Dome slatki dome
FUNKCIONALNO ORGANIZIRAN ŽIVOTNI PROSTOR

Suncem obasjane ugodne prostorije
Objavljeno 20. svibnja, 2021.
Ulazni prostor treba biti dovoljno velik i po mogućnosti odvojen vratima

Vjerojatno ste već otkrili prednosti i nedostatke svog životnog prostora. Funkcionalno organiziran životni prostor uvelike će olakšati njegovo korištenje i boravak u njemu učiniti ugodnijim. Pravilan odnos pojedinih funkcionalnih grupa nužan je za kvalitetu stanovanja, a za njezino postizanje potrebno je slijediti određena pravila.

Ulazni prostor
Ulazni prostor treba biti dovoljno velik i po mogućnosti odvojen vratima od ostalog stambenog dijela zbog unošenja prljavštine i izolacije od vanjske buke. Prirodno svjetlo nije nužan uvjet, ali u tom slučaju treba postaviti dobru središnju rasvjetu. Uz njega je potrebno vezati zahod ili kupaonicu, kao i što kraću komunikaciju prema kuhinji. Na taj će se način maksimalno skratiti put unošenja namirnica, iznošenja smeća i sl. Takva međusobna pozicija rezultira i dobrim dispozicijskim odnosom kuhinje i zahoda, tj. kupaonice, gdje se rješavamo tekućeg otpada. Skraćen komunikacijski tok između tih prostorija izravno povećava funkcionalnost i omogućava nesmetane aktivnosti u drugim skupinama stambenog prostora. Kuhinja je najčešće povezana s blagovaonicom. U modernim prostornim koncepcijama kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak jedinstven su prostor.

Uz jedinstven prostor kuhinje, blagovonice i dnevnog boravka poželjno je vezati balkon ili terasu, koji omogućavaju odmor na svježem zraku, blagovanje na otvorenom ili mogućnost obavljanja prljavih kuhinjskih poslova izvan prostora stana.

Odmor na zraku
Stambeni prostor u kojem je pristup kuhinji organiziran kroz dnevni boravak je loš. Stalnim prolascima iz kuhinje prema kupaonici ili drugim prostorijama narušavate mir onih koji se odmaraju u dnevnom boravku ili gledaju TV. Komunikacijski putevi trebaju uvijek biti organizirani tako da korisnici jedne grupe prostorija ne ometaju druge.

Spavaći trakt treba biti zaseban dio stana, izoliran posebnim hodnikom prema spavaćim sobama i odvojen vratima kako bi mu se omogućio mir i intimnost.
Monika Galović Rolich, mag.ing.arh
Dizajn
funkcionalni prostor
Dovoljno sunca
Pozornost je potrebno usmjeriti i na pravilnu orijentaciju pojedinih funkcionalnih grupa. Svakako trebate izbjegavati orijentaciju spavaćih soba prema sjeveru, jer nema mogućnosti za potrebnu insolaciju prostora, te kuhinje i ostave prema zapadu, zbog pregrijavanja prostora i povećane mogućnosti kvarenja namirnica. Orijentacija dnevnog boravka prema sjeveru također je loša, zbog nedostatka sunca.
Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna