Kultura
IN MEMORIAM: SAŠA ANOČIĆ

ZBOGOM, KAUBOJU Opraštaju se ožalošćeni kolege, studenti i publika
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Otac, naš Slavonac s kojim smo dijelili estetike, tehnike i pristup radu - kaže Janković

Vezani članci

MARINA VUJČIĆ, RAVNATELJICA SPLITSKE DRAME

Donio nam je u teatar “ono nešto”što samo veliki umjetnici imaju

Ne znam uopće što bih rekla na ovo. Šokirana sam, tužna i još uvijek ne mogu vjerovati. Ostat će nam uspomena na njega, ali ovo je stvarno strašno. Svi smo u šoku - rekla nam je nacionalna dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Sandra Lončarić na vijest o preranoj smrti svog kolege i prijatelja Saše Anočića, osječkoj publici dobro poznatoga glumca i redatelja, koji je jučer iznenada preminuo u 53. godini.
Uvijek lege
- Zajedno smo studirali i bili baš vezana generacija. To je to ratno vrijeme, 24 sata smo bili zajedno, kao neka zadruga. Spavali zajedno, jeli, družili se i poslije ostali u lijepom kontatku. Radili smo zajedno na Akademiji, puno zajedničkih predstava, niz projekata... Živimo u vremenu kada smo svi uplašeni za svoje najbliže, svaki dan čujemo da je netko umro i konstantno smo u nekoj strepnji. Vijest o Sašinu odlasku je potresna jer riječ je o čovjeku koji je bio u naponu stvaranja. Radio je na prostoru cijele države i bio živi dio stvaranja nekih novih procesa i htijenja u kazalištu. Otac, naš Slavonac s kojim smo dijelili estetike, tehnike i pristup radu, međusobno se podržavali i oduševljavali. Iza njega će ostati velika praznina. Bio je dio naših svemira, ne samo radnih zajednica nego i intimnih krugova. Baš potresno, velik šok - rekao je glumac Vjekoslav Janković, član ansambla HNK-a u Osijeku, također Sašin kolega i prijatelj.

- Saša je bio Homo teatralis, kazališni čovjek u punom smislu te kovanice - redatelj, glumac, producent/uno di noi, jedan od nas! Cijela kazališna obitelj danas će biti tužna i oplakivati odlazak istinski velikog kazališnog radnika, sanjara i inovatora. Adio, Kauboju! - javio se iz Zagreba za Glas Slavonije sa svojim posljednim pozdravom redatelj Mario Kovač.

- U velikom sam šoku i tuzi. Sašu znam jako dugo, jer smo generacija. Još više smo se zbližili kada je njegova generacija upisala akademiju. Pratila sam njihov rad, njihove ispite iz glume... Svaki ispit iz glume Sašine generacije zapravo je bio mala predstava. Bila mi je izuzetna čast kada me je pitao želim li igrati u njegovoj kultnoj predstavi "Alaska Jack". Rekla sam mu: "Naravno, zar si me mislio zaobići?" i tu smo se oboje nasmijali. Ta predstava bila je neki vrhunac naše suradnje, iako je to bio tek početak uzlazne linije Sašina redateljskog rada. Bez obzira na to kako se raštrkali po drugim gradovima, mi Osječani uvijek smo zajedno i zauvijek ćemo ostati lege - kaže Sanja Toth, prvakinja Opere HNK-a u Osijeku.

- Dragi, pretalentirani, duhoviti Saša Anočić... Tugujem - napisala je glumica Jelena Perčin na Facebooku.


Uzor mladima
- Saša je bio najbolje što se moglo dogoditi kazališnom svijetu - kombinacija iznimno talentiranog umjetnika i dobrog, tankoćutnog čovjeka. Uvijek je bio svoj, drukčiji, autentičan i iskreno posvećen kazalištu. Velik je to gubitak za sve nas, no dio njegova duha i dalje će živjeti kroz njegove predstave (široj publici najpoznatije "Kauboje") i znanje koje je prenio svojim studentima i suradnicima. Sretan put najvećem Kauboju, a obitelji najdublja sućut - izjavila je Danijela Pintarić, sopranistica u Kazalištu Komedija. Njezina sestra, Antonija Pintarić, imala je sreću tumačiti glavnu ulogu u "Osječki Long, Long Play", koji je Saša režirao u osječkom HNK-u.

- Jutros me dočekala tužna vijest o preranom odlasku Saše Anočića. Uz to ime vežu me dragocjene uspomene. Uz to što je bio izvanredan glumac, redatelj, umjetnik, bio je čovjek koji je mladim, neafirmiranim ljudima davao prilike i poticao ih na umjetnički razvoj. Trudio se potražiti u ljudima ono što se krije ispod površine. Sale, od tebe sam naučila mnogo, a lekcije koje si mi ostavio zauvijek ću čuvati u srcu. Zbogom, legendo. Hvala ti na svemu - izjavila je Antonija za Glas.

Koliki je trag ostavio i na mladim generacijama, pokazuju brojni studenti osječke akademije koji su se preko društvenih mreža oprostili od profesora i uzora.

- Otvorili ste mi toliko puno meni tad još nepoznatih i novih glumačkih otkrića... "Samo probaj, makar ispalo i glupo, al‘ probaj. Igraj se." Zbogom, profesore - napisala je mlada glumica i studentica na osječkoj akademiji Meri Andraković.

- Dragi moj, dobri moj profesore... Hvala ti na svemu. Na svakom predavanju, na svakom razgovoru, savjetu, na svakoj probi koja je s tobom bila najsretnija igra i suštinska radost umjetnosti. Hvala ti što si vjerovao u mene i kad bi "zapelo" i prepoznao nešto posebno u meni što ni sam nisam vidio. Tvoja dobrota, radost, ljubav prema kazalištu, sreća, blagost ostala je i ostat će upisana u sve nas. Falit ćeš. Počivaj u miru - glumac Josip Ledina.

U svojoj ja karijeri radio u mnogim kazalištima diljem Hrvatske i ostavio traga na kolegama, koji su uživali u radu s njim. Tako se s posljednjim pozdravom javio i Teatar &TD: "Pristupačan, skroman, nesebičan, talentiran i izuzetno pažljiv prema kolegama bio je Saša Anočić, koji je unatoč prošlogodišnjoj teškoj situaciji zajedno s kolegicom Dijanom Vidušin zaigrao prvi put u Teatru &TD u drami ‘Donor‘. Rijetko ga se posljednjih godina moglo vidjeti na sceni, više se bavio režijom, za koju je višestruko nagrađivan, tako da smo zaista bili počašćeni kad smo ga vidjeli na pozornici kako daje sve od sebe, bez fige u džepu. I bio je sjajan. Dragi Saša, počivaj u miru."


Svestrani talent
Redatelj, glumac, dramaturg, oblikovatelj svjetla, Saša Anočić, rođen je u Osijeku 1968. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja, članom čijeg glumačkog ansambla postaje 2003. U Trešnji ostvaruje brojne zapažene uloge; među ostalima je i Strašilo u "Čarobnjaku iz Oza", Otac u "Mami kao priči", Lumiere u "Ljepotici i Zvijeri", Fagin u "Oliveru Twistu", igra u predstavi "Ne, prijatelj!...". Na pozornici svog matičnog kazališta režirao je predstave: "Alisa (prema onoj U zemlji čudesa L. Carrolla)",

"Pinocchio" i "Frankenstein", za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju. U ostalim našim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta, primjerice, "Komšiluk naglavačke" (u riječkom HNK-u Ivan pl. Zajca); "Noževi u kokošima", "To samo Bog zna", "Kauboji" i "Nemirne noge" (u Teatru Exit); "Kad se mi mrtvi pokoljemo" i "O medvjedima i ljudima" (u SK Kerempuh); "Smisao života gospodina Lojtrice" i "Niko i ništ" (u KNAP-u) itd. Od filmskih uloga valja izdvojiti one u filmovima: "Kauboji", "Koko i duhovi", "Libertango", "Crnci", "Zapamtite Vukovar", "Gospođa za prije", "Armin", "Mrtvi kutovi", "Leti, leti", "Prezimiti u Riju", "Chico", "Anđele moj dragi"...

Tanja Kvorka/Danijel Miklić
BROJNE NAGRADE
Većina predstava nagrađivana je brojnim nagradama, kao što su, primjerice: “Komšiluk naglavačke” u HNK-u Ivana pl. Zajca – Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini, te Nagrada Grada Rijeke, Nagrada hrvatskog glumišta, brojne nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena, Festivalu glumca itd.; “Kauboji” - Nagrada hrvatskog glumišta za režiju, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada “Dubravko Dujšin”, Marul za najbolje redateljsko ostvarenje i brojne druge, a i kao predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.
“KAUBOJI” SU BILI PREKRETNICA
Svojom predstavom “Kauboji”, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je imala 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike