Regija
DAN PROGONA: SJEĆANJE NA ŽRTVE KOMUNISTIČKOG REŽIMA

U Valpovu obilježen Vertreibungstag
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
VALPOVO


Njemačka zajednica, Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, organizirala je jučer na valpovačkom gradskom groblju tradicionalno obilježavanje Dana progona, ili Vertreibungstag. Obilježavanje je učinjeno u krugu najužeg vodstva Njemačke zajednice i uz nazočnost predstavnika lokalnih vlasti Osijeka, Valpova i Belišća.


Kako se ovom prigodom podsjetilo, prošla je i 76. godina od početka komunističkog genocida nad njemačkom i austrijskom manjinom u bivšoj Jugoslaviji, kada je Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) djecu, žene i starije osobe, pripadnike njemačke i austrijske manjine, proglasio kolektivnim krivcima za nacifašističke zločine. Odluka je glasila da se "svi oni protjeruju iz Jugoslavije, a dok ih okupacijske vlasti u poraženom Reichu ne prime, stavlja ih se u radne logore na prisilni rad i oduzima im se sva pokretna i nepokretna imovina".
"Bez ikakve osobne krivnje završili smo u logorima gdje je od gladi, zaraznih bolesti i hladnoće, u zimi 1945./1946., u najvećoj ljudskoj bijedi okončalo svoj život više od trećine logoraša, najviše djece i starih. U spomen na to vrijeme neljudske politike komunističke vlasti, naša udruga od 1996. godine obilježava Dan progona – Vertreibungstag, kao komemoraciju za nevine žrtve na logoraškom groblju u Valpovu", naglasili su iz Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Osijeku, na čelu s predsjednikom Vladimirom Hamom. L.A.


Lidija Aničić
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike