Kultura
NAGRAĐIVANI HRVATSKI REDATELJ I SCENARIST

Preminuo Bogdan Žižić
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Bogdan Žižić, preminuo je u 87. godini, ostavivši iza sebe više od stotinu filmskih naslova, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Bogdan Žižić (1934., Solin) završio je klasičnu gimnaziju u Splitu, a 1957. diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je dramaturg u Zagreb filmu, od 1960. do 1964., te njegov direktor, od 1984. do 1990. Od svog prvog dokumentarnog filma "Poplava" 1964. godine snimio je više od stotinu naslova, a najviše su ga zanimale kratke dokumentarne forme. Kako se podsjeća, prva su mu dva cjelovečernja igrana filma, "Kuća" i "Ne naginji se van", ovjenčana Zlatnim Arenama, a njima se, kao i filmom "Daj što daš" (1979.) afirmirao kao vodeći predstavnik struje društvenokritičkoga filma sedamdesetih. Istomu tematskom krugu pripada i njegov najuspjeliji film "Rani snijeg u Münchenu" (1984), a u filmu "Cijena života" (1994) obradio je ratnu tematiku.


Autor je dokumentarnog filma "Moj slučaj", posvećenog Vladi Gotovcu, a umjetnika Alfreda Pala pratio je u filmovima "Jedna vukovarska priča" i "Goli otok". Posljedni dokumentarni film "Jasenovački memento" snimio je prije pet godina.


Dobitnik je najviših nagrada i priznanja: nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za sveukupan doprinos hrvatskoj kinematografiji i kulturi. Godine 2017. filmski festival u Motovunu dodijelio mu je nagradu Pedeset godina za životno djelo. Bio je članom ocjenjivačkih žirija brojnih međunarodnih filmskih festivala, a kao jedan od najplodnijih hrvatskih autora kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova (osobito s područja likovnih umjetnosti), nagrađivan je na nizu njih, od Oberhausena i Leipziga do Krakova i New Yorka. H
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike