Novosti
LIJEČNICI IZGUBILI TEŠKU BITKU

Najgori dan u KBC-u Osijek: Preminula dva novorođenčeta
Objavljeno 2. svibnja, 2021.
U oko 30 posto slučajeva virus s majke na novorođenče može prijeći tijekom trudnoće

Nedjelja je bila jedan od najtežih dana u KBC-u Osijek od početka pandemije, preminulo je osam osoba oboljelih od koronavirusa, među kojima i dvije bebe, prijevremeno rođeni blizanci koji su uz druge teške komorbiditete bili pozitivni na COVID-19. Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a, doc. dr. sc. Krunoslav Šego kaže kako je riječ o blizanačkoj trudnoći koja je zbog komplikacija bila prekinuta u 28. tjednu.

Višednevna borba
- Već sama činjenica da su bebe rođene toliko rano dovoljna je da se razviju komplikacije, a kod njih je usto dokazan i COVID-19, što je samo pridonijelo lošem ishodu. U KBC-u Osijek trenutačno se nalazimo na vrhuncu trećeg vala, imamo 111 hospitaliziranih bolesnika, od kojih su 32 osobe na respiratoru. Taj je broj nešto manji nego u drugom valu, vjerojatno i zbog činjenice da je podosta ljudi već preboljelo virus, a dio ih je cijepljen, ali bez obzira na to brojke su i dalje vrlo visoke - rekao je doc. Šego, dodavši kako u KBC-u Osijek bilježe isto što i drugi bolnički centri, a to je veći broj pacijenata niže životne dobi kod kojih se komplikacije razvijaju nešto brže.

Na pitanje novinara kako je moguća zaraza tek rođene djece odgovorio je da je u pitanju ili zaraza neposredno nakon poroda ili, što je vjerojatnije, prijenos virusa preko posteljice.

- To nije ništa neuobičajeno, u svijetu su takvi slučajevi već zabilježeni - rekao je Šego. Dodao je da je koronavirus znatno pridonio tragičnom ishodu, ali da ne može tvrditi da je bio i presudan s obzirom na to da je riječ o djeci vrlo niske porođajne mase, nešto veće od tisuću grama, što je samo po sebi vrlo rizično.

- Borba cjelokupnog medicinskog tima trajala je nekoliko dana, no, nažalost, s tragičnim ishodom - rekao je Šego.

Doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj osječkog KBC-a, potvrdio nam je da su u bolnici trenutačno još dva novorođenčeta pozitivna na koronavirus, koja su zasad stabilnog zdravstvenog stanja.

Našem je listu slučajeve prijenosa koronavirusa s majke na bebe još u trudnoći potvrdila pedijatrica, dr. Mirna Sipl s Klinike za pedijatriju KBC-a. Rekla je, naime, kako je u Osijeku zabilježen prvi slučaj prijenosa virusa s majke na dijete u posteljici.

- Do sada su sva djeca rođena u trudnoći u kojoj je majka preboljela koronavirus bila inicijalno zdrava i to sve do pojave brazilskog soja koronavirusa, kada se bilježe prvi slučajevi prijenose virusa s majke na dijete preko posteljice - komentirala je dr. Sipl. Ističe kako infekcija novorođenčeta SARS-CoV-2 virusom u 70 posto slučajeva nastaje nakon rođenja, najčešće kapljičnim putem, od inficirane majke, ukućana ili drugih osoba koje njeguju novorođenče. "U oko 30 posto slučajeva infekcija novorođenčeta s inficirane, odnosno bolesne trudnice prijeći će na dijete već tijekom trudnoće, tj. prije poroda, prolaskom virusa kroz posteljicu ili će se dogoditi u tijeku samog porođaja", navodi dr. Sipl.

