Kultura
U KD VATROSLAVA LISINSKOG

Predstavljena zbirka devet Gavranovih drama
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Knjiga “Odabrane drame 2001.-2021.” donosi i pet prvi put tiskanih radova

Najizvođeniji hrvatski pisac u Hrvatskoj i svijetu Miro Gavran predstavio je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog knjigu "Odabrane drame 2001.-2021.". Dvadeset godina nakon objavljivanja kultnog naslova "Odabrane drame" (2001.) autor izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća ("Glasnogovornik", "Savršeni partner", "Na kavici u podne", "Svaki tvoj rođendan", "Paralelni svjetovi", "Tajna Grete Garbo ","U očekivanju oca", "Što da radim sa životom" te "Kako ubiti predsjednika"), od kojih se pet prvi put tiska u knjizi.

Urednica knjige Hana Vunić istaknula je kako je u središtu tih drama radnja i želja za fabuliranjem, i to fabuliranjem govorom kao stvaralačkim materijalom književnosti.

- Osim što je riječ o dramama koje pružaju sjajan materijal glumcima i redateljima za gradnju predstava, ovi su tekstovi bez sumnje zanimljivi i za čitanje, poput devet atraktivnih pripovijesti kojima se tematizira naša suvremenost - dodala je Vunić.

Vječna emotivna pitanja koja muče čovjeka kao što su ljubav, mržnja, strah, strepnja ili čežnja Gavran je u svojim dramama "ispekao" do savršenstva, smatra Vunić i dodaje:

- Davanjem prednosti recepcijskom ne samo što se olakšava prihvat njegovih djela nego ih to čini i posebnima. Gavranove drame još jednom su posvećene čitatelju, odnosno gledatelju, ma kakav on bio. Zato nimalo ne iznenađuje da njegovi komadi i jesu prihvaćeni u tolikoj mjeri da neke sredine čak priređuju festivale Gavranovih kazališnih djela.

Na promociji je sudjelovala i teatrologinja Mira Muhoberac, koja je rekla da se Gavran u svojim dramama najčešće bazira na ljubavnim, obiteljskim i prijateljskim odnosima te da je zato prepoznatljiv publici.

- Specifičan autorski rukopis, koji naizgled lagano, ležerno i površno a zapravo duboko zasijeca skalpelom naše svakodnevne situacije, brige, tegobe, strasti i emocije, a bazirano na zavođenju i šarmiranju publike – i čitateljske i gledateljske, ali i na šarmiranju protagonista unutar drama - zaključila je Muhoberac.

Na samom kraju predstavljanja publici se obratio i autor Miro Gavran.

- Riječ je o suvremenim tekstovima smještenima u novije vrijeme, tematski zahvaćaju tri linije: obiteljske odnose, muško-ženske odnose te politiku, a u nekima se sve troje isprepleće - rekao je Gavran.

Autor je najavio kako će drame dobiti i strane prijevode. Drama "Glasnogovornik" već je prevedena na njemački, "Na kavici u podne" na engleski, a na češki se upravo prevodi "U očekivanju oca".

Pogovor ovom vrijednom izdanju napisao je Venko Andonovski, vodeći suvremeni makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta. Ulomke iz drama čitali su dramski umjetnici Mladena i Jakov Gavran, Dragan Despot i Ivan Glowatzky.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike