Regija
NACIONALNI PROGRAM „ŽIVJETI ZDRAVO“

Ostvareni projekti „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
SLATINA



Svjetski dan hodanja u Slatini je obilježen završetkom provedbe Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ koji su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ VPŽ i Grad Slatina.


– Riječ je o većem projektu koji sadrži nekoliko komponenti, a mi smo dvije bitne provodili nekoliko godina – „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“. Danas se otvara završni dio komponente „Volonteri u parku“, jer je taj projekt zamislio da se u svakoj županiji u jednom mjestu odredi lokacija gdje će biti postavljena igrala za djecu koja će se u dogovoreno vrijeme družiti s volonterima i na taj način promovirati zdrave stilove života. Druga komponenta je „Hodanjem do zdravlja“, jer se pokazalo da je hodanje, šetnja, najzdravija i najjeftinija aktivnost budući da za hodanje treba samo dobra volja i slobodno vrijeme. – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ VPŽ dr. Miroslav Venus te dodao kako je u te komponente ucrtana obilježena pješačka ili hodačka staza, dodatno obilježena vizualom „živjeti zdravo“, kojom profesorice tjelesne kulture Tomislava Medvedović i Mirta Drokan, hodaju sa svima koji to žele.


Ravnatelj Venus podsjeća da su slične aktivnosti u nekim drugim zemljama, poput Nizozemske, prerasle u velike turističke atrakcije. – Ako to bude prepoznato i zabilježeno na kartama, ako te šetnje budu atraktivne, dolazit će i ljudi iz drugih gradova, pa čak i iz drugih zemalja. Ja mislim da mi kao grad Slatina imamo prikladnu i privlačnu prirodu, i te staze, a i igrala postavljena u ovom parku za djecu će ispuniti svoju svrhu. Dakle, poruka je da svojim stilovima ponašanja živimo zdravo, to su preventivne mjere koje u najranijoj životnoj dobi rezultiraju smanjenom pojavnosti onih kroničnih oboljenja koja nam se javljaju u kasnijoj životnoj dobi, a od kojih najčešće obolijevamo i umiremo, prvenstveno se misli na bolesti krvožilnog ustava s vodećim dijagnozama srčani i moždani udar, a tu su i maligni procesi, od kojih velika većina ima povezanost sa zdravim stilovima života. – kaže dr. Miroslav Venus.


U Gradskoj upravi Slatine sugerirali smo javnu nabavu koja je postala dio sveukupne javne nabave za cijelu Hrvatsku, jer se istovremeno otvaraju ovakva igrališta, odnosno staze, na više mjesta u RH. U dogledno vrijeme tu će biti načinjene staze koje će povezivati sve ove elemente kako bi ih svi koji to žele mogli koristiti na pravi način i da imamo doista jedan prekrasno uređeni park koji ćemo još kvalitetnije održavati nego do sada. U sklopu ovog igrališta imamo još dvije lokacije kod osnovnih škola, gdje su postavljeni setovi vježbala uz osvjetljenje na sunčevu energiju, rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić.


Budući da su neke solarne svjetiljke već sada oštećene, gradonačelnik Ostrošić apelira na sve koji ne vode brigu o gradskim ulaganjima pa su pokušali odnijeti, ukrali ili potrgali te svjetiljke, da čuvaju sve objekte na području grada, bili oni javni ili privatni.
Virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement izrazio je zadovoljstvo što se u Slatini provodi ovakav projekt te zahvalio Zavodu za javno zdravstvo i dr. Venusu na ideji, Gradu Slatini na ustupanju parka, te volonterima i profesoricama Medvedović i Drokan na provođenju projekta.


Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike