Autoglas
EURO NCAP CRASH TESTOVI ZA NOVE MODELE

Seat, Škoda i VW su top, dvije Dacije flop
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Škoda ENYAQ iV, Volkswagen ID.4 i Cupra Formentor dobili su maksimalnih pet zvjezdica, a Dacije su se jedva provukle

Novi električni i hibridni terenci postigli su najvišu ocjenu od pet zvjezdica u testovima koje je proveo neovisni europski program ocjenjivanja novih automobila. S druge strane, dva niskobudžetna automobila nisu se najbolje proveli.

Euro NCAP upravo je objavio ocjene sigurnosti za tri nova automobila i jedne nove varijante već testiranog. Škoda ENYAQ iV i Volkswagen ID.4 nagrađeni su s maksimalnih pet zvjezdica. Priključni hibridni derivat Cupre Formentor, ocijenjen prošloga mjeseca, također je dodan na popis varijanti obuhvaćenih ocjenom od pet zvjezdica tog automobila. Dacia Sandero Stepway dobila je ocjenu od mršave dvije zvjezdice, a to se odnosi i na limuzinsku verziju vozila Logan.

Škoda i VW
ENYAQ iV prvo je Škodino potpuno električno vozilo i koristi istu MEB platformu – modularnu platformu VW Grupe za baterijska električna vozila. Istu platformu koristi također i netom testirani novi Volkswagen ID.4, kao i kompaktni ID.3 kojeg je Euro NCAP testirao prošle godine. I ENYAQ iV i ID.4 na testiranjima su pokazali impresivne performanse i dijeli ih svega nekoliko bodova u različitim područjima ocjenjivanja. S robusnim strukturama za zaštitu putnika i visokonaponske baterije te prednjim, bočnim i središnjim zračnim jastucima kao standard, oba automobila postižu rezultat više od 90 posto za zaštitu odraslih putnika. U usporedbi s manjim ID.3, ID.4 i ENYAQ iV više žele privući obiteljske kupce.

Oni traže više prostora, a potencijalni kupci bit će i više nego zadovoljni visokim ocjenama sustava asistencije, posebice kada je riječ o zaštiti djece, kao i ranjivih sudionika u prometu. Volkswagenovo upozorenje na lokalnu opasnost sustav je koji koristi komunikaciju kratkog dometa međusobno između automobila i između automobila i infrastrukture, kako bi se vozači blagovremeno upozorili na potencijalni sigurnosni problem. Serijski je dostupno na električnom SUV-u iz Wolfsburga, dok se u Škodi još uvijek ne nudi.

Napredak
Suprotno tome, Dacia Sandero Stepway i Logan ostaju vjerni etosu niskobudžetne marke i imaju smanjenu skromnu specifikaciju sigurnosne opreme. Osnovni, samo radarski, autonomni sustav kočenja u nuždi reagira samo na druga vozila (što je uskoro zakonska obveza), ali nije namijenjen sprječavanju sudara s pješacima ili biciklistima, i nema potporu za držanje prometnog traka. Međutim, zaštita kod samog sudara je respektabilna, s performansama koje bi automobilu dale četiri zvjezdice da drugdje nema sigurnosnih nedostataka.

„Sigurnost je napredovala“, rekao je Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a, i dodao kako su najveći koraci naprijed postignuti korištenjem visoke tehnologije kako bi se uopće spriječilo da se dogode nesreće. “Jasno je da je Dacia pronašla svoje tržište i drže se toga, ali ocjena od dvije zvjezdice pokazuje male ambicije, čak i za jeftini proizvod. Njihova odluka da ne ponude kameru ne ide ukorak s tržištem i razočarava, jer su u Daciji svjesni kako će njihovi automobili uskoro morati biti u skladu s novom općom sigurnosnom uredbom!”, rekao je o Daciji.
Mato Pavličević
ZAHVALA VW GRUPI
Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a, također je kazao kako Škoda i Volkswagen, s druge strane, pokazuju što se sve može postići i Euro NCAP im iskreno zahvaljuje što svojim kupcima nude najvišu razinu sigurnosti. Dodatna testiranja obavljena su na Cupri Formentor e-HYBRID, kako bi se provjerilo postoji li razlika u stupnju sigurnosti istog automobila s klasičnim i elektrificiranim pogonom. Pokazalo se kako je i ovaj model s pet zvjezdica jednako siguran kao i ranije testirani Formentor s ICE pogonom.
5

zvjezdica na testu dobili su Škoda ENYAQ iV i Volkswagen ID.4
2

mršave zvjezdice idu za Dacia Sandero Stepway i Logan
Novi električni i hibridni terenci postigli su najvišu ocjenu od pet zvjezdica u testovima Euro NCAP-a