Ranjiva skupina
Na naš upit kakva je učestalost ovakvih slučajeva te kakav je klinički tijek bolesti u novorođenčadi navodi kako oko 55 posto zaražene novorođenčadi razvije klinički manifestnu bolest koja se može prezentirati: visokom temperaturom, respiratornim, gastrointestinalnim, neurološkim, kožnim simptomima. "Iako je u većine novorođenčadi tijek bolesti blaži uz dobar ishod, moramo imati na umu da je posrijedi imunološki vrlo vulnerabilna skupina, kod koje je opisan i težak oblik bolesti sa zatajenjem disanja i cirkulacije. To se osobito odnosi na skupinu prijevremeno rođene djece", ističe liječnica.

"Od pojave epidemije u Hrvatskoj pa sve do danas u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu, Klinike za pedijatriju, KBC-a Osijek, imali smo ukupno 25 novorođenčadi porođene od inficiranih trudnica. Sva novorođenčad porođena u terminu, njih 21, imala je negativan nalaz na SARS-CoV-2 i nakon rutinske skrbi zdravo sa svojim majkama otpuštena kući. Četvero djece porođeno je prijevremeno i svih četvero je odmah nakon rođenja imalo pozitivan test na SARS-CoV-2 infekciju. Zbrinuti su u neonatalnoj jedinici intenzivnog liječenja. Posrijedi je izrazito vulnerabilna skupina kod koje se očekuje mogući kompliciran klinički tijek, a posljedično kombinaciji združenog učinka vezano uz nedonošenost i nezrelost, vrlo malu rodnu masu i pridruženu konatalnu infekciju SARS-CoV-2", ističe dr. Marija Sipl.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavio je u nedjelju da je na 317 testiranih uzoraka u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 58 bilo pozitivno na koronavirus. U subotu je županijski stožer izvijestio o četiri preminule osobe te 97 pozitivnih na 386 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 140 osoba oboljelih od COVID-19, i to 111 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata s tom bolešću. Osim prerano rođenih blizanaca u nedjelju je preminulo još šest osoba u dobi od 47 do 91 godine.

U Hrvatskoj su zabilježena 944 nova slučaja zaraze koronavirusom od ukupno 8370 testiranih, umrle su 52 osobe te je broj aktivnih slučajeva ukupno 13.152, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima su 2223 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Zaključno s 1. svibnja utrošeno je 907.575 doza cjepiva protiv COVID-19, a cijepljeno je 707.057 osoba. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, najavio je kako se od ovoga tjedna povećava broj cijepnih mjesta u cijeloj zemlji i obuhvat cijepljenih građana jer Hrvatskoj pristižu znatno veće količine cjepiva svih vrsta.

I.Alilović/N.Z.Eberhard
CIJEPLJENA PETINA
Prema podacima s platforme eCijepih, na dan 30. travnja, u Hrvatskoj je 20.9 % odraslog stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19, priopćeno je iz HZJZ-a. Do sada je, sukladno Planu cijepljenja koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, cijepljen svaki peti građanin Hrvatske. Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je u dobnoj skupini osoba od 70 godina i više, od kojih je 54 % osoba primilo najmanje prvu dozu cjepiva. “Ovo su podaci koji pokazuju kako obuhvat cijepljenja raste s posebnom pažnjom prema našim najugroženijim građanima. U razdoblju od 27. prosinca do 30. travnja do sada je u Hrvatskoj utrošeno 901.120 doza cjepiva, a s obzirom na velik broj doza cjepiva koje stižu tijekom svibnja i u lipnju, dinamika cijepljenja će omogućiti cijepljenje više od 1.848.462 osobe do kraja lipnja, odnosno više od 55 % odraslih osoba. Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, 30. travnja su utrošene čak 28.394 doze, a 29. travnja ostvaren je apsolutni rekord u cijepljenju s apliciranih 46.887 samo u jednom danu”, ističe HZJZ. “Svakodnevno praćenje tijeka cijepljenja u Hrvatskoj omogućuje nam da i nadalje učinkovito upravljamo organizacijom i provođenjem programa cijepljenja u kojem nam je cilj do kraja lipnja cijepiti više od polovine punoljetnih građana naše zemlje”, ističe ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.