Sport
PROMJENE NA VRHU HNS-A

Šuker se neće predati bez borbe, ali njegova je vladavina gotova
Objavljeno 4. lipnja, 2021.
Moralo bi se dogoditi samo čudo da Davor Šuker dobije novi mandat

Davor Šuker je mačka s devet života, čovjek koji dobro zna plivati i održavati se na površini mutnih hrvatskih nogometnih voda i nikada ga ne treba otpisati, prekrižiti. Međutim, ovaj put teško će se spasiti, izborna skupština HNS-a, umjesto u prosincu, održat će se već 29. srpnja i na njoj će gotovo sigurno Davor prepustiti predsjedničku fotelju nekom drugom. Znači, izbori će se održati četiri mjeseca prije isteka Šukerova mandata, a ne 15. prosinca, datuma koji je predložio i sam Šuker.



Ako je i bilo sumnje da oni koji vode hrvatski nogomet, bar velika većina njih, želi Šukerovu smjenu, ona je potpuno nestala nakon srijede i skupštine HNS-a na kojoj je određen novi datum izbora. Odluka da je to kraj srpnja jasan je znak Šukeru da je bivši. Ne uživa više potporu vrhuške hrvatskog nogometa, a navodno je nešto puklo i na relaciji Šuker - Međugorje. Žalosno, ali istinito, bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić još je uvijek važan faktor našeg nogometa i, ako Šuker nema njegovu potporu, onda je gotov. Potporu je izgubio i u Zagrebačkom nogometnom savezu, a ako ga ZNS ne kandidira, a, kako stvari stoje, sigurno neće, Šuker se ne može natjecati ni za mjesto predsjednika HNS-a. I sve to govori kako će se krajem srpnja okončati vladavina čovjeka koji je imao blistavu igračku karijeru i katastrofalnu onu dužnosničku. Ponavljamo, Šukera nikada ne treba otpisati, u hrvatskom nogometu moguća su svakojaka čuda i obrati, ovisno o interesima, ali, jednostavno, teško je očekivati da će aktualni predsjednik "preživjeti" i ugrabiti svoj treći mandat. Šuker se sigurno neće predati bez borbe, navodno je već tražio pomoć od Aleksandera Čeferina, predsjednika UEFA-e, pa i hrvatskog političkog vrha, s izgovorom da ga žele srušiti prije Eura. Čeferin ga ne može spašavati u Hrvatskoj, a našem je političkom vodstvu jasno da hrvatskom nogometu trebaju promjene.

Naravno, sada je glavno pitanje tko nakon Davora. Jedno je ime iznad svih, a to je aktualni izvršni direktor i prvi operativac HNS-a Marijan Kustić, koji je posljednjih godina, dok se Šuker zabavljao po Dubaiju ili Americi, već odradio nekoliko dobrih i važnih stvari u HNS-u.

- Ma nemojte sad o tome, prerano je išta govoriti, daleko je 29. srpnja. A i nisam još odlučio hoću li se uopće kandidirati - kratko nam je kazao Kustić. Možda nije još, ali odlučit će sljedećih dana i gotovo je sigurno da će ga NS Ličko-senjske županije kandidirati za predsjednika HNS-a. Čini se kako ostatak Hrvatske nema ništa protiv da Kustić zasjedne u predsjedničku fotelju. Nije nemoguća varijanta da se pojavi i neki drugi kandidat. Spominje se bivši direktor Dinama i sadašnji predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza Tomislav Svetina. No ljudi dobro upućeni u hrvatski nogomet kažu kako ZNS neće kandidirati Svetinu, navodno veću šansu za kandidaturu tog saveza ima sadašnji Šukerov savjetnik Božidar Šikić. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivo nogometno ljeto, prvo Vatreni na Euru, a potom izbor predsjednika hrvatskog nogometa. A između toga bi moglo biti iznošenja prljavog rublja u javnost, podmetanja i prozivanja, i onda ono neizbježno - novi čovjek na čelu HNS-a, koji će taj posao morati obavljati mnogo bolje, otvorenije i transparentnije nego Davor Šuker. A to uopće ne bi trebalo biti teško...

Ivana Liović

Ljubimac nacije postao je persona non grata
Davor Šuker imao je veliku igračku karijeru, ali nakon nje izgubio je većinu ugleda, ljubimac nacije postao je persona non grata, čovjek kojem se zviždi u Zagrebu, Splitu, ali, istim intenzitetom, i u rodnom Osijeku. Kao predsjednik HNS-a potpuno se kompromitirao, ne samo zato što je bio vjerni poslušnik velikog gazde Zdravka nego i zato što uopće nije vodio računa o hrvatskom nogometu. O reprezentaciji i Dinamu da, a ostalo ga uglavnom nije zanimalo. A hrvatski nogomet nisu samo Vatreni i klub s Maksimira. I prije pandemije imao je običaj boraviti u samoizolaciji, s novinarima je bio na vi, uglavnom se od njih i javnosti skrivao. Kao što je skrivao poslove i financije u Savezu, a kad je trebalo donositi neke bitne odluke za hrvatski nogomet, moralo je bez njega jer je “poslovno” boravio negdje u inozemstvu. Šuker je na čelo HNS-a došao 2012. godine, 2017. dobio je drugi mandat, no sad je ostao bez saveznika i jasno mu je stavljeno do znanja da je njegovo vrijeme na čelu HNS-a isteklo.
Najčitanije iz rubrike