Autoglas
ID.4

Električni VW-ov SUV stigao je u Hrvatsku
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Početna cijena je 293.482 kune za model ID.4 Pure City, s baterijom kapaciteta od 52 kWh i snagom električnog motora od 109 kW/148 KS

ID.4 prvo je Volkswagenovo potpuno električno SUV vozilo, koje se na tržište uvodi u najvećem tržišnom segmentu na svijetu, klasi kompaktnih SUV vozila. Baterija modela ID.4 bit će dostupna u dvije veličine: kod linije opreme Pure moći će pohraniti 52 kWh energije (neto) i omogućiti doseg do 348 km (WLTP ciklus). Ta će vrijednost kod modela linije opreme Pro iznositi 77 kWh (neto) uz doseg do 522 km (WLTP ciklus). Baterija se nalazi ispod putničkog prostora, što jamči nisko težište i ujednačenu raspodjelu osovinskog opterećenja.

Veliki kotači, promjera do 21", naglašavaju sportski karakter ovog e-SUV vozila. Uz razmak od tla od 16 cm izvrsno će se snaći i tijekom vožnji blagim terenom.

E-motor, koji se nalazi na stražnjoj osovini, dostupan je u tri stupnja snage. Kod modela ID.4 Pure City i ID.4 Pure Style on se odlikuje snagom od 109 kW (148 KS), kod modela ID.4 Pure Performance City i ID.4 Pure Performance Style ima 125 kW (170 KS), a kod modela linije Pro 150 kW (204 KS). Zahvaljujući tim vrhunskim motorima model ID.4 postići će ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, a u svim varijantama najveća brzina iznosi elektronički ograničenih 160 km/h.

Prostornost
Vanjski dizajn modela ID.4 karakteriziraju atletske proporcije i najsuvremeniji izgled. Glavna svjetla već se serijski gotovo potpuno sastoje od električnih dioda, a stražnja svjetla potpuno. Za vrhunsku su verziju dostupna interaktivna IQ. Light Matrix LED glavna svjetla s inteligentno reguliranim dugim svjetlima. LED stražnja svjetla u 3D dizajnu svijetle posebno skladno jarkom crvenom bojom.

Model ID.4, koji je dug 4,58 metara, koristi se Volkswagenovom arhitekturom modularne električne platforme (MEB). Zahvaljujući njoj prostor za putnike i tehnologiju podijeljen je na sasvim nov način – od čega će profitirati putnici. Ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, prtljažnik ima kapacitet od 543 do 1575 litara.

Za koncept prikaza ovog e-SUV vozila i upravljanja više nisu potrebne fizičke tipke jer se on temelji na dvama zaslonima. Manji zaslon nalazi se ispred vozača, a središnji, veliki infotainment ekran ima dijagonalu do 12" i njime se rukuje dodirom. Vozač se alternativno može koristiti govornim naredbama normalnim govorom "Hallo ID.", koji može razumjeti brojne svakodnevne izraze i zahvaljujući online vezi posegnuti za znanjem u oblaku. Nova značajka ID. Light – svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla – intuitivno podržava tu funkciju.

Konfiguracija
Inovativni zaslon Augmented Reality Head-up povezuje svoje prikaze sa stvarnošću – navigacijske strelice za skretanje pojavljuju se, primjerice, u vidnom polju vozača na prividnoj udaljenosti od deset metara. Navigacijski sustav "Discover Pro" dio je serijske opreme kod svih modela, baš poput online usluga We Connect Start. Sustavi potpora IQ. Drive čine vožnju još opuštenijom, što se osobito odnosi na sustav Travel Assist. Softver i hardver modela ID.4 koncipirani su u novoj arhitekturi, zbog čega će kupci moći nabaviti update za svoj automobil nakon kupnje.

Volkswagen nudi unaprijed konfigurirane modele ID.4. Njihovi su nazivi City, Style, Life, Business, Family, Tech i Max. Takvom se strategijom bogata ponuda čini vrlo preglednom, a svaki će kupac brzo pronaći model koji mu potpuno odgovara. Početna cijena u Hrvatskoj iznosi 293.482 kune za model ID.4 Pure City s baterijom kapaciteta od 52 kWh i snagom električnog motora od 109 kW/148 KS.

Volkswagen jamči da će baterija nakon osam godina rada ili 160.000 km imati još najmanje 70 % svog izvornog kapaciteta. Na kućnom wallboxu mogu se puniti modeli ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom od 11 kW te modeli s baterijom 52 kWh snagom od 7,2 kW. Svi modeli ID.4 opremljeni su CCS priključkom za punjenje (CCS = Combined Charging System, kombinirani sustav punjenja) za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC). Modeli s baterijom 52 kWh zahvaljujući tome pune se snagom od 50 kW (opcijski 100 kW), a svi ostali modeli snagom do 125 kW. Oni za oko 30 minuta mogu pohraniti dovoljno istosmjerne struje za sljedećih 320 km (prema WLTP ciklusu).

Milan Bugarić
// STIGAO U HRVATSKU //
PUNJENJE KOD KUĆE, NA DUGIM DIONICAMA...
Kod ID.4 uvijek je dostupno odgovarajuće rješenje za punjenje – kod kuće, na putu i na dugim dionicama. Na DC postaji za brzo punjenje ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom punjenja od 125 kW može se za oko 30 minuta napuniti istosmjernom strujom za sljedećih 320 km (prema WLTP ciklusu). S obitelji ID. modela, novom, samostalnom linijom proizvoda, Volkswagen upotpunjava klasični portfelj proizvoda marke. Nakon kompaktnog modela ID.3, kompaktno e-SUV vozilo ID.4 drugi je potpuno električni model. Naime, to se vozilo neće proizvoditi i prodavati samo u Europi nego i u Kini, a poslije također u SAD-u. Marka će u sklopu strategije “Transform 2025+” do 2024. godine uložiti ukupno jedanaest milijardi eura u električnu mobilnost. Volkswagen do 2029. namjerava na tržište uvesti do 75 potpuno električnih modela i tijekom toga razdoblja prodati oko 26 milijuna e-vozila.
OGRANIČENJE BRZINE OD 160 KM NA SAT
Zahvaljujući snažnom e-motoru, koji ima snagu od 150 kW (204 KS) i od kretanja nudi 310 Nm okretnog momenta, ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u samo 8,5 sekundi. Svi modeli ID.4 imaju elektroničko ograničenje najveće brzine od 160 km/h. Za modele s velikom baterijom vrijednosti potrošnje prema NEFZ ciklusu jedinstveno iznose od 16,9 do 16,2 kWh na 100 km, a prema WLTP ciklusu od 18,9 do 17,7 kWh (predviđene vrijednosti.). Tijekom 2021. godine također će slijediti sportski vrhunski model s pogonom na sve kotače i još više snage. E-motor smješten je neposredno ispred sredine kotača na stražnjoj osovini.