Sport
DRAMATIČNA UTAKMICA U GRADSKOM VRTU

Mierez promašio penal za pobjedu u posljednjoj minuti
Objavljeno 2. svibnja, 2021.
Varaždinci odnijeli bod i posljednju nadu u naslov

Nogometaši Osijeka nisu uspjeli svladati Varaždin na svom terenu i tako su ostali bez posljednje nade kako bi mogli prestići Dinamo u utrci za naslov. Bijelo-plavi kao da nisu ništa naučili iz prethodna tri susreta protiv Varaždina, koje su, istina, pobijedili, ali svaki put vrlo teško.


Ovaj put im se nije posrećilo, iako se moglo i trebalo dogoditi jer imao je Osijek kazneni udarac u petoj minuti sudačke nadoknade, ali ga najbolji strijelac bijelo-plavih Ramon Mierez nije uspio pretvoriti u pogodak. I tako se, umjesto u junaka, pretvorio u tragičara. Bio je to, za bijelo-plave, tužan epilog utakmice koju Osijek u većem dijelu nije odigrao dobro. Nedostajalo je u njegovoj igri prave energije i odlučnosti, zbog čega se opet morao vaditi iz ponora poraza jer su gosti vodili. I opet je Osijek bio sasvim blizu preokreta, ali ovaj put ga je propustio.


Bez pravih prilika

Trener Osijeka Nenad Bjelica nije mogao biti zadovoljan igrom koju je njegova momčad pružila u prvih 45 minuta. Bijelo-plavi su uzeli igrati niz vjetar u tom dijelu susreta, ali nisu to iskoristili na pravi način. Imali su terensku inicijativu, ali nisu uspijevali stvoriti nijednu pravu opasnost pred Horkašem. Gosti se u Gradski vrt nisu došli isključivo braniti, ali ni oni u napadačkom dijelu nisu napravili gotovo ništa. Utakmica je bila borbena, ali je punudila malo toga što bi bilo važno zabilježiti. Osijek je prvi mogao zaprijetiti u šestoj minuti kada je Mierez glavom lijepo prenio loptu za Kleinheislera, koji je imao otvoren put prema Horkašu, ali ga je lopta udarila u petu, ostala iza leđa, pa je ta obećavajuća situacija propala. U 20. minuti Pilj je dobro pucao na povratnu loptu koju mu je uputio Žaper, ali je netko iz obrane gostiju požrtvovno glavom loptu skrenuo u korner. Njega je izveo Bočkaj vrlo neugodno, ali se Horkaš uspio nekako snaći i odbiti loptu koju je u gužvi prema vratima skrenuo jedan od njegovih suigrača. Malo toga su Osječani uspijevali napraviti kroz igru. Gusto i čvrsto postavljena obrana gostiju uspijevala je zaustavljati napade na 30-ak metara od vrata, a nedostajalo je i više ubačaja s bokova. Zato su kao najjače napadačko oružje bijelo-plavih opet ostali prekidi. Tako je Bohar u 35. minuti uputio oštar ubačaj iz slobodnog udaraca iskosa s lijeve strane, lopta je prošla kroz kazneni prostor, nitko ju nije uspio dotaknuti, a put je završila zamalo pokraj lijeve vratnice. Do odmora vidjeli smo još samo jedan ozbiljan pokušaj. Izveli su ga gosti, točnije Elezi, koji je dobro opalio s 20-ak metara pod gredu, ali je Ivušić bio spreman i loptu izbacio u korner.


Mierez promašio pobjedu


Osijek je i na početku drugog poluvremena još uvijek tražio pravu brzinu kojom bi slomio goste. Kako se i dalje ništa nije događalo, trener Nenad Bjelica posegnuo je za dvostrukom zamjenom. U igru je poslao Santinija i Jurčevića. Bio je to recept kojim je ranije ovog proljeća uspio u Varaždinu preokrenuti dva pogotka zaostatka. Pritisak na obranu gostiju se nakon toga počeo pojačavati, ali prva neugodnost dogodila se pred Ivušićem. U 63. Obregon je prevario Čeberka, pa Škorića, ali mu je Ivušić u posljednjem trenutku uspio ući u udarac. Osijek je uzvratio u 65. minuti kada je Kleinheisler tražio ispred vrata Miereza, ali Argentinac nije uspio zahvatiti loptu. Tri minute kasnije snažno je s 20-ak metara opalio Pilj, a Horkaš je bio spreman i zaustavio taj pokušaj. I onda je uslijedio - šok. U 69. minuti Obregon je dobio loptu na 18 metara od vrata i onda snažno opalio te goste doveo u vodstvo. Međutim nije ta prednost Varaždinaca dugo trajala. U 74. minuti Osijek je uspio doći do izjednačenja preko svog najboljeg strijelca Ramona Miereza, koji je zabio svoj 21. ovosezonski pogodak, a ujedno i deseti koji je zabio glavom. Naravno, nakon toga Osijek je krenuo u konačni juriš ne bi li došao do potpunog preokreta. U 84. minuti bio je vrlo blizu kada je Erceg proigrao Miereza, koji je sa 7-8 metara pucao pod gredu, a Horkaš je briljantnom intervencijom spriječio pogodak. Završnica susreta donijela je pravu dramu. U petoj minuti sudačke nadoknade Novoselac je skrivio kazneni udarac jer je igrao rukom u trenutku kada ga je pokušao prevariti Santini. Kulušić je išao provjeriti tu situaciju i nakon toga nije imao izbora nego pokazati na "bijelu točku". Loptu je uzeo Mierez, pucao u lijevi kut, što je Horkaš pročitao i svojoj momčadi spasio važan bod, a Osječane bacio u očaj.
Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme vjetrovito. Teren odličan. Bez gledatelja. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik) - 6. Strijelci: 0:1 Obregon (69), 1:1 Mierez (74). Žuti kartoni: Igor Silva, Čeberko, Lopa (Osijek), Posavec, Vuk, Čelić (Varaždin). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: DINKO HORKAŠ (VARAŽDIN)

OSIJEK

1 (0)

Ivušić 6,5, Barišić 6 (od 57. Santini 6), Škorić 6, Čeberko 6, Igor Silva 6, Žaper 6, Pilj 6 (od 72. Lopa -), Bočkaj 5,5 (od 57. Jurčević 6,5), Kleinheisler 6, Bohar 5,5 (od 72. Erceg -), Mierez 6,5.

VARAŽDIN

1 (0)

Horkaš 7,5, Čelić 6,5, Novoselac 6, Stolnik, 6,5 Memija 6, Postonjski 6,5, Đurasek 6, Elezi 6 (od 75. Grgec -), Vuk 6 (od 87. Urata -), Posavec 6 (od 90. Glavina -), Obregon 7 (od 75. Peco -).
JUGOVIĆ SE OZLIJEDIO NA ZAGRIJAVANJU
Utakmica još nije ni počela, a trener Osijeka Nenad Bjelica već je morao mijenjati svoje zamisli oko prve momčadi. Naime, na zagrijavanju se ozlijedio Vedran Jugović, pa je umjesto njega u početnoj postavi osvanuo Marin Pilj.
0:1
Obregon je ostao nečuvan na 18 metara od vrata i snažnim udarcem pogodio gornji lijevi kut.
1:1
Jurčević je ubacio slijeva, Horkaš je promašio loptu, a Mierez je bio spreman i glavom pogodio mrežu
Najčitanije iz rubrike