Crna kronika
LOPOVLUK U ŠUMI KOD NAŠICA

Ukrali 600 litara dizela iz sedam radnih strojeva
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Uz dizelsko gorivo, kradljivci su iz radnih strojeva ukrali i 50 litara hidrauličkog ulja

Zbog krađe goriva iz sedam radnih strojeva po Slavoniji policija je podnijela kaznene prijave protiv 23-godišnjaka i 38-godišnjakinje.


- Od 14. siječnja do 29. travnja 23-godišnjak i 38-godišnjakinja su u šumskim predjelima kod mjesta Granice i Mala Londžica u blizini Našica provalili u rezervoare sedam radnih strojeva. Iz rezervoara su potom ukrali oko 600 litara dizelskog goriva te iz hidrauličkih sklopova oko 50 litara hidrauličkog ulja. U srijedu, na temelju sudskog naloga, policajci su obavili pretragu kuće i automobila 23-godišnjaka i 38-godišnjakinje te su pronašli i oduzeli više plastičnih kanistra i metalne škare za željezo. Tvrtkama iz Našica počinjena je šteta od oko 7000 kuna - doznajemo iz PU osječko-baranjske. Policija protiv mladića i 38-godišnjakinje podnosi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Mladić je osumnjičen za pet krađa, a 38-godišnjakinja da je sudjelovala u jednoj teškoj krađi.


Krađe ove vrste nastavljaju se i dalje. Tako je u srijedu tijekom noći na autocesti A5, odmorištima Beketinci i Ivandvor, još uvijek nepoznati lopov provalio u rezervoare za gorivo dva kamiona i ukrao više stotina litara dizelskog goriva. Tim krađama tvrtkama iz Srbije i Bosne i Hercegovine nastala je šteta u iznosu od oko 8000 kuna.


Krađe goriva iz kamiona na odmorištima i radnih strojeva godinama su aktualne, a prije nekoliko godina policija je uhvatila grupu mladih lopova, ali i otkupljivača ukradenog goriva. Mladi lopovi, od kojih je najstariji tada imao 24 godine, bili su osumnjičeni za 13 kaznenih djela na području grada Đakova, Budrovaca i Kešinaca. Gorivo bi izvlačili iz kamiona, a u jednom slučaju gorivo je ukradeno iz kamiona parkiranog na benzinskoj postaji, noću, kada ta crpka ne radi. Mladići su s pomoću gumenih crijeva gorivo pretakali u kanistre od 20 do 50 litara. Najopasnije je bilo to što su u jednom slučaju ukrali gorivo čak i iz navalnog vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje se nalazilo u vatrogasnom spremištu.

Isto se događa i na drugim mjestima u Hrvatskoj, a tijekom 2019. godine vatrogasci iz Bilica na svojoj su stranici na Facebooku zamolili kradljivce da im bar, nakon što ukradu gorivo, ne ulijevaju vodu u rezervoar vozila i time im ne čine dodatnu štetu. Vatrogasci često pokreću svoja vozila kako bi bili sigurni da mogu u svakom trenutku krenuti u pomoć ako dobiju poziv na intervenciju, a kada ovo nikako nisu mogli upaliti, vrlo brzo su shvatili što se dogodilo.


Sandra Lacić
PRIJE SU GORIVO KRALI RUMUNJI
Prethodnih godina u ruke hrvatskih policajaca palo je nekoliko organiziranih kradljivaca goriva iz - Rumunjske. Pokazalo se nakon istraživanja kako gorivo slovenskim, srpskim, bosanskohercegovačkim i bugarskim vozačima kradu njihovi kolege iz Rumunjske. Inače, poneki rumunjski vozači kamiona od poslodavca na bankovnu karticu dobivaju potreban novac za međunarodne prometne pravce, no da bi ipak nešto usput zaradili, izradili su specijalni alat za provaljivanje u spremnike za gorivo na kamionima kolega. Krađu su izvodili uglavnom u gluho doba noći, dok vozači spavaju, nakon čega su nastavljali svojim putem. Opljačkani vozači nisu znali što im se dogodilo, dok ubrzo ne bi ostali bez goriva, pa slučaj prijavili policiji.
Možda ste propustili...

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana