Crna kronika
VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU

Ocu koji je bacio djecu s terase 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Monstrum je s balkona kuće bacio svoje četvero djece, tada u dobi od tri, pet, sedam i osam godina

Josip Rođak (56), ostaje u zatvoru 30 godina zbog pokušaja ubojstva svoje četvero djece koju je bacao s balkona kuće na Pagu, u veljači 2019. godine. Djeca su tada bila u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, Pravomoćna je to presuda nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru. Rođak je rodom s virovitičkog područja.


Prvostupanjskom presudom ujedno je opozvana uvjetna osuda iz 2017., kojom je Rođak proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora od godine dana, uz rok provjeravanja tri godine. Rođak je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od 28. veljače 2019. Uz kaznu mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koje će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.


Toga kobnog dana, u jutarnjim satima, uzeo je jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Sve četvero djece je ozlijeđeno. Jedno je dijete zadobilo teške i za život opasne ozljede, a jedno dijete bilo je ozlijeđeno teško. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti.


- Vrhovni sud smatra da utvrđene pojedinačne kazne zatvora za svako djelo osam godina, kao i izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od trideset godina u svemu odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te osobnosti optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim ocijenio optuženiku dosadašnju osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je ocijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost, koju nije skrivio. Utvrđen je psihoorganski sindrom izazvan organskim čimbenicima (oštećenje moždanih funkcija), zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju. Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja također je uzeta u obzir. Oni su dijelom pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati. Obitelj je bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012., uz zaključke da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece. To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelj - navodi u obrazloženju presude Vrhovni sud.

Kako se dalje navodi, ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka, i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja. O žalbi na ovu drugostupanjsku presudu, s obzirom na to da je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, također odlučuje Vrhovni sud.


Podsjetimo, policiju i Hitnu pomoć o stravičnom događaju obavijestio je Bernard Maričević, 85-godišnji vlasnik kuće koji živi u prizemlju, a obitelj Rođak bila je u podstanarstvu na katu. "U prvom trenutku mislio sam kako netko baca rublje, a kada sam otvorio vrata vidio sam tri djevojčice na tlu u krvi, i baš tada ugledao sam Josipa kako s balkona baca i sina! Mališan je pao na sestre, a manijak je sjeo u automobil. Iz kuće je istrčala i njegova žena Katica, koja ga je psovala i potrčala prema djeci", rekao je nakon ove tragedije Maričević, dodavši kako su i Hitna pomoć i policija stigli za pet minuta.

Izjavu je u povodu stravičnog događaja dala tada i ravnateljica Centra za socijalnu skrb, koja je navela da je obitelj bila u tretmanu te da su u vrijeme zločina još uvijek bili korisnici nekih njihovih prava, jer su se vodili različiti postupci, ali nikada ništa nije ukazivalo na takav ishod.

Sandra Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike