Regija
VEDRAN KRAMARIĆ NAČELNIK OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

U razvitak općine u četiri je godine uloženo 250 milijuna kuna, slijedi još 60 milijuna
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Kvalitetni odnosi sa županijskim i državnim institucijama jamstvo su razvoja

U protekle četiri godine u općinu Kneževi Vinogradi uloženo je 250 milijuna kuna, ali općinsko čelništvo, na čelu s Vedranom Kramarićem, na tome ne misli stati.

U tijeku su, ili pred početkom realizacije, projekti vrijedni 60-ak milijuna kuna, od čega se dio financira iz općinskog proračuna, a veći dio novcem iz brojnih domaćih i EU fondova.

Koji su projekti u tijeku, odnosno, koji će se početi realizirati u bliskoj budućnosti?

- Upravo je u tijeku kompletna rekonstrukcija cijele Ulice Nikole Tesle u Karancu, od raskrižja s Kolodvorskom do Sportskog parka, vrijedna osam milijuna kuna, u sklopu koje će biti sagrađen i kružni tok kod karanačkog Doma kulture. Ne treba zaboraviti ni na skorašnji nastavak gradnje sustava kanalizacije u Karancu s besplatnim priključcima te obnovu pločnika u karanačkoj Kolodvorskoj ulici. Također, važno je istaknuti i obnovu kuglane u tamošnjem Sportskom parku, koja će biti jedina prava kuglana u cijeloj Baranji i poslužiti kako u sportske, tako i u turističke svrhe. Kada već pričamo o Karancu, imamo gotove projekte za Posjetiteljski centar, vrijedan 7,5 milijuna kuna, za energetsku obnovu zgrade NK Polet, rekonstrukciju Ulice Petefija Šandora te sanaciju ispusta oborinskih voda s Banovog brda, u Ulici Ive Lole Ribara.

To vjerojatno nisu svi planirani projekti na području općine?

- Naravno da nisu. Postoji još niz takvih projekata, od kojih ću nabrojiti samo neke, prema mome mišljenju tek nešto značajnije u odnosu prema drugima. Krenimo od Kneževih Vinograda. Riječ je o završetku prometnice u Poslovnoj zoni, početku rekonstrukcije Ulice Republike i Plavecove, potom realizaciji projekta terena s umjetnom travom, planiranog za svibanj ove godine, kada bi trebalo početi i postavljanje rasvjete u Poslovnoj zoni. U ožujku je počela obnova podrumskog prostora bivšeg diska, kao i gradnja rukometnog igrališta u Naselju hrvatskih branitelja. Na raspisivanje natječaja čekaju projekti poput teniskog centra, tematskog parka uz ribnjak, izrade idejnog rješenja za hotel/hostel uz bazene, kao i studije, odnosno projektne ideje za objekt stare vinarije. Također, iz Europskog socijalnog fonda planiramo riješiti pitanje cjelodnevnog boravka u vrtiću, a iz nekih drugih sredstava sagraditi pješačko-biciklističku stazu Kneževi Vinogradi - Kamenac. Mještani Suze mogu očekivati završetak gradnje multifunkcionalnog terena i rasvjete na njemu i gradnju pločnika u glavnoj ulici na ulazu u selo, a za ovo je mjesto naručen projekt obnove Doma za mlade. U Zmajevcu će biti uređeno središte mjesta, što podrazumijeva gradnju multifunkcionalnog terena i dječjeg igrališta. Već je gotov projekt obnove Vinskog muzeja, a u suradnji s Hrvatskim vodama radi se 100 milijuna kuna vrijedan projekt kanala iznad sela koji će skupljati oborinsku vodu i štititi selo od ekstremnih oborina. Planiramo još i plinoficirati vinske ceste te surduke. Vrlo je važan završetak gradnje prometnice koja će Kamenac spojiti s Popovcem, za što je preostala samo jedna faza te nastavak obnove prometnice do odašiljača, uz suradnju s Općinom Popovac, Beljem te Odašiljačima i vezama. Završen je i projekt obnove doma kulture u Kamencu. Kada se sve skupa zbroji, dolazimo do brojke od 60-ak milijuna kuna koji će vrlo brzo biti uloženi u našu općinu, od čega je nešto već u fazi realizacije.

Vaša općina pripada u red onih koje su proteklih godina povukle značajna sredstva za gradnju i obnovu komunalne infrastrukture.

- Tako je. Govorimo o 70 infrastrukturnih projekata vrijednih približno 250 milijuna kuna, što je, kada se zna da je naš izvorni proračun između osam i devet milijuna kuna, velik iznos. Povlačili smo novac iz raznih fondova, odnosno državnih ustanova i institucija. Počnimo s projektom na koji smo posebno ponosni, a ponosni mogu biti i svi naši mještani. Riječ je o obnovi SRC-a Bazeni u Kneževim Vinogradima. Sagrađen je novi dječji bazen, veliki je obnovljen u gotovo 80-postotnom omjeru, postavljen je atraktivan tobogan, obnovljen restoran u sklopu kojega je sagrađen zimski vrt - staklena dvorana, uređena je šetnica oko ribnjaka, postavljena nova LED rasvjeta. Ne treba zaboraviti kako su bazeni izgledali nakon što smo ih preuzeli od Gradnje. Nadalje, u cijeloj općini postavljena je LED rasvjeta, obnovljen je objekt vrtića u Kneževim Vinogradima i dograđen za potrebe jasličke skupine, sagrađen je i multifunkcionalni teren s rasvjetom te rekonstruirana Kotlinska ulica (Petefija Šandora). Nakon deset godina sagrađena je zgrada na "Derjanu" za mještane pustara i socijalno ugrožene mještane, kao i nova cesta od kružnog toka do Bazena. Važno je istaknuti i prvo reciklažno dvorište u Baranji, novu tržnicu u središtu Kneževih Vinograda te novi nogometni teren uz ribnjak za potrebe Škole nogometa. Također, obnovljen je pristupni put do katoličkog i reformatskog groblja te onaj do mrtvačnice u Ulici Petefija Šandora. Ishodili smo i darivanje stare vinarije od Belja plus štošta drugo.

