Novosti
OBLJETNICA VRO "BLJESAK"

Milanović: Vječna zahvalnost hrvatskim junacima i herojima
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

OKUČANI - Predsjednik Republike Zoran Milanović u Okučanima je polaganjem vijenca odao počast hrvatskim braniteljima poginulima u VRO "Bljesak", od koje je prošlo 26 godina, a u izjavi novinarima izrazio je zahvalnost  braniteljima, hrvatskim junacima i herojima koji su se borili za Hrvatsku. 

"Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske, i nakon akcije "Maslenica" 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi", rekao je u subotu u Okučanima predsjednik Milanović nakon što je s izaslanstvom položio vijenac kod spomenika "Kristalna kocka vedrine".

To je bilo malo dobrih i malo hrabri ljudi, istaknuo je predsjednik Republike Milanović.

"Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi. I njima vječna hvala i slava hrvatskim herojima. Živjeli!", poručio je predsjednik Republike.

Obilježavanje 26. obljetnice VRO "Bljesak" u Okućanima, kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija, počelo je jutros čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

(Hina)

Jandrokoviæ: VRO "Bljesak" je slomila kralježnicu Velike Srbije

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u subotu je u Okučanima položio vijenac za branitelje poginule u vojno-redarstvenoj akciji (VRO) "Bljesak" te tom prilikom istaknuo kako je to bila jedna od najvažnijih operacija koja je slomila kralježnicu projektu Velike Srbije.

"U ime Hrvatskoga sabora, s velikim ponosom, velikom čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata - 'Bljesak', kojom su slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj VRO 'Oluja'", rekao je Jandroković nakon odavanja počasti u povodu 26. obilježavanja VRO "Bljesak".

 

Poštovanje iskazuje prema svima koji su sudjelovali u operaciji "Bljesak", a posebnu zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu, hrvatsku demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi, naglsio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje ostaju li ovakve obljetnice 'u sjeni sukoba predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića', Jandroković je poručio kako na današnji dan ne želi komentirati podjele, već iskazati poštovanje onima koji su zaslužni za ono što imamo.

 

"Danas je dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost hrvatskim braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima onima koji su sudjelovali u ovim bitnim, presudnim trenutcima hrvatske povijesti", naglasio je predsjednik Sabora.

Dodao je kako prostor za polemike postoji u drugim danima jer je danas dan ponosa i slave.

"Svi smo došli iskazati poštovanje hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima. Bitno je da smo tu, to je danas najvažnije", poručio je Jandroković.

U izaslanstvu Hrvatskoga sabora, uz Jandrokovića, bili su potpredsjednik Sabora Željko Reiner, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

(Hina)