Novosti
CIJEPLJENJE U DVORANI GRADSKI VRT

Pozivaju se svi koji se nisu cijepili da to učine kako bi pobijedili pandemiju!
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Stotinu novooboljelih od koronavirusa zabilježeno je u protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije, a u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije uzeto je ukupno 415 uzoraka. Novooboljele osobe pristižu iz 49 naselja, a najveći broj ih je iz Osijeka, ukupno 45 osoba.

- Na bolničkom liječenju ukupno je 125 osoba, od kojih u osječkom KBC-u 98, a u Općoj bolnici Našice 27 pacijenata. U KBC-u Osijek 32 osobe su na respiratoru, a nažalost, preminule su četiri osobe u dobi od 75 do 80 godina – izjavio je Ivan Hampovčan, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Dodao je da je u samoizolaciji 1593 osoba, a policija je u 13 slučajeva provjere utvrdila jedno kršenje, dok pri 95 obilazaka i nadzora rada ugostiteljskih objekata nije bilo nepravilnosti.

Subotnja je konferencija za novinare bila upriličena ispred dvorane Gradski vrt gdje traje cijepljenje drugom dozom cjepiva Moderna za građane koji su prvu dozu primili 10. i 11. travnja. U prva dva sata cijepljeno je više od stotinu osoba, a župan Ivan Anušić čestitao je županijskom Domu zdravlja kao i Zavodu za javno zdravstvo zbog, kako je rekao, odlično organiziranih punktova za cijepljenje. Pozvao je građane na cijepljenje kako bi procijepljenost bila što veća, a što bi u konačnici, rekao je, moglo dovesti do izlaska iz ovih specifičnih i posebni načina funkcioniranja.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić istaknuo je da je dvorana Gradski vrt otvorena za cijepljenje cijeli vikend, a na području Osječko-baranjske županije ukupno je osam lokacija gdje se obavlja cijepljenje. Uz to, Lukić je naglasio da su organizirana i cijepljenja u ruralnim područjima gdje se jednom ili dva puta tjedno šalje od stotinu do 200 doza cjepiva.
- Od 27. prosinca 2020. godine do sada ukupno je bilo 85 tisuća doza cjepiva sva četiri registrirana proizvođača. Prema posljednjim informacijama oko 28 tisuća doza potrošeno je na punktovima otvorenima od 1. travnja, a ostatak je potrošen u prvoj fazi kod obiteljskih liječnika – pojasnio je Tomislav Dijanić, epidemiolog županijskog ZZJZ-a.

I glavna sestra županijskog Doma zdravlja, ujedno i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo mag. Dragica Pavlović izrazila je zadovoljstvo dinamikom cijepljenja.
- Cijepljenje nastavljamo i sljedeći tjedan, a već su naručene osobe i za sljedeća dva tjedna. U prosjeku na području Županije cijepimo dnevno 2500 osoba i zahvaljujemo građanima što se pridržavaju termina kako se ne bi stvarale gužve na punktovima. Konkretno, u dvorani Gradski vrt cijepljenje je organizirano svake dvije, a na ostalim punktovima svake tri minute – rekla je Pavlović, dodajući da stariji od 65 godina i zdravstveno ugroženi uvijek imaju prioritet kod svojih liječnika obiteljske medicine kojima se, ako to već nisu učinili, mogu prijaviti za cijepljenje. Ondje će dobiti točan termin primitka prve i druge doze. M. Mihelić