Neki su skloni tvrdnjama kako se ulaže isključivo u Kneževe Vinograde, dok su ostala mjesta u općini zapostavljena. Kako biste to komentirali?

- To, dakako, nije istina, što se vidi već iz planiranih projekata. Želja nam je ravnomjerno ulaganje u sva mjesta. Što se onih realiziranih projekata tiče, krenimo opet od Karanca. Tamo je već sagrađen kanalizacijski sustav s besplatnim priključcima za sve mještane, rekonstruirana je državna cesta od kružnog toka u Kneževim Vinogradima do križanja s cestom D7, u sklopu čega je napravljen kružni tok na ulazu u Karanac. Nadalje, i u tom je selu postavljena nova LED rasvjeta, osiguran besplatan internet na dvije lokacije u naselju, energetski obnovljena školska zgrada i sagrađeno multifunkcionalno igralište. Novo je lice dobio Lovački dom, a na stadionu su postavljeni reflektori i obnovljen sanitarni čvor. Uz ostale, ove su investicije vrijedne gotovo 40 milijuna kuna. Uz Zmajevac možemo vezati gradnju lateralnog kanala koji, između ostaloga, omogućava navodnjavanje 5500 hektara poljoprivrednih površina, ali i sanaciju divljeg deponija, rekonstrukciju ulice i velikog oborinskog kanala u Petefijevoj, obnovu Doma kulture, obnovu i gradnju nogostupa u Dunavskoj ulici, kupnju objekta Mađarske kuće, obnovu nogostupa, gradnju nerazvrstanih cesta i brojne druge investicije. U Suzi je, između ostaloga, obnovljen Dom kulture, sagrađeno je multifunkcionalno igralište te parking pokraj vrtića i škole. Uređen je objekt stadiona mjesnog NK Columbus te sagrađen spoj ulica Košuta Lajoša i Petefija Šandora. U Kotlini je, pak, rekonstruirana kompletna glavna ulica kroz selo, provedena je plinska mreža kroz glavnu ulicu i obnovljen Dom kulture. Novi su pločnici postavljeni duž cijele Glavne ulice u Kamencu te je uređeno središte mjesta, a u Jasenovcu je obnovljen Lovački dom te nerazvrstane ceste i parking ispred njega. Za Mirkovčane su uređene prostorije NK-a Radnički.

Imate li mjere za demografsku obnovu i razvoj gospodarstva?

- Dakako. Demografska nam je obnova jako važna, a u razvoju gospodarstva najviše smo orijentirani na poljoprivredu i turizam. Uveli smo, odnosno povećali, brojne potpore za djecu, učenike i studente. Cijena vrtića među najnižima je u županiji, osigurali smo besplatne udžbenike za djecu, besplatnu prehranu za učenike osnovnih škola, potporu za kupnju školske opreme, besplatne autobusne karte za srednjoškolce, besplatne sezonske ulaznice na bazene za svu djecu s područja općine i slično. Nadalje, sufinanciramo kamate za realizaciju stambenih kredita te osiguravamo potpore za poljoprivrednike, poduzetnike, OPG-ove i turističke djelatnike u iznosu od najmanje milijun kuna godišnje. Također, isplaćujemo potporu za gradnju novih kuća i kupnju starih objekata, potom potporu za rušenje starih objekta, bojenje fasade te za zamjenu stolarije, limarije i krovišta. Za novoosnovane tvrtke i obrte osigurali smo po 20.000 kuna te po 10.000 kuna za zapošljavanje po zaposlenoj osobi. Važno je napomenuti i potporu za kupnju objekata radi stavljanja u funkciju turizma, koja iznosi 20.000 kuna, ali i potpore za ulaganje u fizičku imovinu u poljoprivredi, za podizanje novih nasada vinograda i voćnjaka, za ulaganje u očuvanje i proširenje pčelinjeg fonda te potporu za nabavu životinja za uzgoj. Kada se sve skupa zbroji i oduzme, čini mi se da smo stvorili sliku općine kao jedne od najuređenijih i najuspješnijih u Hrvatskoj. Pritom treba reći kako je neprocjenjiva vrijednost strpljivo građenih kvalitetnih odnosa s institucijama na razini županije i države, koji su jamstvo da će se naša općina razvijati i u budućnosti u pravom smjeru.

Ivica Getto
Čini mi se da smo stvorili sliku općine kao jedne od najuređenijih i najuspješnijih u Hrvatskoj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike