Mozaik
ZLATAN STIPIŠIĆ - GIBONNI OTVORIO NOVO POGLAVLJE SVOJE KARIJERE

“Kiša” je spoj Dalmacije i Afrike
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Gotovo točno pet godina od izlaska posljednjeg diskografskog izdanja (album Familija s Oliverom Dragojevićem) novim singlom "Kiša (Z’naab)" (čitaj: zinab) Gibonni otvara novo poglavlje karijere i najavljuje EP (ili mini album) "U po’ ure", koji će izići na ljeto ove godine. "Kiša", koja nosi i podnaslov "Z’naab", što je etiopski naziv za kišu, velika je pop-pjesma, majstorski skrojenih stihova, koja svojim himničnim refrenom kao stvorenim za zborno pjevanje publike ne priziva kišu, nego, nadamo se, skori povratak velikih koncerata. Uz prepoznatljiv Gibonnijev autorski potpis, "Kiša" je, kako i sam Gibonni kaže, "spoj Dalmacije i Afrike", čemu je pridonio gostujući glazbenik Haddis Alemayehu Haddinqo, svirač tradicijskog etiopskog gudačkog glazbala masinqo, te back-vokali zbora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz dodatnu podršku zbora Župe sv. Petra iz Nkeyeme, u Zambiji.

 



- "Kišu" otvaraju Gibi tako mili afrogospel-vokali uz afrobeat s primislima na Simonov "Graceland" ili Johnnyja Clegga & Savuku. Dakako, uz razigrani bubanj Branimira Gazdika (iz Gibonnijeva benda i grupe Elvisa Stanića) i perkusionista Cubisma Mladena Ilića (koji na trenutke odvlači ritam i prema afrocubani) te živahni bas, koji je, kao i mandolinu, odsvirao producent & multiinstrumentalist Nikša Bratoš. Afrosound začinjen vokalima kakve su Paulu Simonu podarile Ladysmith Black Mambazo spleten je u gusti glazbeni dreadlock s gudačkim dionicama Alemayehua i Gibina Marka Ramljaka… Osunčana melodija s himničkim refrenom koji zove na zborno pjevanje, zaraznim beatom te skockana kao "organski" srastao kompaktni broj u kojem nema solo dionica, "Kiša – Z‘Naab" apsolutni je zgoditak. Jedna od onih skladbi koja rastjeruje oblake i zove na ples ili osmijeh. Kao ljekovita glazbena pilula za huda vremena - piše Zlatko Gall za Mixer.hr.

Pjesmu potpisuje Gibonni, aranžman Gibonni i Nikša Bratoš, koji je ujedno zaslužan i za produkciju. Premijera spota "Kiša (Z’Naab)", čiju režiju potpisuje Vojan Koceić, predviđena je za ponedjeljak, točno u podne na CMC Televiziji. T.K.

Najčitanije iz rubrike