Autoglas
STIGAO JE U HRVATSKU

ID.4 - Volkswagenov SUV je spoj elektrike i prave emocije
Objavljeno 27. travnja, 2021.
ID.4 prvo je potpuno električno Volkswagen SUV vozilo, koje se uvodi na tržište u najvećem tržišnom segmentu na svijetu, klasi kompaktnih SUV vozila. Baterija modela ID.4 bit će dostupna u dvije veličine: kod linije opreme Pure moći će pohraniti 52 kWh energije (neto) i omogućiti doseg do 348 km (WLTP ciklus). Ta će vrijednost kod modela linije opreme Pro iznositi 77 kWh (neto) uz doseg do 522 km (WLTP ciklus). Baterija se nalazi ispod putničkog prostora, što jamči nisko težište i ujednačenu raspodjelu osovinskog opterećenja.

Veliki kotači, promjera do 21", naglašavaju sportski karakter ovog e-SUV vozila. Uz razmak od tla od 16 cm izvrsno će se snaći i tijekom vožnji blagim terenom. E-motor, koji se nalazi na stražnjoj osovini, dostupan je u tri stupnja snage. Kod modela ID.4 Pure City i ID.4 Pure Style odlikuje se snagom od 109 kW (148 KS), kod modela ID.4 Pure Performance City i ID.4 Pure Performance Style ima 125 kW (170 KS), a kod modela linije Pro 150 kW (204 KS). Zahvaljujući tim vrhunskim motorima model ID.4 postići će ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, a u svim varijantama najveća brzina iznosi elektronički ograničenih 160 km/h. Ove će godine stići i vrhunski sportski model s pogonom na sve kotače.

Vanjski dizajn ID.4 karakteriziraju atletske proporcije i najsuvremeniji izgled, a aerodinamika je usavršena - cw-vrijednost iznosi samo 0,28. Glavna svjetla već se serijski gotovo potpuno, a stražnja svjetla potpuno sastoje od svjetlećih dioda. Za vrhunsku su verziju dostupna interaktivna IQ. Light Matrix LED glavna svjetla s inteligentno reguliranim dugim svjetlima.

ID.4 dug je 4,58 metara, a zahvaljujući modularnoj električnoj platformi (MEB) prostor za putnike i tehnologiju podijeljen je na sasvim nov način – od čega će profitirati putnici. Prostora u unutrašnjosti ima kao u konvencionalnim SUV vozilima sljedeće više klase vozila. Ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, prtljažnik ima kapacitet od 543 do 1575 litara.

Za koncept prikaza i upravljanja ovog e-SUV vozila više nisu potrebne fizičke tipke jer se on temelji na dvama zaslonima. Manji zaslon nalazi se ispred vozača, a središnji, veliki infotainment ekran ima dijagonalu do 12" i njime se upravlja dodirom. Vozač se alternativno može koristiti upravljanjem govornim naredbama normalnim govorom Hallo ID., koji može razumjeti brojne svakodnevne izraze i zahvaljujući online vezi posegnuti za znanjem u oblaku.

Volkswagen nudi unaprijed konfigurirane modele ID.4. Njihovi su nazivi City, Style, Life, Business, Family, Tech i Max. Takvom se strategijom bogata ponuda čini vrlo preglednom, a svaki će kupac brzo pronaći model koji mu potpuno odgovara. Početna cijena u Hrvatskoj iznosi 293.482 kune za model ID.4 Pure City s baterijom kapaciteta od 52 kWh i snagom električnog motora od 109 kW/148 KS. M.Bugarić
Komforno i umreženo punjenje
Pod pojmom “We Charge” Volkswagen kao prvi masovni proizvođač automobila nudi cjelovit paket za komforno, umreženo i održivo punjenje e-automobila. Tako je uvijek dostupno odgovarajuće rješenje za punjenje – kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Na DC postaji za brzo punjenje model ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom punjenja od 125 kW može se za oko 30 minuta napuniti istosmjernom strujom za sljedećih 320 km (prema WLTP ciklusu). Model ID.4 europskim se kupcima isporučuje neutralan glede bilance CO2. Ako se puni strujom dobivenom iz obnovljivih izvora energije – primjerice, Volkswagen prirodnom strujom – može biti klimatski neutralan tijekom cijelog razdoblja korištenja.

ODMAH NAGRADA

"Svjetski automobil godine" za 2021. godinu je električni ID.4, što je novi naslov za Volkswagenov model. Nagrade na izboru World Car Awards dodjeljuju se svake godine, a o najboljim inovacijama na svjetskom tržištu odlučuje više od 90 međunarodnih automobilskih novinara iz 24 zemlje. "Prvi ID. model za ključna tržišta Europe, Kine i SAD-a širi našu električnu ofenzivu diljem svijeta. Nagrada je veliki uspjeh za naš cjelokupni ID. tim", kaže Thomas Ulbrich, član Uprave Volkswagena zadužen za razvoj.

Osim ekološke prihvatljivosti, žiri je također pohvalio inovacije. Tako je u sklopu opcijske opreme modela ID.4 dostupan Augmented Reality Head-up zaslon, koji može projicirati važne informacije na vjetrobransko staklo uključivši strelice za skretanje za navigaciju. One se vozaču prikazuju u trodimenzionalnom obliku na prividnoj udaljenosti od tri do deset metara i savršeno se integriraju u stvarni vanjski svijet. Ako je aktivna regulacija razmaka ACC ili sustav Travel Assist (opcija), vozilo ispred modela ID.4 označit će se svjetlećom trakom na Head-up zaslonu pri određenoj brzini kako bi se održao potrebni razmak. Volkswagen ove godine planira isporučiti oko 150.000 modela ID.4 diljem svijeta. M.Bu.