Novosti
INCIDENT I U ĐAKOVAČKOM CENTRU

Prijete nam i reprizom tragedije iz srpnja 2019.
Objavljeno 17. travnja, 2021.
U Centru za socijalni rad zbog uznemirene korisnice s obiteljskim problemima intervenirali policija i Hitna

U ozračju pozivanja javnosti na linč prema centrima za socijalnu skrb, odnosno socijalnim radnicima, incidenti sustižu svakodnevno jedan drugoga, pa se nakon Nove Gradiške, Ivanić-Grada, Kaštela i Splita, u četvrtak dogodio i u đakovačkom CZSS-u, koji još nije zaliječio duboke rane iz srpnja 2019., kada je njihov dugogodišnji korisnik iz vatrenog oružja ubio dvoje djelatnika Centra.

- U četvrtak, oko 13.30 sati, u Centar je mirno ušla naša korisnica, mlađa žena iz okolice Đakova, zbog obiteljskih problema. Na ulazu našem je zaštitaru rekla da ima dogovoren termin i puštena je unutra. Ušla je mirno, a potom se dogodila incidentna situacija. Ona je u vrlo uznemirenom stanju samoinicijativno došla tražiti naše postupanje, i to za ono što je Centar odradio - ispričala je u petak ravnateljica Centra Dubravka Petrović.

- Bila je vrlo uznemirena, odbila je napustiti prostorije Centra, a sve je to trajalo oko sat vremena. Nije bilo prijetnji, no korisnica je bila neugodna, govorila je povišenim tonom, pa i vičući. Bila je to incidentna situacija, bila je u stanju za koje smo procijenili da je potrebno pozvati i policiju, koja je na naš poziv došla odmah, ali i Hitnu pomoć, koja je također intervenirala. Korisnica je bila jako uznemirena, zaista joj je bila potrebna pomoć - kaže ravnateljica Petrović.

- Spominjala je događaje iz prošlosti, da nismo ništa učinili. Okidač za njezinu reakciju zapravo je bilo nešto što uopće nije vezano uz postupanje Centra, a ona se našla u nezavidnoj situaciji, no mi ne možemo riješiti sve probleme građana, niti za to imamo nadležnost - dodaje Petrović.

I u petak u Centru za socijalnu skrb Đakovo vladala je napeta atmosfera zbog ovog događaja koji, kaže Petrović, izaziva nelagodu kod djelatnika, s obzirom na proživljenu tragediju od 9. srpnja 2019. godine.

- Još sam izvan sebe. U atmosferi javnog linča koja se širi prema socijalnim radnicima događa se da primamo pozive nekih naših korisnika koji su nezadovoljni nekim izrečenim rješenjima i svojim životnim situacijama. U tim pozivima zna se spominjati i tragedija koju je naš centar doživio prije dvije godine, i da bi se mogla ponoviti zbog ovog ili onog izrečenog rješenja, ili ako njihovi predmeti, životne situacije ne budu riješene onako kako oni misle da treba. Atmosferom javnog linča, prijetnjama i prozivkama širi se nepovjerenje u rad centara i rad naše struke, a što nikako nismo zaslužili - ističe Petrović. Poručuje, nije protiv građanskih inicijativa, no da probleme struke treba rješavati struka.

Nakon ovoga događaja, korisnica iz okolice Đakova nije se više pojavljivala u Centru, a o tom je događaju u CZSS-u Đakovo upoznato i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Suzana Župan
Ubio ih je dugogodišnji korisnik
Podsjetimo, u utorak, 9. srpnja 2019., dok se Đakovo odmaralo od vikenda i 53. Đakovačkih vezova, dugogodišnji korisnik Centra Đakovo tada 61-godišnji Andrija Drežnjak, iz Đakova, ušetao je u zgradu i na radnome mjestu iz vatrenog oružja ubio svoju socijalnu radnicu i skrbnicu Blaženku Poplašen, a mladog pravnika Ivana Pavića teško ranio u glavu, zbog čega je on preminuo 15-ak dana kasnije u bolnici. Andrija Drežnjak potom je napustio Centar i pobjegao, a potraga za njim trajala je sve do večernjih sati, kada je pronađen u blizini Đakova.
Dubravka Petrović

ravnateljica CZSS-a Đakovo

U atmosferi linča primamo pozive nekih nezadovoljnih korisnika koji su nezadovoljni nekim rješenjima i životnim situacijama, znaju spominjati i tragediju iz 2019., odnosno da bi se mogla ponoviti.
Najčitanije iz rubrike