Osijek
OSJEČKA CVJETNA PRIČA

Dvodnevna manifestacija cvijeća i kreativnih instalacija
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Neobične papirnate ptice, cvjetne kišobrane, vlak od drvenih gajbi ukrašen cvijećem, ali i građane koji su slikali i crtali na „štafelajima” postavljenim u Parku kralja Stjepana Držislava te još mnogo toga prolaznici će moći vidjeti tijekom ovoga vikenda na manifestaciji Osječka cvjetna priča pod sloganom „Čuvaj cvijet, uljepšaj cvijet”.
Kako je pojasnila direktorica ureda Turističke zajednice Grada Osijeka Tajana Rogulja, izmijenjen je to oblik tradicionalnog Festivala cvijeća koji se od 2017. godine organizira u suradnji osječke TZ i Grada Osijeka.

- Tradicionalno se organizira drugog vikenda u svibnju kako bi se ujedno obilježio i Majčin dan, 8. svibnja. Budući da nismo mogli organizirati sajamski događaj, odlučili smo se za Osječku cvjetnu priču u kojoj sudjeluju srednjoškolci pet srednjih škola s područja Osijeka i to sa svojim zanimljivim instalacijama – pojasnila je Rogulja.

S njom se složila i dogradonačelnica Žana Gamoš istaknuvši da su organizatori ovaj put dali priliku mlađima kako bi pokazali svoje vještine u izradi raznih predmeta, a što im je ujedno i odabrano zanimanje u srednjoj školi.

Drukčiji od drugih, točnije s predstavljanjem svojih kuharskih umijeća došli su predstavnici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek koji su prolaznicima dijelili svoje cvjetne kolačiće s mirisima ružine vodice te s mliječnim i voćnim dodatcima. Uživali su u njima i učenici Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek, a profesorica strukovnih predmeta Gorana Spajić pojasnila je njihovu instalaciju pozdrava proljeću i gradu uz pomoć rasvjetane livade. Svojim radovima predstavili su se i stolari te autolakireri Obrtničke škole Osijek restauracijom bicikla te vlaka načinjenog od drvenih gajbi i dijelova ogradica te ih ukrasili cvijećem. A zajednički sa prof. Vjekoslavom Filipovićem iz Škole primjenjene umjetnosti i dizajna predstavila se i Glazbena škola Franje Kuhača.

- Kaširali smo stare note i načinili glazbene instrumente. Također, putem displaya u „školjki” reproducirat će se velik broj naših koncerata, nastupa i snimaka i pozivamo sve da poslušaju – rekla je ravnateljica Sunčana Bašić.
I tijekom cijele nedjelje građani se pozivaju u Park kralja Držislava gdje mogu posjetiti foto pointe i ondje se fotografirati te uživati u neobičnim instalacijama osječkih srednjoškolaca.

Marija MIHELIĆ

Građani crtaju i slikaju na otvorenom
Škola primjenjene umjetnosti i dizajna odlučila je posuditi sve svoje „štafelaje” te iz iznijeti u Park kako bi građani mogli pokazati svoja kreativna umijeća.
- Drago nam je što su građani odlučili crtati i slikati na otvorenom te pokazati svoje vještine. Također, budući da naša škola ima veliko dvorište, planiramo ondje postaviti galeriju na otvorenom – rekla je ravnateljica Ina Marić, pohvalivši i cvijeće načinjeno od papira i starih novina s porukom da vrijedi prenamijeniti stvari i učiniti ih kreativnima, a ne kupovati nove.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike