Novosti
ELEKTROKEMIJSKA ZAŠTITA

Kod provale u bankomat novac se uništava
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Saborski zastupnici pohvalili su zakon kojim se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj tijekom iduće tri godine uvodi elektrokemijska zaštita, a to u praksi znači da će prilikom provale u bankomate i pokušaja otvaranja kasete s novcem novac biti uništen prolijevanjem boje.

Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će znatno pridonijeti smanjenju kriminaliteta, kaže državni tajnik u MUP-u Žarko Katić predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija. Sa sigurnosnog aspekta ovo je dobar zakon, ustvrdio je Boris Lalovac (SDP). Pomake u osiguravanju imovine hvale i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Marija Selak Raspudić (Most), koja kaže da bi još većoj zaštiti pridonijelo jasno označavanje bankomata upozorenjem. Josip Begonja (HDZ) ističe da je nepobitna potreba za daljnjim smanjenjem rizika i povećanjem zaštite osoba i imovine. Posljednjih godina uočen je trend porasta provaljivanja u bankomate. Tako ih je 2018. bilo 18, 2019. godine 35, a 2020. čak 44.

Lalovac je upozorio i na dolazak inflacije u sljedećim godinama zbog tiskanja velike količine novca da bi gospodarstvo izišlo iz recesije. "Ljudi su trenutno u kućama, nitko ništa ne troši, nema investicija i sav taj natiskani novac ne izaziva inflaciju jer nema obrtaja, no kada krene otvaranje ekonomije, porast će i inflacija", kaže. H
Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike