Regija
VINKOVCI

Otvaranjem dječjeg igrališta
i hodačke staze uz Bosut
obilježen Svjetski dan kretanja
Objavljeno 10. svibnja, 2021.

Svjetski dan kretanja, koji se obilježava 10. svibnja, na poseban je način obilježen u Vinkovcima koji su ovom prilikom u okviru projekta Živjeti zdravo dobili dječje igralište u parku Lenije kao dio aktivnosti „Volonteri u parku“ te novouređenu hodačku stazu uz Bosut prema Sopotu što je dio aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“.

Sufinanciran je EU sredstvima, provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa županijskim zavodima kao partnerima pa tako i Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji s lokalnom zajednicom.

-Hodanje je jedna vrlo jednostavna aktivnost koja znatno utječe na unaprjeđenje zdravlja, a uređenje hodačke staze tu aktivnost čini još dostupnijom. Osim što sprječava kronične nezarazne bolesti, hodanje čuva i naše mentalno zdravlje jer se hodanjem luči hormon sreće i osjećamo se zadovoljniji i sretniji. Također, želimo pozvati roditelje da sa svojom djecom što više vremena provedu aktivno na otvorenom te da često borave i u ovom parku. Ovom prilikom uz Svjetski dan kretanja želimo potaknuti ljude da u svoj svakodnevni život uvrste što više kretanja - savjetuje Sanja Gali, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo VSŽ, koordinatorica za provođenje projekta Živjeti zdravo.

Cilj projekta je unaprjeđenje zdravlja usvajanjem zdravih životnih navika čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. U pozadini svih tih bolesti postoje neki nasljedni faktori te dob kao nešto na što se ne može utjecati, ali postoje i neki faktori rizika za nastanak na koje se može utjecati usvajanjem zdravih životnih navika među kojima je svakako i kretanje.

Boravak u prirodi, igra na ovakvim igralištima i šetnja sigurno će pridonijeti da djeca i kao odrasli borave što više vani u šetnji i drugim zdravim aktivnostima te tako odgajaju i svoju djecu, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

-To je nešto što će nas učiniti zdravim društvom, a u tom smislu evo, dobili smo ovdje u Lenijama u stvarno prekrasnom ambijentu jedno lijepo dječje igralište, a na našoj šetnici prema Sopotu sprave za vježbanje, jedan prostor za presvlačenje beba i nekoliko koševa - kaže gradonačelnik Bosančić. (mf)

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike