Osijek
KLINIKA KREATIVNOSTI

I art-terapije reguliraju stres
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Art-terapije nisu invazivan oblik psihoterapije te mogu postati dijelom mentalne higijene

Terapeutkinje osječke Klinike kreativnosti, inače prve klinike u Hrvatskoj na kojoj se vizualna, glazbena, plesna i dramska umjetnost primjenjuje u terapijske svrhe, u četvrtak su održale svoje drugo online predavanje, i to pod nazivom "Regulacija i samoregulacija stresa kroz kreativne terapije".

Predavanju je nazočilo gotovo 60 sudionika, a cilj je bio približiti i domaćoj javnosti kako se kreativne terapije, iako slabo zastupljene u našem društvu, u svijetu već desetljećima učinkovito rabe u snižavanju razine stresa. Tako je dramaterapeutkinja i poznata osječka pedijatrica, prim. mr. sc. Maja Štimac, naglasila kako je nužno shvatiti da nas "ne ubija stres, nego to kako se s njime nosimo". Terapeutkinja pokretom i plesom Antonija Blažević upozorila je kako stres zahvaća sve mlađu populaciju i podijelila iskustvo jedne učenice, koja unatoč iznimnom trudu, zbog stresa, ne uspijeva svoje znanje prezentirati pred nastavnicima jer se potpuno zablokira.

- Ta je djevojčica u tolikoj mjeri pod stresom da se on manifestira i na njezinu tijelu, pa joj se na početku naše terapije plesom i pokretom gotovo uopće nije vidio vrat koliko je bila zgrčena i uvučena u sebe poput kornjačice. Sada se njezino tijelo polagano opušta i zapravo preko opuštanja tijela idemo prema psihičkoj relaksaciji - kaže Blažević.

Muzikoterapeutkinja Tena Duran objasnila je kako svaka vrsta glazbe za nekog može biti terapija, a ova vrsta terapije od vas ne traži apsolutno nikakve glazbene talente niti umijeće pjevanja, ali je važno znati i da muzikoterapija nije tek puko puštanje glazbe.

- Art-terapije siguran su oblik psihoterapije jer nisu invazivne za klijenta te mogu postati dijelom mentalne higijene i pomoći u razrješavanju konflikata i problema - poučila je art-terapeutkinja, izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević.

Nefreteta Z. Eberhard
DOBRA INICIJATIVA
U rujnu 2020. Akademija za umjetnost i kulturu i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo potpisali su sporazum o suradnji, nakon kojeg je za javnost otvorena Klinika kreativnosti. Klinika je sada krenula i s inicijativom prema Sveučilištu kako bi se svi ti oblici terapija omogućili besplatno za studente i profesore, koji su, poznato je, također pod utjecajem stalnih stresnih situacija.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike