Ekonomija
NAJVIŠE SE KONZUMIRA SVJEŽA RIBA

Potrošnja proizvoda ribarstva po osobi porasla za 11 posto
Objavljeno 8. svibnja, 2021.
Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj u 2019. godini iznosila je više od 20 kilograma po glavi stanovnika, što je rast od čak 11 posto u odnosu prema 2018. godini.


Rezultati su to istraživanja koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u 2018. i 2019. godini.


Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede u 2018. godini, netoponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila je 78.079 tona, od čega su (izračunano je) turisti utrošili 4242 tone.


Raspodjela prema robnim skupinama prikazuje da se najviše konzumirala svježa ili rashlađena riba, glavonošci i riblji fileti te pripremljena ili konzervirana riba, a manje sušena, soljena ili dimljena, rakovi i mekušci (osim glavonožaca).


Kada se dostupna netoponuda podijeli s brojem stanovnika, kojih je u 2018. bilo 4,087 milijuna, prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2018. godini iznosila je 18,06 kg.


U 2019. godini netoponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila je 85.679 tona, od čega je potrošnja turista 4292 tone te je stanovnicima Republike Hrvatske ukupno dostupno bilo 81.387 tona. Raspodjela prema robnim skupinama prikazuje da se najviše konzumirala svježa ili rashlađena riba i riblji fileti, potom pripremljena ili konzervirana riba, a manje sušena, soljena ili dimljena, rakovi i mekušci (osim glavonožaca).


Kada se dostupna netoponuda podijeli s brojem stanovnika, kojih je u 2019. bilo 4,065 milijuna, prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2019. godini iznosila je 20,02 kg, što je povećanje od 11 % u odnosu prema 2018. godini. Z.R.
Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike