Svijet
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA AUSTRIJE SCHALLENBERG UPOZORIO:

Stabilnost BiH ključna je za cijelu regiju, nema promjena granica
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u Sarajevu kako se "igraju vatrom" svi koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu, istaknuvši kako Austrija, a ni Europska unija, to neće dopustiti. Schallenberg je boravio u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka sa šeficom diplomacije Biserom Turković kazao je da različiti fantomski non paperi nikome ozbiljnome nisu prihvatljivi, a posebice ne kada dovode u pitanje cjelovitost BiH.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmetom pregovora - poručio je Schallenberg. Stabilnost BiH, kako je istaknuo, ključna je za stabilnost regije. Pozvao je da se ova godina u BiH iskoristiti za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati k članstvu u EU jer ona tamo pripada, kao i sve druge države zapadnog Balkana. Rekao je kako Austrija ovaj dio Europe neće ostaviti na cjedilu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković potvrdila je kako su razgovarali i o predstojećoj raspravi o stanju u BiH koja je planirana na Vijeću za vanjske poslove EU-a, kao i Europskom parlamentu. Kazala je kako bi u EU-u trebali biti svjesni da, unatoč negativnoj retorici nekih političara iz BiH, većina građana i dalje želi da ona postane članicom EU-a i NATO-a. "Nadam se da će nam EU pomoći prevladati unutarnje opstrukcije i provesti reforme nužne za status kandidata. Svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak na putu k EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna", kaže Turković.

I visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko upozorio je u šestomjesečnom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a da su podjele u BiH postale izraženije tijekom pandemije, a razlog su nastojanja političara da i u tim okolnostima stječu političke poene. Inzko je poručio da su posljedice trpjeli građani jer BiH nije uspjela osigurati koordinirani pristup suočavanju sa zarazom. Ističe kako sadašnji saziv Vijeća ministara i parlament loše funkcioniraju.

- Entiteti su poduzeli jednostrane i nekoordinirane mjere - rekao je Inzko, dodajući kako su se javili i oni koji dovode u pitanje opstanak BiH i Daytonski sporazum, a tako je okvalificirao i pozive na "mirni razlaz" predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Posebice zabrinjavajućim ocijenio je pritiske vlasti u Republici Srpskoj da se što prije okonča mandat EUFOR-a u BiH. Podsjeća kako je ranije potvrđeno da ne dolazi u obzir nikakvo crtanje novih granica.

Osvrnuo se i na stanje u Federaciji BiH, koja nema novu vladu ni dvije i pol godine nakon izbora. Neprihvatljiva mu je politika uzajamnih ucjenjivanja, i to nespojivo s načelima koja bi morala vrijediti u demokratskim državama. O zazivanim izmjenama izbornog zakona Inzko ocjenjuje da je njihov cilj zajamčiti integritet izbora, ali i provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava s ciljem eliminiranja diskriminacije birača, temeljene na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta.

- Promjene ne mogu rezultirati daljnjim etničkim ili teritorijalnim podjelama. Čvrsto vjerujem da nam provedba presuda u slučajevu ‘Sejdić i Finci‘ daje povijesnu priliku da eliminiramo diskriminaciju - kaže Inzko, dodajući da se između HDZ-a BiH i SDA vodi borba za "etnizaciju" izbornog sustava. Smatra da je nužno obnoviti mandat EUFOR-a te osigurati nastavak djelovanja Ureda visokog predstavnika. H
3,5

milijuna stanovnika ima BiH, a od zaraze koronavirusom umrlo je 8500 ljudi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike