Regija
ANALIZA IZBORNIH LISTA U BARANJI

U Kneževim Vinogradima 6 lista, Vukoje i Mlinarević već sad izborni pobjednici
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

Liste za lokalne izbore su sastavljene i predstoji finiš kampanje, odnosno uvjeravanje birača zašto bi trebali zaokružiti određenu listu odnosno kandidata. Što se Baranjaca tiče, očekuje ih zanimljiva izborna nedjelja, negdje više - negdje manje.


Krenimo od jedinog baranjskog grada, Belog Manastira. Kao i prije četiri godine, za gradonačelničko će se mjesto boriti Tomislav Rob (HDZ) i Marko Bogatić (SDP). Na prošlim je izborima Rob protukandidate uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu, a većinu u Gradskom vijeću dobio je HDZ, koji će i ovaj put na izbore za Vijeće krenuti u koaliciji s HSU-om. Za neko od 15 mjesta u Vijeću natjecat će se i HSP (nositelj liste Mario Jurkić) te SDSS (nositeljica Svetlana Žarković). Za Belomanastirce pripadnike srpske nacionalne manjine osigurano je i mjesto drugog zamjenika gradonačelnika, a za njega će se boriti Svetlana Žarković i Nenad Meničanin, kandidat grupe birača.


I aktualni načelnik općine Bilje Željko Cickaj (grupa birača) kreće u nadmetanje za novi mandat. Konkurent mu je kandidat druge grupe birača, Erik Munk. HDZ je dao potporu Cickaju, ali će izići s listom za Općinsko vijeće. Nositelj liste je Branimir Balažić. Osim HDZ-ove i dvije liste grupe birača koju predvode Munk i Cickaj, na izborima će se pojaviti i lista SDP-HSS, čiji je nositelj Krešimir Pauković. Kandidat za zamjenika biljskog načelnika iz redova mađarske manjine samo je jedan - Gabor Varga.


I kontroverzni načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh (Hrvatska narodna lista) ponovno će u izbornu utrku, a račune mu planiraju pomrsiti HDZ-ov Zoran Dušić te Danijel Rešetar (grupa birača), koji su ujedno i nositelji lista za Općinsko vijeće.


Novi/stari načelnik općine Darde već sada je, u petom mandatu, Anto Vukoje (HDZ), a vodit će se borba za mjesto njegova zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine, za koje su se kandidirali Radovan Gotovac (SDSS), Goran Kusić (Demokratski savez Srba) i Petar Marijanac (grupa birača). Uz HDZ, SDSS i DSS u utrku za mjesta u Općinskom vijeću uključit će se SDP na čelu s Dragom Rašpergerom te lista grupe birača čiji je nositelj Ivan Hodak. Još jedan mandat na čelu općine Draž želi Stipan Šašlin (HDZ), ali o načelničkoj fotelji razmišlja i nezavisna Barbara Knežević. Siguran je samo zamjenik načelnika iz redova Mađara, Šandor Šipoš.


Mlinarević ostaje na čelu Općine Jagodnjak - no umjesto aktualnog načelnika Steve, koji je prije tri mjeseca istaknuo kako će sigurno u načelničku utrku, to će biti njegova supruga Danijela (SDSS), koja se jedina kandidirala. Zamjenik načelnika iz redova hrvatskog naroda bit će Ana Mrđa (grupa birača) ili Denis Urtajl (HDZ).


Najviše je lista u Općini Kneževi Vinogradi - tri liste grupa birača (nositelji Nikola Balaš, Kristian Horvat i Deneš Šoja) te liste Domovinskog pokreta (Andrej Stošić), HDZ-a (Vedran Kramarić) i SDSS-a (Predrag Petrović). Balaš, Horvat i Kramarić sudjelovat će u načelničkoj utrci, na mjesto zamjenika načelnika iz redova hrvatskog naroda pretendiraju Ružica Batori (HDZ) i Ivo Crnjac (nezavisni), a iz redova srpske manjine nezavisni Mirjana Damjanić i Aleksandar Kovač, te SDSS-ov Stojan Petrović. Tri su kandidata za načelnika općine Petlovac - Milan Knežević (HDZ), Branko Vuk (HNS - Liberalni demokrati/DP) i Matej Markan (grupa birača). Svi su nositelji i lista za devet članova Općinskog vijeća.


Zoranu Kontaku (HDZ) u nadmetanju za mjesto načelnika općine Popovac suprotstavit će se nezavisni Saša Jakovljević. Zoran Milošević (SDSS) siguran je zamjenik načelnika iz redova srpske nacionalne manjine. On će predvoditi i jednu od triju lista za članove Općinskog vijeća, a birači će moći birati buduće vijećnike s liste HDZ-a na čelu s Kontakom te liste grupe birača čija je nositeljica Tamara Marković.
Na listama za Županijsku skupštinu 39 je Baranjaca, od čega njih 25 na SDSS-ovoj listi. SDP se odlučio za pet Baranjaca, HDZ (s koalicijskim partnerima) za njih četvero, a DP i SU na zajedničkoj listi za troje. Po jedan Baranjac na listi je Snage Slavonije i Baranje te na HNS-ovoj koalicijskoj listi. Kandidat za gradonačelnika Belog Manastira, Marko Bogatić, nositelj je SDP-ove županijske liste.


Ivica Getto
Mjesto dosadašnjeg načelnika općine Jagodnjak, Steve Mlinarevića, preuzima njegova supruga Danijela
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike