Osijek
RODITELJI ZBUNJENI SUSTAVOM PLAĆANJA

Vrtićarci u izolaciji, uplatnice jednake
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Gotovo da nema vrtićke skupine iz koje djeca nisu barem jednom bila u izolaciji u trajanju od minimalno 10 dana

Samoizolacije zbog COVID-19 proteklih su mjeseci postale dio svakodnevnice u gradskim vrtićima. Tako gotovo da i nema vrtićke skupine iz koje djeca nisu barem jednom bila u izolaciji u trajanju od minimalno 10 dana. Paralelno, roditelji se žale da, iako dostavljaju liječničke potvrde, redovno dobivaju uplatice bez umanjenja cijene za razdoblje u kojem dijete nije moglo ići u predškolsku ustanovu.



Roditelji zbunjeni

"Dijete već dva puta nije išlo u vrtić zbog izolacije. Prvi je puta, u prosincu, suprug bio pozitivan na koronavirus i svi smo bili u izolaciji 10 dana. Nakon toga se sin vratio u vrtić, a mi smo dostavili odgojiteljima liječničku potvrdu kako nam je rečeno da učinimo. No za prosinac je stigla uplatnica na puni iznos. Mislili smo da smo možda kasno predali papire pa smo pretpostavili da će nam biti umanjen iznos za siječanj. No ni to se nije dogodilo. U međuvremenu, dijete je opet krajem ožujka provelo deset dana u samoizolaciji sa ostatkom vrtićke skupine jer im je odgojiteljica bila pozitivna na koronavirus. Tada su nam rekli da ne moramo donositi potvrde od liječnika jer je riječ o izolaciji cijele skupine i da se to odvojeno vodi. No, sada opet stiže uplatica za ožujak na puni iznos! Ne razumijemo što se događa. Imamo li pravo na umanjenje cijene za vrijeme u kojemu uslugu nismo koristili ili ne?“, pita se Osječanka, majka petogodišnjaka, te jedna od desetak roditelja koji su nam se zadnjih tjedana obratili za pomoć za sličnim upitom.


Konkretne odgovore na ta pitanja, kao i brojna druga pokušali smo i mi dobiti od Uprave DVO-a nekoliko puta. No bez uspijeha. Dozanjemo tek da je Dječji vrtić Osijek krajem 2020. godine naputkom, koji je roditeljima proslijeđen elektroničkim putem, potvrdio da djeca koja su prošla samoizolaciju moraju dostaviti potvrdu liječnika obiteljske medicine ili pedijatra o izrečenoj mjeri samoizolacije kako bi se moglo sniziti cijenu programa. No, kako se radi obračun, te zašto je nekima cijena umanjena, a drugima nije službenog objašnjena nema.


No, prema iskustvima roditelja i neslužbenim informacijama iz pravne službe same Ustanove, doznajemo kako je za razjašnjenje cijele situacije presudan tek jedan telefonski poziv!
Različite izolacije


Za početak važno je znati o kakvoj se izolaciji radi - onoj u koju dijete odlazi kao izolirani slučaj jer je roditelj (ili drugi član kućanstva) COVID pozitivan ili onoj u koju odlazi cijela skupina djece zbog toga što je samo dijete, ili njegova odgojiteljica, COVID pozitivno. U prvom slučaju roditelj je dužan javiti se djetetovu pedijatru, koji potom djetetu upisuje samoizolaciju u karton i na toj osnovi može izdati potvrdu o samoizolaciju, koju je onda potrebno dostaviti u matični vrtić voditeljici objekta. Ona zatim u evideniciju dolazaka upisuje razlog djetetove odustnosti te podatak o samoizolaciji predajom evidencije u Upravu prenosi nadležnima za obračun cijene usluge. U slučaju kada prema preporuci epidemiologa cijela skupina zajedno odlazi u samoizolaciju, to se u evidenciju vrtića odmah unosi, a pojedinačne liječničke potvrde mogu se dostavljati naknadno. Na kraju mjeseca za svako dijete koje je bilo u samoizolaciji od pune cijene usluge u određenom iznosu odbijaju se dani kada je dijete izostalo iz vrtića zbog samoizolacije te se za te dane u cijelosti umanjuje cijena. No, u međuvremenu, automatizmom, roditelji sve djece u svim vrtićima dobivaju uplatnice na standardne iznose osim ako ne upute telefonski poziv Upravi DVO-a! Naime, bez obzira na predane liječničke potvrde, ukoliko roditelji iza 5. u mjesecu ne nazove Dječji vrtić Osijek i doslovno ne upita za smanjenje cijene, plaća puni iznos!


Ivana Solar
Završeno zaprimanje zahtjeva za redovni upis
Završena je prva faza redovitog upisi mališana u gradske vrtiće za pedagošku godinu 2021./2022. na području Grada Osijeka i Općine Čepin, a koja obuhvaća predaju zahtjeva za upis, drugu godinu zaredom isključivo digitalno, odnosno preko internetske aplikacije koja je od 29. ožujka do 9. travnja bila dostupna na internetskoj stranici Dječjeg vrtića Osijek. Rezultati upisa bit će objavljeni nakon provedenih inicijalnih razgovora - 20. svibnja, na oglasnim pločama podcentra u koji je dijete upisano. Djeca koja se ne upišu završiti će na listi čekanja.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike