Crna kronika
BRZINA I NEISKUSTVO - UBOJIT KOKTEL

Mladi vozači su izvan kontrole - jurnjava ih često vodi u smrt
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Prebrza vožnja bila je uzrokom tragične pogibije 18-godišnjeg vozača Opela nedaleko od Slatine

Mladi i neiskusni vozači opet su na stranicama crnih kronika zbog teških prometnih nesreća u kojima su ili sami poginuli ili su skrivili smrt drugih osoba. I to sve zbog jurnjave. Jedna takva nesreća dogodila se u prvim minutama nedjelje u Gornjem Miholjcu kod Slatine, a život je izgubio 18-godišnjak.


Do tragedije je došlo, pokazao je policijski očevid, jer je mladić izgubio nadzor nad upravljačem automobila. Vozilo je potom kotačima zahvatilo bankinu i snažno se zabilo u putni most. Taj je udarac doslovno torpedirao Opel koji se počeo prevrtati u zraku, pri čemu je udario u betonski stup i prepolovio ga. Opel je na kraju odbačen na kolnik, gdje se zaustavio na krovu. Mladi je vozač od težine zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće. Nekoliko dana ranije, u blizini Zadra, također 18-godišnji vozač na raskrižju Mercedesom je oduzeo prednost Fiatu, snažno se zabivši u njega. Nakod sudara došlo je do prevrtanja Fiata, u kojem su poginula dva mladića stara 20 i 21 godinu. Vozač Mercedesa tek je nedavno dobio vozačku dozvolu.

Edukacija je bitna

Događanjem tragične nesreće kod Slatine, stanje sigurnosti u prometu na području Virovitičko-podravske županije znatno je pogoršano. Nakon prilično povoljnog stanja sigurnosti protekle godine pogibijom ovoga mladoga vozača povećana je i problematika mladih u prometu. Naime, mladi vozači su u proteklih nekoliko godina na području Virovitičko-podravske županije izazvali oko 15 % prometnih nesreća, a ovo je u protekle dvije godine druga prometna nesreća sa smrtnim posljedicama koju su izazvali mladi vozači.


- Mlađoj generaciji sudionika u prometu se u sustavnom preventivnom radu poklanja posebna pozornost, pa je i ove godine, kao i prethodnih petnaestak, nastavljena suradnja policijskih službenika i Autokluba Virovitica na provedbi preventivno-edukativnih aktivnosti kojima su obuhvaćeni učenici većine trećih razreda srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije. Učenici su slušali predavanja o temi sudjelovanja mladih u prometu i prekršaje karakteristične za ovu populaciju sudionika u prometu; upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i problematikom sjedanja u vozilo prijatelju koji je pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom brzinom većom od dozvoljene i prije stjecanja prava na upravljanje. Upozoreno je i na važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i za vozača i sve putnike u vozilu te na opasnost korištenja mobitela za vrijeme vožnje, kao i važnosti korištenja zaštitne kacige prilikom vožnje na motociklu i mopedu, doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika PU virovitičko-podravske..


U cilju sprječavanja događanja cestovnih tragedija kakve su se zbile kod Slatine i Zadra, policija poziva sve mlade vozače na dodatan oprez prilikom sudjelovanja u prometu, kojim moraju nadoknaditi nedostatak vozačkog iskustva, te dosljedno poštovanje svih prometnih pravila i prometnih propisa.
Bahatost i neiskustvo

U tom smislu podsjećaju se mladi vozači na apsolutno NE alkoholu, jer je dopuštena koncentracija alkohola u organizmu za vozače do 24 godine 0,0 g/kg, a sjedanjem za upravljač vozila postaju vozači sa svim odgovornostima za sebe i druge koje ta kategorija sudionika u prometu nosi.


Brzina je prekršaj u koji se svjesno upušta poveći broj mladih vozača, pa čak i velika prekoračenja propisanih ograničenja, a to je prekršaj koji je najveći ubojica u prometu, posebno u kombinaciji s alkoholom ili drugim prekršajima, lošim vremenskim uvjetima, tehničkom neispravnošću vozila i svim drugim otežavajućim faktorima.


Na problem jurnjave mladih vozača upozorio je i prometni stručnjak Goran Husinec. "Nemali broj mladih ljudi ne boji se ničega, ne boje se da će stradati, jer misle kako imaju dobre i sigurne automobile. No, nažalost, nisu svjesni svojih ograničenja jer nijedan auto nije toliko siguran da se u njemu ne gine. Nemaju iskustva, i to je najveći problem. Ponašaju se bahato, voze mnogo brže od dopuštenoga, i onda ne treba čuditi kada se nesreće sa smrtnim ishodom događaju", rekao je Husinec.


Sankcije za počinjenje svih težih prometnih prekršaja su uz novčanu kaznu i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni bodovi, a mladim vozačima se već za prikupljenih devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem poništava vozačka dozvola i u autoškolu mogu ponovno tek za dvije godine.

- Osim navedenog, podsjećaju se roditelji i svi vlasnici vozila na važeće sankcije u slučaju davanja na upravljanje vozila osobi koja nema vozačku dozvolu, nalazi se pod utjecajem alkohola ili ima važeću mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, ali i odgovornost i opasnost davanja vozila na upravljanje mladome vozaču u svrhu izlazaka s društvom - kaže Štajdohar dodajući kako je stradavanje u prometu najčešći uzrok smrti mladih osoba, još uvijek nesvjesnih svoje ranjivosti, a samo odgovornim ponašanjem u prometu to se može spriječiti.


Milan Bugarić
Goran Husinec

prometni vještak

Mladi ne vide izlaz, ne vide bolju budućnost, pa željni dokazivanja podosta njih počne divljati autom. Onaj mentalno slabiji i koji je prije bio problematičan, sada je prešao granicu. Oni koji su bili granični, sad su zbog te situacije preskočili granicu normalnog ponašanja.
Josip Štajdohar

glasnogovornik PU

Stradavanje u prometu najčešći je uzrok smrti mladih osoba, još uvijek nesvjesnih svoje ranjivosti, a samo odgovornim ponašanjem u prometu to se može spriječiti. Nužna je i edukacija budućih vozača, pogotovo onih srednjoškolske dobi koji će uskoro polagati vozački ispit.
UPOZORENJE MLADIM MOTOCIKLISTIMA
Kako je na cestama sve više motociklista, a među njima puno mlađe dobi, policija apelira na njih da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, ne jurcaju i ne obilaze kolonu te da upravljaju motociklom ako imaju položen vozački ispit i potrebnu položenu kategoriju. "Tijekom vožnje motociklima i mopedima obvezno koristite zaštitnu kacigu koju moraju imati i vozač i putnik uz svu drugu opremu koja nije propisana, ali je preporučujemo i korisna je posebno ako se dogodi da ste jedan od sudionika u prometnoj nesreći. Neupitna je svrha zaštitne opreme s obzirom na to da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo", ističu iz policije.
ŠOK U TRNJANIMA
Prebrza vožnja bila je krajem ožujka jedan od uzroka teške prometne nesreće i pogibije 25-godišnjaka u Trnjanima kod Slavonskog Broda. Nakon što su kotači automobila zahvatili travu, došlo je do prevrtanja vozila i snažnog udara u stablo. Tu se vozilo nije zaustavilo, nego je u nastavku kretanja udarilo i u obližnje vodocrpilište, gdje se i zaustavilo. Stanovnici Trnjana, čuvši udarce, istrčali su iz kuća i došli do uništenog vozila. Iako je hitna pomoć brzo došla do mjesta nesreće, mladom vozaču nije bilo spasa, od težine zadobivenih ozljeda 25-godišnjak je preminuo na mjestu nesreće. Njegovo tijelo je prevezeno na Odjel patologije slavonskobrodske bolnice, a uništeni automobil, koji je naknadno vještačen, odvezla je vučna služba.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike