Crna kronika
PRESUDA OPĆINSKOG SUDA SLAVONSKI BROD

Pijan, pod zabranom i s oduzetom vozačkom skrivio je sudar, kazna 51.000 kuna
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Tridesetšestogodišnji J. Č. iz Slavonskog Broda mora platiti 51.000 kuna kazne jer je pijan vozio automobil pod zabranom i još je izazvao prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. Vozačka dozvola oduzeta mu je pet godina prije te nesreće, još krajem 2015.


Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio ga je krivim po prekršajnom nalogu prema kojemu je J. Č. 19. lipnja prošle godine u Ulici Petra Svačića u Slavonskom Brodu, iako je bio u tolikoj mjeri pod utjecajem alkohola da su njegove vozačke sposobnosti zbog toga bile bitno smanjene s obzirom na to da je koncentracija u krvi bila najmanje 2,17 promila, upravljao VW Golfom slavonskobrodskih registracija. Kretao se lijevim prometnim trakom sjevernog kolničkog traka Ulice Petra Svačića, od istoka u smjeru zapada, dok se ispred njega u istom smjeru kretao VW Passat požeških registracija kojim je upravljao M. M., a kao putnica u vozilu nalazila se V. B. Brođanin zbog utjecaja alkohola brzinu kretanja nije prilagodio gustoći prometa i prometnoj situaciji ispred sebe tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetnima može predvidjeti, te se prednjim dijelom vozila zabio u automobil požeških registracija. U sudaru su M. M. i V. B. zadobili lakše ozljede.


U vrijeme nesreće J. Č. je imao zabranu upravljanja vozilima B-kategorije u razdoblju od 18. lipnja do 18. rujna 2020., a vozačka dozvola bila mu je oduzeta pet godina prije, točnije 29. studenoga 2015. dok ne dostavi liječničko uvjerenje. Nakon sudara nije se htio alkotestirati, a nije bio ni vezan sigurnosnim pojasom.


S obzirom na to da je bio uhićen i u zatvoru proveo dva dana, sud mu računa da je tako platio od kazne već 600 kuna, pa mu ostaje platiti još 50.400 kuna, a ako plati kaznu u roku od 30 dana od pravomoćnosti prekršajnog naloga, odnosno 33.600 kuna, smatrat će se da je kazna u cijelosti plaćena. Sud mu je odredio i novu zabranu upravljanja vozilima B-kategorije u trajanju od godine dana.


- Okrivljeniku je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u odgovarajućem trajanju jer se radi o najtežim prometnim prekršajima, te kako bi se otklonili uvjeti koji omogućavaju počinjenje novog prekršaja ili poticajno djeluju na njega - navodi u obrazloženju svoje odluke.
Slavonska policija svakodnevno u prometu zaustavlja pijane vozače, a tako je bilo i u četvrtak. U Vetovačkoj ulici u Kaptolu oko 18.10 policajci su zaustavili automobil kojim je 47-godišnjak upravljao pod utjecajem 2,93 promila alkohola u krvi. Vozač je odveden u policijsku postaju dok se ne otrijezni i protiv njega slijedi prekršajni nalog. Na osječkoj južnoj obilaznici u 11.20 zaustavljen je automobil kojim je 57-godišnjak iz Višnjevca upravljao s 2,41 promilom. Prijeti mu 20.000 kuna kazne ili zatvor do 60 dana, zaštitna vožnje u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova. Najpijaniji je u četvrtak bio 59-godišnji biciklist koji je Dardom biciklirao s 2,72 promila alkohola. S.Lacić
Vozaču nije išlo naruku što je nakon prometne nesreće odbio alkotestiranje
Najčitanije iz rubrike