Mozaik
OTVORENJE SE PLANIRA U LIPNJU - PIKNIKOM

“Mala Hrvatska” u Krakovu
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Na Hrvatskoj promenadi uz jezero bit će postavljena Aleja hrvatskih zvijezda

Pune četiri godine nakon što je osmišljen projekt, konačno je potpisan i ugovor o realizaciji parka pod nazivom "Mala Chorwacja", odnosno "Mala Hrvatska", u drugom po veličini poljskom gradu, Krakovu.

U gradskoj je vijećnici ovih dana potpisan ugovor između krakovskog gradonačelnika, prof. Jaceka Majchrowskog, počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakovu, Paweła Włodarczyka te direktora krakovskog Gradskog zelenila. "Mala Hrvatska", čija je izgradnja završena ovog proljeća, nalazi se na istočnoj strani današnjeg parka "Bagry Wielkie" (Veliko jezero Bagry), samo pet kilometara od prekrasnog centra Krakova. Jezero je popularno ljetno turističko odredište za brojne stanovnike Krakova. Park "Mala Hrvatska" smješten je na samoj obali jezera, s puno zelenih površina, a uključuje i plažu s raznim aktivnostima, kao što su vožnja kanuom, jedrenje i plovidba brodom. Glavna šetnica zvat će se "Chorwacka promenada" (Hrvatska promenada), i nalazi se uz plažu i zelenilo. Na aveniji će se nalaziti dio nazvan "Aleja Gwiazd Chorwackich" (Avenija hrvatskih zvijezda), na kojoj će biti postavljene plakete posvećene slavnim Hrvatima.

U parku će na više mjesta biti postavljeni informativni panoi, koji će pokazivati geografske lokacije najvećih hrvatskih gradova, kao što su: Zagreb, Pula, Rijeka, Opatija, Zadar, Trogir, Split i Osijek. Na Promenadi je izgrađena i sjenica, pokraj koje je multimedijski pano, na kojemu posjetitelji mogu potražiti brojne informacije o Hrvatskoj.

"Mala Hrvatska" je četvrta tematska gradska čestica posvećena nekoj zemlji u Poljskoj. Osmišljena je zahvaljujući incijativi počasnog konzula u RH, Paweła Włodarczyka, odobrio ju je gradonačelnik Krakowa, prof. Jacek Majchrowski te je realizirana od grada Krakova, što je koštalo oko milijun eura. Nakon što su odabrali lokaciju za "Malu Hrvatsku", 2017. godine su održane radionice dizajna na kojima su međunarodni studenti, među kojima su bili i oni sa Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Zagrebu te Krakow University of Technology. Cilj ove inicijative bio je razviti koncept za budućnost razvoja ovog dijela grada. Potom su stanovnici Krakova dobili priliku odabrati najzanimljiviji prijedlog, koji je bio baza za dizajn konstrukcije, a radovi su počeli 2019. kako bi se završili ovog proljeća.

Počasni hrvatski konzulat i grad Krakov planiraju u lipnju organizirati službeno otvorenje parka, i to prigodno: hrvatskim piknikom, na koji su pozvani svi stanovnici Krakova.

- Cilj izgradnje parka "Mala Hrvatska" je promoviranje bogate povijesti, kulture i tradicije Hrvatske. Ne samo da je to velika atrakcija među građanima Krakova nego pokazuje i mnoge povijesne veze dviju velikih nacija i održava obostranu suradnju između dvije zemlje - stoji u izjavi Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Krakovu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike