Osijek
FESTIVAL ZNANOSTI OD 10. DO 15. SVIBNJA

Marija Jurić Zagorka bila je influencerica!
Objavljeno 10. svibnja, 2021.

Tradicionalni Festival znanosti održat će se i ove godine od 10. do 15. svibnja u 20 gradova diljem Hrvatske s oko tisuću sudionika koji su pripremili širok spektar različitih sadržaja kojima će i ove godine, ali u specifičnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, približiti znanost široj javnosti.

Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je "Kultura znanosti. Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti?" Uz napomenu kako riječ kultura etimološki dolazi od latinske riječi colere, koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati, na festivalu će se postaviti više pitanja, poput - nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li važnost istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo u tome uspješni?

S obzirom na epidemiološku situaciju, organizatori su nastojali ove godine većinu sadržaja učiniti dostupnima preko YouTube kanala, FB profila Tehničkoga muzeja "Nikola Tesla" i Festivala znanosti.

Bogat program očekuje nas i u Osijeku, gdje će također neka predavanja biti organizirana uživo, a neka online. Na Festivalu će sudjelovati svi osječki fakulteti, a u vrlo intenzivnom programu bit će događanja namijenjena raznim uzrastima, od vrtićke djece do maturanata, a održat će se i programi za djecu s posebnim potrebama.

Za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole na Odjelu za matematiku bit će održana radionica "Tangram – drevna kineska matematička slagalica". Na odjelu za kemiju za učenike viših razreda osnovne škole organizirana je radionica "Kemija na nesvakodnevni način". Djeca predškolskog uzrasta moći će naučiti nešto o kulturi tijela u Dječjem vrtiću Pčelica, a zanimljivom nam se čini i radionica "Matematika u glazbi" za učenike trećih i četvrtih razreda koja će se održati u OŠ Tenja. Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku moći će se pogledati zanimljiva izložba kukaca, doznati ponešto o uzgoju divljači, kao i o konjima koji su vječno nadahnuće u kulturi, umjetnosti i znanosti. U Plesnom klubu Broadway ovaj ćete put moći rasplesati mozak, a na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek doznati kojih je 10 medicinskih izuma promijenilo svijet. Akademija za umjetnost i kulturu također je pripremila niz radionica, poput "Numizmatika i kultura", "Marija Jurić Zagorka - prva hrvatske novinarke i "influencerice"... U II. gimnaziji će učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola pojasniti što je to Kultura ponašanja na internetu... Sve detaljnije informacije možete pogledati na http://www.festivalznanosti.hr/2021/osijek/.V.T.
“Punoljetni” festival
Festival znanosti se organizira od 2003. kako bi znanost približili javnosti te motivirala mlade ljude za stjecanje novih znanja. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom “Nikola Tesla” i British Councilom, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Najčitanije iz rubrike