Kultura
BARBARA KAJIN VODITELJICA ZBORA HNK U OSIJEKU

Koncert klapske pjesme osmišljen je prema ideji četiriju mladih zboraša
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
Koncert klapske pjesme koji je trebao biti održan 4. i 5. svibnja je otkazan.
O novim datumima izvedbi koncerta ljubitelji klapske glazbe bit će na vrijeme obavješteni.

Ravnica i more trebali su se spojiti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku na koncertu klapske pjesme. Ideja je to četiriju mladih entuzijasta, članova zbora osječkog HNK-a, s kojom su se obratili svojoj zborovotkinji Barbari Kajin, što je ta Zadranka objeručke prihvatila.

- Ideja o Koncertu klapske pjesme nastala je nešto prije Uskrsa, na jednoj od sekcijskih proba zbora. Naime, zbog epidemiološke situacije zbor ne može održavati probe u punom sastavu, nego isključivo po sekcijama, dakle, svaka dionica posebno, a svi su željni zajedničkog muziciranja... Stvaranje "klape" bilo je, možemo to tako reći, prirodna reakcija na zabranu zbornog pjevanja. Na taj način mala skupina pjevača može muzicirati. Sve se radi unutar epidemiološkog okvira, a mi konačno možemo doprijeti do svoje publike - priča Barbara Kajin.

Program raznovrstan
Ovom je prilikom jedna od rijetkih hrvatskih dirigentica istaknula veliku potporu intendantice Dražene Vrselje i ravnatelja Opere Filipa Pavišića, koji, kako kaže, imaju sluha za mlade snage Kazališta i povjerenja u njih. Četvorku kojom će dirigirati Kajin čine Matej Predojević Petrić, koji je prvi tenor, drugi tenor Davor Solanović, Karlo Milićević, koji će pjevati baritonsku dionicu, i bas Miloš Milojević. Jedan od kurioziteta Koncerta klapske pjesme svakako je što ni jedan član "klape" nije Dalmatinac - Predojević Petrić rodom je iz Nove Gradiške, Solanović je iz Osijeka, Milićević iz Mostara, a Milojević iz Beograda - no redom su to veliki zaljubljenici u klapsku pjesmu.

- Pjevače nije nitko posebno izabirao za ovaj koncert, oni su se sami "našli" i došli na tu ideju. Naime, kod klapskog je pjevanja bitno da si pjevači međusobno odgovaraju - i kao ljudi i kao glasovi, a upravo to se dogodilo sa spomenutom četvorkom. Svaki od njih već ima iskustvo nastupanja u raznim vokalnim sastavima, tako da je nastanak ovog malog projekta došao prirodno i spontano - rekla je Kajin.

Program koncerta, kaže maestra Kajin, zaista je raznovrstan, a složio ga je idejni začetnik ove priče Karlo Milićević, kojemu to nije bio problem s obzirom na to da je Mostarac već vodio nekoliko klapa prije dolaska u Osijek i jako dobro poznaje klapski repertoar. Milićević je umjetnički voditelj, a Kajin je, kao dirigentica zbora, voditeljica cjelokupnog projekta. Na programu je šesnaest bisera klapske pjesme, pomno odabranih i izgrađenih na brojnim probama.

- Probe su se odvijale nakon redovnih proba zbora, što znači da su dečki radili i izvan svog redovnog radnog vremena, a to najbolje govori o njihovu entuzijazmu i želji za pjevanjem. A što se tiče spremnosti, oni jedva čekaju stati na pozornicu i zapjevati. Jako im nedostaje publika i zajedničko muziciranje, a najveći je gušt prenijeti emociju koju osjećaju dok zajedno pjevaju. Probe su se odvijale uz puno poštovanje epidemioloških preporuka. Pjevalo se s maskama, u velikoj prozračenoj prostoriji, s pauzama za dezinfekciju… U tom smislu Kazalište je napravilo maksimum - kaže Kajin.

Neki od klapskih bisera u kojima će imati priliku uživati osječka publika su "Dobra večer, uzorita", "Pismo moja, hrli tamo", "Projden kroz pasike", "Htio bih te zaboravit", "Plavi putevi mora", "Samo moru virujen" i "Vilo moja", a maestra Kajin ističe da su za publiku pripremljena i neka posebna iznenađenja.

Veza s publikom
- Nećemo ih odati ovom prilikom - morate doći na koncerte. Dođite i uživajte s nama! - poručuje Kajin.

Zadranka s osječkom adresom dodala je da je pandemija koronavirusa napravila najgoru moguću stvar svim profesionalcima koji se bave izvedbenom umjetnošću, razdvojila ih od publike i uskratila im ono zbog čega se time i bave - prenošenje emocija.

- Ovaj koncert, a i svi ostali koje pripremamo u svibnju i lipnju, pokušava smanjiti tu razdvojenost. Mi kao umjetnici moramo biti jako kreativni u tome, odnosno moramo pronaći načine kojima ćemo doprijeti do naše publike i ostati u vezi s njom. Jedan od tih načina je i pjevanje u manjim skupinama kao što je klapa ili pak solistički koncerti, kakve pripremamo u sljedećim mjesecima, gdje će nastupati operni i zborski solisti uz pratnju korepetitora. Naravno, nestrpljivo očekujemo ukidanje zabrane zbornog pjevanja, jer ćemo tad konačno moći izvoditi i opere, čemu se svi silno radujemo. Publici ne treba puno razloga, dovoljan je jedan: glazba hrani dušu, a najbolje to čini upravo uživo, na koncertima. Dolazak na koncert bijeg je od trenutne stvarnosti te prilika da bar na trenutak budemo negdje drugdje, neopterećeni, i da se prepustimo užitku žive glazbe - zaključila je Kajin.

Valja napomenuti i kako je kapacitet gledališta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta zbog aktualne epidemiološke situacije i dalje ograničen.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike