Sport
OSIJEKOVA UTAKMICA ISTINE

Bjelica i momčad nemaju pravo na krive korake, jer titula je sve dalje
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Bijelo-plavima, za ostanak u utrci za naslov prvaka s Dinamom, treba pobjeda na Poljudu

Vezani članci

TRENER SPLIĆANA BIRANIM RIJEČIMA O BJELICI I BIJELO-PLAVIMA

Osječani imaju najboljeg trenera u prvenstvu, čestitam mu

Gostovanjem na Poljudu za nogometaše Osijeka počinje tjedan derbija. U deset dana sučelit će se s Hajdukom, Dinamom i Rijekom, a nakon te serije bit će daleko jasnije kakvi će biti izgledi bijelo-plavih u utrci za naslov prvaka koju vode s Dinamom.


Remi u Koprivnici opet je Osječane doveo u poziciju u kojoj ne odlučuju sami o sebi u borbi za titulu, a smanjio im je i manevarski prostor uoči gostovanja na Poljudu. Ako svoje izglede za osvajanje prvog naslova prvaka u klupskoj povijesti želi ostaviti izglednima Osijeku u Splitu treba - pobjeda.

Po pobjedu

Eventualno osvajanje sva tri boda protiv Hajduka bio bi strašan vjetar u leđa uoči velikog okršaja s Dinamom koji je na rasporedu sljedeće srijede u Gradskom vrtu. To je samo jedan od razloga što mnogi na susret s Hajdukom gledaju kao na Osijekovu utakmicu istine.


- Lošiji nastup i rezultat u Koprivnici nije ostavio traga na momčadi. Dečki su ovoga tjedna radili odlično, vidljiv je fokus kod njih. Analizirali smo nastup protiv Slaven Belupa, vjerujem i izvukli pouke, pa očekujem da protiv Hajduka pružimo bolju partiju - rekao je Nenad Bjelica.


Poljud je jedan od rijetkih stadiona na kojima Osijek ove sezone nije pobijedio. Jesenas je na splitskom stadionu završilo remijem u susretu koji su mogli odlučiti već u prvih 45 minuta, no taj susret sigurno nije mjerilo onoga što Osječane čeka večeras. U međuvremenu, dosta se toga u Hajduku promijenilo.


- To što nismo ove sezone pobijedili na Poljudu trebao bi biti izazov za nas. Pokušat ćemo to učiniti, ali neće to biti nimalo lak posao. Hajduk je sada bitno drugačija momčad u odnosu na onu od jesenas. Hajduk zaslužuje respekt, jer je moćan i u dobroj formi. Stabilizirali su se i rezultatski i igrački, s Fossatijem, Kačaniklićem i Livajom izgledaju potpuno drugačije, opasnije i stabilnije. To sve imamo u glavi, i vjerujem da ćemo biti bolji od njih - optimist je trener bijelo-plavih.


Što se tiče plana igre, on se neće previše mijenjati u odnosu na ranije utakmice. Osijek ima svoj prepoznatljiv stil koji donosi odlične rezultate, pa Bjelica i nema posebnog razloga tražiti nešto novo od momčadi.


- Pokušat ćemo s našom uobičajenom igrom, kao i uvijek. Nećemo se pretjerano prilagođavati suparniku, jer to nikada ne radimo. Trebamo biti fokusirani na svoju igru, a morat ćemo biti iznimno koncentrirani tijekom cijelog susreta, jer Hajduk je pokazao kako ima neke uigrane trik-varijante kod izvođenja prekida. Livaja im je pokretačka snaga. U odličnoj je formi, nepredvidiv je, ima veliku slobodu kretanja, ali trebat će pripaziti i na ostale ofenzivce Hajduka koji su svi neugodni i sposobni su kazniti svaku pogrešku. Ipak, nadam se kako ćemo biti sposobni pokazati kako smo u ovom trenutku bolja momčad od Hajduka - upozorava Bjelica.
Bjeličine dvojbe

Nakon susreta u Koprivnici Bjelica je izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji je njegova momčad djelovala u napadu. Znači li to da će pribjeći novim rješenjima. Točnije, povratku na igru s krilnim napadačima i četvoricom u posljednjoj liniji.


- Posljednja četiri susreta igrali smo s dva napadača. Protiv Slaven Belupa ideja je bila ideja imati što više ubačaja s bokova, jer su oba naša napadača dobri skakači. No, ubačaji su izostali. U Splitu nas, pak, čeka drugačija utakmica, pa su moguće određene promjene. Kada je napadački dio momčadi u pitanju imam širok spektar mogućnosti, jer imam petoricu igrača za dvije ili tri napadačke pozicije, ovisno o tome za koju ćemo se formaciju odlučiti. No, ponovit ću još jednom. Formacija nije ta koja dobiva utakmice. Pobjede donose zalaganje, disciplina i energija koje nam je malo nedostajalo u Koprivnici - poručuje Bjelica.


Osijekov strateg ponekad voli pripremiti i poneko iznenađenje u sastavu. Jedan od tajnih aduta mogao bi biti Adam Gyurcso, koji je zimus u Gradski vrt stigao baš iz Hajduka, ali nije se baš nešto naigrao dosad.


- Adam je sigurno jedna od opcija. Trenira odlično, ali on je žrtva promjene sustava igre. Znate da je krilni napadač, a u posljednje vrijeme mi nismo igrali na taj način. Razgovarao sam s njim, objasnio mu situaciju, a prilike za igru dobit će čim se vratimo igri s krilnim napadačima. Moguće je da se to dogodi već u Splitu, možda ne od samog početka utakmice, ali naša je momčad sposobna uspješno se transformirati iz jednog sustava u drugi, ovisno o kretanju rezultata i potrebama na terenu - priča trener bijelo-plavih.


Izbor formacije mogao bi ovisiti i o tome što su dva bočna igrača izvan stroja za susret s Hajdukom. Igor Silva ima žute kartone, a Mario Jurčević probleme s mišićem lista. Na desnu stranu sigurno će uskočiti Mato Miloš, a na lijevoj bi, ako se Bjelica odluči na formaciju s četvoricom u posljednjoj liniji, mogao osvanuti Jevhen Čeberko, a u slučaju da ostane vjeran igri s tri srednja braniča tada bi uz lijevu aut-liniju opet ordinirao Bočkaj.
U svakom slučaju trebala bi to biti zanimljiva utakmica, jer nijedan od suparnika nema prostor za kalkulacije želi li ispuniti svoje rezultatske želje. Osijeku je pobjeda potrebna za održavanje koraka s Dinamom na čelu tablice, a Hajduku se, pak, uskrsnućem od odlaska Paula Tramezzanija na klupu otvorila mogućnost osvajanja trećeg mjesta, za što mu također igra samo pobjeda. Naravno, to ne znači kako će suparnici u susret ući "grlom u jagode", ali nadamo se kako derbi neće razočarati. Uostalom, utakmice Osijeka i Hajduka rijetko kada su bile loše...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

Najčitanije iz rubrike