Novosti
RESPIRACIJSKI CENTAR KBC-A OSIJEK

Žrtve su sve mlađe: Na respiratoru je bila i osoba rođena 1998.
Objavljeno 17. travnja, 2021.

Unatoč cijepljenju broj najtežih bolesnika u Respiracijskom centru Kliničkog bolničkog centra Osijek još uvijek ne opada. Potvrdio je to za naš list predstojnik Klinike za intenzivno liječnje KBC-a Osijek izv. prof. prim. dr. sc. Ivan Radoš, a recimo i kako se zadnjih dana broj novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji ne spušta ispod stotinjak osoba. Istovremeno Respiracijski centar KBC-a Osijek iznova se puni, no ovaj put sa sve mlađim pacijentima.

- Borba za živote najtežih bolesnika inficiranih koronavirusom u Respiracijskom centru traje već više od godinu dana. Ako možemo reći da je bolnica najtužnije mjesto u gradu, onda je svakako Respiracijski centar najtužnije mjesto u cijeloj bolnici i najstresnije radilište za medicinsko osoblje koje u njemu radi. Trenutačno su svi liječnici koji rade u Respiracijskom centru anesteziolozi s Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, odnosno liječnici koji su u svom svakodnevnom radu prije pandemije liječili najteže bolesnike u jedinicama intenzivnog liječenja. Svakodnevno se u Respiracijskom centru primaju novi pacijenti i nastavlja borba za živote oboljelih koja je počela već u jednoj od drugih osam bolnica s područja Slavonije, ili na infektološkoj klinici Kliničkog bolničkog centra Osijek. Respiracijski centar zadnja je slamka spasa za takve bolesnike koji bi sigurno već preminuli na odjelu na kojem su se liječili unutar nekoliko sati, a da nisu premješteni u Respiracijski centar i priključeni na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator. Na žalost, COVID infekcija razlikuje se od svih dosad poznatih respiratornih infekcija, jer je smrtnost bolesnika koji završe na respiratoru velika, sada već do 80 posto - priznaje prof. Radoš.

U Respiracijskom centru 15. travnja bilo je ukupno 15 bolesnika na respiratoru, a toga dana primljena su nova četiri bolesnika, dvije osobe iz Nove Gradiške te još dvije s područja Osječko-baranjske županije.

- Jedan je bolesnik taj dan zbog poboljšanja stanja premješten na infektivnu kliniku, a drugi bolesnik je, nažalost, preminuo. Ovo je jedan od boljih dana u Respiracijskom centru, jer se znalo dogoditi da u istom danu premine i do osam bolesnika, a primi se novih 10 ili 12 bolesnika. Prosječan broj dana hospitalizacije u Respiracijskom centru je 7,28 dana. U zadnjih deset dana najmlađi bolesnik bio je 1998. godište, a najstariji 1936. godište. Za razliku od prvog i drugog vala epidemije, u Respiracijskom centru povećava se broj mlađih bolesnika, bez komorbiditeta, ali unatoč tome s težom kliničkom slikom, zbog čega liječenje često završi sa smrtnim ishodom. Od 15 bolesnika koji su trenutačno na respiratoru, sedam je bolesnika mlađe od 60 godina, od kojih je najmlađi bolesnik 1986. godište. Za razliku od prvog vala, kada su bolesnici bili uglavnom rođeni tridesetih godina i četrdesetih godina prošloga stoljeća, trenutačno prevladavaju bolesnici rođeni pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. Prag se spustio za 20 godina, s tendencijom da se još spusti. Od trenutačno 15 bolesnika koji se liječe u Respiracijskom centru tri su mlađa od 50 godina - upozorava prof. Radoš.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u petak je priopćio kako su među 434 testirana uzorka u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a 143 bila pozitivna na koronavirus. Na bolničkom liječenju 16. travnja nalazile su se 122 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 89 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 19 na respiratoru) te 33 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 57 i 87 godina.
N.Z.Eberhard
POŽEGA: PROMJENA MODELA NASTAVE
Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u petak je preporučio da od 19. travnja do 3. svibnja učenici nižih razreda osnovne škole trebaju nastaviti redovito dolaziti u školu, a u školu će redovito ići i svi maturanti. Učenici viših razreda osnovne škole i ostali učenici srednjih škola nastavu će, prema preporuci Stožera, pratiti online. Na području Požeško-slavonske županije u petak je zabilježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. U toj županiji od koronavirusa trenutačno se liječe 244 osobe, od kojih je 18 pod nadzorom liječnika u bolnici. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 535 osoba. H
VIŠE OBOLJELIH
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u petak je izvijestio o 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, što znači da broj novozaraženih i dalje raste.

U toj je županiji umrla jedna osoba pozitivna na koronavirus. Trenutačno se od koronavirusa liječe 443 osobe, od kojih je 57 na bolničkom liječenju. Sedam bolničkih pacijenata pozitivnih na koronavirus pri liječenju trebaju potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 1010 osoba, a to je za 102 osobe više nego u četvrtak. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 9936 slučajeva zaraze koronavirusom i 183 smrtna slučaja osoba koje su bile pozitivne na koronavirus. Na području Virovitičko-podravske županije na 107 testiranih utvrđeno je 17 slučajeva zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 17 oboljelih, od kojih je jedan na respiratoru.
Najčitanije iz rubrike