Sport
BIJELA TOČKA PRETVORILA SE U CRNU

Nema trofeja, ali Bjelica je udario dobre temelje
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
NK Osijek postaje klub kojem bi utrke za naslov trebale postati svakodnevica

Dolaskom Nenada Bjelice na kormilo NK Osijek je letvicu ambicija podignuo na najvišu moguću razinu. Odmah se počelo pričati o trofejima koji su za navijače bijelo-plavih bili tek san.

Samo jedan Kup je osvojen u gotov 30 godina HNL-a, a u inauguracijskom govoru Bjelica je dodatno podgrijao ambicije.

- Nisam došao kako bismo bili treći. Takve rezultate klub je ostvarivao i kada je bio u mnogo nepovoljnijoj financijskoj situaciji nego danas. Došao sam osvajati trofeje - rekao je Nenad tada.

Devet mjeseci poslije, nakon niza odličnih rezultata, bijelo-plavi će sezonu ipak završiti bez trofeja, ali s najboljim plasmanom u povijesti HNL-a jer im drugo mjesto ne može izmaknuti. Bjelicu nikada nisu zanimale utješne nagrade poput drugog mjesta i niza klupskih rekorda koje je njegova momčad ove sezone, vodeći bitku s Dinamom za naslov prvaka, izjednačila ili srušila. Kada se aktualno prvenstvo okonča, to će pamtiti samo klupski kroničari.

Dva penala do raja
Mogućnost za uzimanje konačne nagrade, u obliku jednog od trofeja, za toliko dobrih stvari koje su momčad i Bjelica napravili ove sezone isparila je zbog dva promašena kaznena udarca. Možda je ta tvrdnja malo nategnuta, ali u njoj svakako ima bar komadić istine. U četvrtfinalnom susretu hrvatskog Kupa protiv Rijeke Ramon Mierez je zapucao penal kod rezultata 1:1, pa je Rijeka kasnije otišla u polufinale, a u još uvijek svježem sjećanju je Ramonov promašaj kaznenog udarca duboko u sudačkoj nadoknadi protiv Varaždina također kod rezultata 1:1, čime su Osijekovi izgledi za osvajanje titule prvaka svedeni na minimum minimuma. Tako je jedan od najvećih heroja ove odlične Osijekove sezone u pozadini priče ispao tragičar. No što se uopće može zamjeriti čovjeku koji je u ovosezonske rezultate dosad ugradio 21 pogodak. Zapravo, možemo biti samo žalosni što Ramon nije te udarce s "bijele točke" pretvorio u pogotke, ali se i duboko nakloniti svemu što je Argentinac ove sezone dao bijelo-plavima. Postao je tek drugi napadač Osijeka u HNL-u koji je u jednoj sezoni uspio prebaciti magičnu granicu od 20 pogodaka. Prije njega to je uspio samo jedinstveni Robert Špehar. No, Ramonov posao još nije završen jer ga samo tri pogotka dijele od dostizanja Špeharova učinka iz sezone 1994./95., kada je zabio 24 pogotka i bio najbolji strijelac HNL-a. Mierez ima još četiri utakmice na raspolaganju u kojima će pokušati dostići i taj rekord.

Nema očajavanja
Dobra je vijest što u Gradskom vrtu nema očajavanja zbog raspleta sezone. Jasno, ne znači kako su Bjelica i momčad ravnodušni jer su im izmaknuli trofeji, ali ne treba od toga praviti ni nekakvu tragediju jer, da je trofeje u Hrvatskoj osvajati lako, to bi mogao svatko.

- Ne možemo govoriti o tome kako nam je osvajanje trofeja imperativ kad je Osijek dosad uzeo samo jedan. Mi težimo i, dok sam ja ovdje, uvijek ćemo težiti tome, ali to nije nimalo lak posao - znao je istaknuti ranije Bjelica.

Naime, samo je šest klubova dosad to uspjelo ostvariti. Naslov prvaka osvajali su Dinamo, Hajduk, Zagreb i Rijeka, a Kup Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek i Inter Zaprešić. Osječani su u ovoj COVID sezoni bili prokleto blizu, ali su ostali u čekaonici. I da su osvojili nešto, ne bi to bio kompletan doživljaj s obzirom na to da na tribinama nije bilo navijača. Svi ti trofeji ne love se zbog statistika ili broja zvjezdica na dresu, nego zbog radosti i zadovoljstva koje donose navijačkoj populaciji. Osijekova je gladna takvih doživljaja, ali uvjereni smo kako bi joj bilo ipak draže da trofeji dođu kada i ona bude mogla aktivno sudjelovati u tome. Uostalom, sezona koja je na izmaku bila je jako dobra. Bjelica je udario temelje drukčijeg Osijeka, onog kojem će utrke za naslov postati svakodnevica, a ne slučajnost. To govore brojke Nenadova mandata. Ne treba zaboraviti kako je preuzeo momčad u trenutku kada je imala osam bodova manje od vodećeg Dinama. Ako se sagleda učinak u 28 kola u kojima je Bjelica bio šef, Osijek još uvijek ima bolji učinak i od Dinama. Bijelo-plavi su osvojili 67 bodova, a "modri" 65. Ako Zagrepčani pobijede zaostali susret protiv Hajduka, imat će jedan osvojen bod više u ukupnom zbroju, ali to dovoljno govori koliko im se Osijek ove sezone zapravo približio. Zato nije ni čudno što je Bjelica zaključio kako mu za sljedeću sezonu ne treba previše toga kako bi se opet "potukao" s Dinamom za naslov.

Ono što bi mogao pronaći jest jedan pouzdaniji izvođač kaznenih udaraca...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
67

bodova osvojio je Osijek u Bjeličinu mandatu, što je u ovom trenutku dva više od Dinama
ŠEST PUTA TREĆI
Osijek će sezonu zaključiti s najboljim plasmanom u HNL-u jer dosad nikada nije bio drugoplasirani. U šest navrata bijelo-plavi su sezonu završavali kao trećeplasirana momčad prvenstva. Bile su to sezone 1992., 1994./95., 1999./00., 2000./01., 2007./08. te 2018./19. Samo su u jednom od tih prvenstava u igri za naslov bili do posljednjeg kola, bilo je to 1994./95., a u sezoni 2000./01. bili su vodeći na polusezoni, ali su se snovi o tituli u proljeće vrlo brzo rasplinuli.
Možda ste propustili...

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike