Novosti
ISTRAŽIVANJE O LOKALNIM IZBORIMA U OSIJEKU

Radić uvjerljivi favorit, borba za drugo mjesto neizvjesna
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Istraživanje je pokazalo i da u drugom krugu izbora Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate

Novo istraživanje o preferencijama birača na lokalnim izborima u Osijeku pokazalo je da je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ivan Radić povećao i učvrstio svoju prednost pred protukandidatima, ali je do promjena došlo kada su u pitanju ostali pretendenti na tu funkciju. Istraživanje je za televiziju N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku od 600 glasača iz Osijeka koji će sigurno ili vjerojatno izići na lokalne izbore.


Ivan Radić dva tjedna uoči izbora vodi s 33,6 posto. U ožujku je imao potporu od 32,4 posto. Njegovi su glasači najlojalniji - njih 54 posto zna da će glasati za bilo kojeg HDZ-ova kandidata, a 24 posto glasat će da "pomogne stranci". Istraživanje je pokazalo i da 30 posto HDZ-ovih glasača smatra kako je izbor Ivana Radića jamstvo promjene nabolje.


Međutim, borba za drugo mjesto je sve neizvjesnija. Tako nezavisni kandidat s potporom Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević ima blagu prednost sa 16,6 posto nad SDP-ovim Goranom Kušecom koji je sada na 15,5 posto potpore. Mlinarevićev rezultat nije se znatno mijenjao od ožujka (17,1 %), no očito je da mu je pogodovalo raslojavanje glasova na ljevici. Drugi krug, navodi se u analizi istraživanja, može osigurati povezivanjem s glasačima centra koji su željni promjene, a u osječkom poduzetniku Berislavu Mlinareviću vide sposobnost za pokretanje gospodarstva.


SDP-ov kandidat Kušec izgubio je 7,7 posto od ožujka, najviše zbog dobrog rezultata Katarine Kruhonje iz Možemo! (6 %) i nezavisnog Miroslava Vaneka (4,4 %). Analitičari smatraju da mu velika izlaznost može pomoći da dosegne drugi krug, no lijeve glasače mora uvjeriti kako je znatno vjerodostojnija brana protiv vlasti desnih stranaka od novih lijevih snaga (Možemo!). Trenutno mu je najveći uteg vrlo mali postotak glasača koji smatraju da je jamac promjene nabolje i da može riješiti probleme grada. Nije poznato je li na Kušecov slabiji rezultat u odnosu na ožujak imala utjecaj situacija u SDP-u koji je u Slavoniji doživio udarac zbog ostavke čelnika osječko-baranjske organizacije Domagoja Hajdukovića i unutarstranačkih sukoba prilikom slaganja županijske izborne liste.


Vladimir Šišljagić, čelnik Snage Slavonije i Baranje, i dalje je na četvrtom mjestu, no njegov pad s 12,2 na 8,2 posto mogao bi biti rezultat jačanja HNS-ova kandidata za gradonačelnika Vladimira Hama (6,2 %) i gubitka dijela glasača koji u ožujku nisu bili sigurni hoće li glasati za njega.


Istraživanje je pokazalo i da u drugom krugu izbora Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate: Berislava Mlinarevića 41,6 prema 25,6 posto, Gorana Kušeca 43,6 prema 30,4 posto, a Vladimira Šišljagića 44,3 prema 21,6 posto. Izazivačima ne mogu pomoći ni neodlučni glasači, kojih je sada 9,5 posto - da se svi priklone njima, ne mogu nadoknaditi prednost HDZ-ova kandidata.


HDZ vodi i na izborima za Gradsko vijeće (36,2 %), slijedi ga koalicija Domovinskog pokreta i Mosta sa 17,7, SDP sa 14,3, Možemo! sa 10,1, Snaga Slavonije i Baranje s 5,4 posto, a u borbi za ulazak u osječko Vijeće su i NL Miroslava Vaneka sa 4,3 i koalicija HSS, HNS, NS Reformisti s također 4,3 posto potpore.


Vodstvo HDZ-a u utrci za Gradsko vijeće podržava 36,2 posto glasača koji su sigurni da će izići na izbore i da će glasati za HDZ. Bez obzira na izlaznost i moguće epidemiološke mjere, HDZ-ovi glasači najodlučniji su pomoći stranci da osvoji izbore u Osijeku. Lista Domovinskog pokreta i Mosta (17,7 %), navodi se u analizi, nije ostvarila znatan sinergijski učinak, no zbog raslojavanja lijevih glasača prelazi na drugo mjesto. Zanimljiva će biti odluka o mogućem koaliranju s HDZ-om, s obzirom na to da je samo 10,5 posto glasača DP-a sklono takvoj kombinaciji, a čak 38,2 posto tome se protivi.


Zbog snažnih lijevih opcija SDP gubi i drugo mjesto u Gradskom vijeću (14,3 %). Možemo! je četvrti s 10,1 posto, a, zanimljivo, ne cilja krajnje, nego umjereno lijeve glasače.


Kada je riječ o političkom opredjeljenju birača u Osijeku, njih 39,8 posto izjašnjava se kao desno orijentirani, 32,7 posto smatra da su centar, a 27,5 posto naginje lijevim politikama. HDZ ima najveći postotak birača koji su izrazito desno (28,1 %), a SDP najveći postotak izrazito lijevih (22,4 %). Platforma Možemo! privlači glasače koji sami za sebe tvrde da su umjereno lijevi (75,8 %), a Mostovi glasači naginju centru (60,7 %). S obzirom na to da je Domovinski pokret desnija stranka, dio Mostovih glasača u koaliciji ne vidi prirodnu svjetonazorsku sinergiju.
Prema mišljenju glasača, prioriteti novog gradonačelnika moraju biti: rješavanje nezaposlenosti i pokretanje gospodarstva (39,8 %), demografska politika i podizanje kvalitete života mladih (20,6 %), obnova komunalne infrastrukture i uređenje grada općenito (12,5 %), a za rješavanjem problema komaraca vapi 10,5 posto ispitanika.


Dijana Pavlović
33,6

posto potpore trenutno ima Ivan Radić
16,6

posto potpore ima Berislav Mlinarević
15,5

posto potpore ima Goran Kušec
Možda ste propustili...