Mozaik
21. TAMBURAŠKI MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Uspomene na čovjeka koji je bio duša grada Vinkovaca
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Vrhunac njegove rano prekinute karijere je solo album ‘’Tambura u svijetu klasike’’

Opet smo tu, na starom mjestu u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘, kako bismo 21. put obilježili prerani odlazak tragično preminulog primaša Tamburaškog sastava Zlatnih dukata, danas Najboljih hrvatskih tamburaša, Hrvoja Majića iz Vinkovaca (2.5.1969.- 2.9.1999.) kroz tamburaški Memorijal. Tu je tvoja tambura, tvoj šešir, samo tebe nema, no uspomena na tebe vječno će živjeti kroz tamburaški Memorijal.

Uvijek sa sjetom i tugom sjetimo se Hrvoja Majića, koji je bio uistinu virtuoz u tamburaškoj glazbi. Memorijal je ujedno prilika da se u jednoj večeri zastane na trenutak i da sve misli prođu kroz glavu, jer puno je toga iza sebe ostavio Hrvoje Majić. Njegova je smrt ostavila neizbrisiv trag u povijesti tamburaške glazbe, prazninu u srcima i neprolaznu tugu, jer njegov je prim zauvijek stao. Bilo je tužno kao i svih ovih godina, evocirane su uspomene na čovjeka koji je bio duša grada Vinkovaca, čovjeka od kojeg su mnogi u Hrvatskoj mogli mnogo toga naučiti i koji će vječno ostati u srcima svih.

Član sastava koji se tada zvao Zlatni dukati široj je javnosti poznat po tehnički virtuoznom sviranju tambure. Zapaženu karijeru ostvario je svirajući u spomenutom sastavu, gdje je bio najmlađi član, ali instrumentalnom zrelošću bio je na razini najboljih tamburaša. Ljubav prema tamburi i glazbeni talent nesebično je usađivao i prenosio mnogim mladim tamburašima, sve do prerane smrti. Vrhunac njegove rano prekinute karijere solistički je album "Tambura u svijetu klasike", a 1997. dobitnik je i nagrade Status Hrvatske glazbene unije kao glazbenik godine u kategoriji tambure. Dvije godine poslije, 2. rujna 1999., uspješnu karijeru prekida tragičnom smrću.

Kako je Hrvoje preferirao instrumentalnu tamburašku glazbu i dizao joj razinu, Memorijal je zato u znaku instrumentala - njemu u čast.

- Memorijal je od samog starta konstruiran tako da se izvodi samo instrumentalna glazba, ponekad bude i nešto solo pjevača, no nema voditelja, njego glazba od početka do kraja. Ove smo godine, zbog dobro poznate situacije, tamburaški Memorijal održali u kraćem obliku s tri mala sastava i jednim velikim, tako da nije bilo pauze kao svih dosadašnjih godina. U programu smo se orijentirali na naše domaće izvođače, jer zbog epidemiološkim mjera nismo mogli dovesti tamburaške orkestre iz drugih država - rekao je Šimo Dominković iz organizacijskog odbora 21. Memorijala Hrvoja Majića

Prema riječima Dominkovića, Hrvoje Majić je zaslužio sve ovo što se iz godine u godinu organizira i kroz ovaj Memorijal.

- Hrvoje i dalje živi, i tu je s nama. Bio je izvrstan glazbenik, a Hrvoja znam još iz RKUD-a "Maksim Gorki" dok sam vodio "Maksim Gorki", on je iskakao od drugih svojim talentom. Odveo sam ga na probu u tamburaški sastav Zlatni dukati i za godinu dana on je postao njihov primaš - rekao je Šimo Dominković.

Što se promijenilo u svijetu tamburaša od 2000. godine, kada je Memorijal krenuo, do danas?

- Puno toga se promijenilo, u početku smo puno lakše dolazili do klasičnih malih tamuraških sastava koji su njegovali tamburašku glazbu i koji su bili voljni nastupiti. Za očekivati je bilo da starije zamijene mlađi. Međutim oni danas većinom sviraju instrumentale. Osim toga, mnogi u postavu uvode bubanj, bas i klavijature i sviraju zapravo pop-glazbu. Poštenije bi bilo da se zovu pop-sastavi s tamburom, a ne tamburaški sastavi. Novo je i što tambure danas ima sve više u srednjim glazbenim školama, a unatrag nekoliko godina i na glazbenim akademijama, što je bila i Hrvojeva neostvarena želja. Memorijal se ubuduće ne mora bojati za izvođače, samo da bude publike koja će to voljeti slušati - rekao je Šimo Dominković.

Organizaciju 21. tamburaškog Memorijala Hrvoja Majića potpisuje Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, a ove godine su nastupili: duo Nikola Marinić (bisernica) i Branimir Pepić (klavir), Tamburaški orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, Tamburaški sastav ‘‘Dike‘‘ i Tamburaški orkestar Općine Semeljci.

Mario Kokaj

Šimo Dominiković

organizacijski odbor

Memorijal se ubuduće ne mora bojati za izvođače, samo da bude publike koja će to voljeti slušati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike