Ekonomija
POTICAJI PODUZETNIŠTVU

U gospodarenje otpadom uložene 4 milijarde kuna
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Trenutno su u evaluaciji projektni prijedlozi iz industrijskog sektora kojima će poduzetnici smanjiti troškove u proizvodnji

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je rast zaposlenosti, produktivnosti, izvoza, kao i općenito internacionalizaciju poslovanja domaćih gospodarstvenika, čemu su pridonijeli i izdašni europski fondovi kojima se Hrvatska koristi.

Kako navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zaduženog za upravljanje s oko 3,5 milijardi eura (nešto više od 26,5 milijardi kuna), tim se sredstvima potiču privatna ulaganja u povećanje kapaciteta i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, ali i u istraživanje i razvoj te povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije poduzetnicima svih veličina.

Radna mjesta
- U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020. objavili smo 77 poziva u vrijednosti od nepovratnih 15 milijardi kuna za poduzetnike. Od toga broja 30 poziva odnosilo na male i srednje poduzetnike, s kojima je potpisano ukupno 4986 ugovora za dodjelu nepovratnih sredstava. U programu mikro i malih zajmova za osnovna i obrtna sredstva odobreno je 3047 zahtjeva za zajam u vrijednosti od 760,8 milijuna kuna, a u okviru jamstvenih programa za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga izdana su 474 jamstva, čija vrijednost iznosi 1,8 milijardi kuna. U kriznim godinama 2020. i 2021. poduzetnicima su isplaćene 1,4 milijarde kuna, što je pridonijelo likvidnosti. Trenutno su u evaluaciji projektni prijedlozi iz industrijskog sektora kojima će poduzetnici smanjiti potrošnju energije iz fosilnih goriva i smanjiti troškove proizvodnje - ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Modernizacija pogona
Ministar Tomislav Ćorić podsjeća na aktualni poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju, koji traje do kraja svibnja. “Na raspolaganju je 1,14 milijardi kuna nepovratnih sredstava za poduzetnike, što će, u zbroju s njihovim vlastitim sredstvima koja će uložiti, u konačnici rezultirati ukupnim investicijskim ciklusom od 2 do 2,5 milijardi kuna. Ovo je prilika za tvrtke sa zastarjelim tehnologijama da uspiju modernizirati pogone i osigurati opstanak na izazovnom tržištu EU-a”, rekao je ministar Ćorić i dodao kako je u okviru Ministarstva od ulaska u EU realiziran i niz ulaganja koja imaju izniman učinak na kvalitetu života.

U području gospodarenja otpadom uložene su četiri milijarde kuna za 498 projekata. Brojna odlagališta komunalnog otpada u hrvatskim gradovima sanirana su europskim novcem, a danas rijetko koje mjesto u državi nema reciklažno dvorište. Provedena je i nabava 1,23 milijuna kanti i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za 407 jedinica lokalne samouprave, a u tijeku je nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada za 118 komunalnih tvrtki.

Zdenka Rupčić
Novcem EU-a razminirano 4000 hektara
U okviru Ministarstva gospodarstva provedena su i znatna javna ulaganja. Više od 1,8 milijardi kuna uloženo je u projekte uvođenja naprednih mreža i smanjenja gubitaka električne energije, u projekte istraživanja i prilagodbe klimatskim promjenama, projekte praćenja kvalitete zraka te očuvanja biološke raznolikosti.

Novcem EU-a razminirano je gotovo 4000 hektara šuma i šumskog zemljišta unutar područja NATURA 2000 u Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji te su pritom obnovljena 642 hektara staništa, a posao se nastavlja i u ovoj godini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike