Kultura
U BUDUĆNOSTI ĆE PRUŽITI RAZNOLIKIJI PROGRAM

U Varaždinu potisan sporazum o suradnji nacionalnih HNK-ova
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Intendanti pet naših nacionalnih kazališnih kuća - među kojima je i osječka - potpisali su u Varaždinu sporazum o suradnji, prvi takav u povijesti. Njime će publici omogućiti da uživa u scenskom i glazbenom repertoaru i drugih nacionalnih kazališta. Ova će suradnja donijeti raznolikiji program u sva naša nacionalna kazališta koji će tako biti dostupniji i publici.


- Draga publiko, na tragu ovoga Ugovora u HNK-u u Osijeku očekujte velike gostujuće predstave, sinergiju kulture i spektar umjetničkog izražaja - poručili su iz HNK-a u Osijeku.


Intendantica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević kazala je za HRT da je današnji dan veliki privilegij i da će sporazum podržati i publika.


- Već u nekoliko gostovanja koje smo imali do sada, predstave su rasprodane - kazala je Jakovljević.


Intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč najavila je već za utorak Gogoljeva "Revizora" u izvedbi Drame zagrebačkog HNK-a.


- U sljedeću nedjelju zagrebačka publika moći će vidjeti dramsku predstavu iz Varaždina "Pazi na praznine". Očekujem da ćemo sljedećih sezona u Varaždinu pokazati naše operne i baletne izvedbe i da ćemo ovu udaljenost od 80 kilometara, što se kazališta tiče, učiniti što bližom, što privlačnijom i što uzbudljivijom - i za publiku, ali i za umjetnike - kazala je Vrgoč.


Suradnja je nastala na inicijativu Ministarstva kulture i medija, a na potpisivanju je bila i ministrica Nina Obuljen Koržinek.


- Nacionalna kazališta, da bi potpuno ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike - kazala je Obuljen Koržinek. T.K.
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike