Osijek
HRVATSKE CESTE MODERNIZIRAJU DRŽAVNU PROMETNICU

Počela rekonstrukcija ceste
od Nemetina do Aljmaša
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Za automobile promet se neće zatvarati, a kamioni će biti preusmjeravani

Počeli su radovi na rekonstrukciji državne ceste DC 213 na potezu od raskrižja Nemetin do (budućeg) kružnog raskrižja Aljmaš. Za automobile promet tijekom radova neće se zatvarati, dok će kamioni biti preusmjeravani na državnu cestu prema Vukovaru.

Investitor ovih radova su Hrvatske ceste, a kako je jučer u Osijeku izvijestio Josip Škorić, predsjednik Uprave, vrijednost radova na ovoj dionici u dužini od 12,3 kilometra nepunih je 72 milijuna kuna.

No, ovo je prva faza rekonstrukcije ove državne ceste, ona se u drugoj fazi nastavlja do križanja za Dalj, a u posljednjoj fazi i do graničnog prijelaza Erdut. Ukupna dužina rekonstrukcije iznosit će 22,5 kilometara, uz ukupnu vrijednost od 120 milijuna kuna.



Ono što je u tehničkom smisli vrijedno napomenuti jest kako će se kolnička konstrukcija proširiti, u Sarvašu i Bijelom Brdu zatvorit će se oborinska odvodnja, što će stvoriti mogućnost da se odvoji biciklistička staza. Ona će i izvan naselja biti odvojena zaštitnom zelenom površinom.

​Prva od tri dionice

- Gradnjom modernih prometnica, biciklističkih staza i ostalih sadržaja, ovaj kraj dobit će novu dimenziju u turističkom i gospodarskom smislu. Izvođači radova imaju rok od dvije godine da završe prvu dionicu do Aljmaša. Radove izvode domaće tvrtke Osijek-Koteks i Gravia, dakle domaća operativa, projektant je tvrtka Rencon, a nadzor vrši tvrtka Profing. Nadam se da ćemo već sljedeće godine raspisati natječaj za ostale dvije dionice, ali i da bi u roku te dvije godine mogle biti završene kako bismo imali završen čitav potez do graničnog prijelaza Erdut - rekao je Škorić.

On je u regionalnom sjedištu HC-a u O​sijeku održao prezentaciju na kojoj su prikazana ulaganja u ceste na području Osječko-baranjske županije. Istaknuo je kako je vrijednost završenih projekata u 2020. godini bila na razini 76 milijuna kuna, vrijednost je aktivnih ugovora 326 milijuna, a vrijednost planiranih radova u ovoj godini iznosi 111 milijuna kuna.

Škorić i za iduće razdoblje najavljuje ulaganja, prioritet će ovaj put biti rekonstrukcija kompletne ceste DC 34, od Osijeka do Podravske Moslavine.

Ovoj prezentaciji nazočio je i gradonačelnik Ivan Vrkić, kojemu je ovo prvo pojavljivanje na protokolarnom susretu nakon dužeg vremena.

​Točka na "i"

- Grad Osijek ovime je stavio točku na "i" u prometnoj infrastrukturi, u smislu da će svojim građanima u cijelosti nuditi biciklističku i automobilsku vezu. Vrijednost radova je 70 milijuna kuna, a nijednom nije opterećen gradski proračun. To je dokaz da je Grad oduvijek vodio takvu politiku u kojoj je surađivao sa Županijom i s državom - rekao je Vrkić.



Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, također je naglasio odličnu suradnju s resornim ministrom Olegom Butkovićem te Škorićem, kao prvim čovjekom HC-a.

- Na početku smo još jednog velikog projekta u prometnoj infrastrukturi kojim će se dionica ceste od Nemetina do graničnog prijelaza Erdut u cijelosti obnoviti, ali i proširiti i modernizirati, a pratit će je i pješačka i biciklistička staza. Obnova je bitna i zbog toga što cesta vodi u svetište Aljmaš te povezuje druge naše turističke destinacije od Erduta, Aljmaša do Kopačkog rita te drugih dijelova županije koji su nam bitni za turizam i sve što razvijamo na području županije. Projekt je, naravno, iznimno važan za sigurnost svih sudionika u prometu, od vozača, biciklista i pješaka do hodočasnika - rekao je župan Anušić.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike