Osijek
GRAĐEVINCI I STROJEVI U BAROKNOJ UTVRDI

Nova regulacija prometa u Tvrđi nije stvorila probleme
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Građani Osijeka zamoljeni su da budu oprezniji i poštuju novu signalizaciju

Zbog izvođenja građevinskih radova te osiguravanja zaštite prolaznika, od četvrtka, 15. travnja, u osječku se Tvrđu automobilom može ući samo kroz zapadni ulaz, stoga smo provjerili je li nova prometna regulacija prvoga dana utjecala na svakodnevicu barokne utvrde.

Kafići rade

Zaključak je - nije! Očekivano, vozače do kojih nije došla navedena informacija iznenadila je rampa na južnom ulazu u Franjevačkoj ulici, no život unutar Tvrđe odvijao se uobičajenim tempom. Za razliku od ugostiteljskog objekta koji je okružen građevinskom mehanizacijom i iskopinama, zbog čega još neko vrijeme neće moći raditi, kafići na Trgu Svetog Trojstva rade nesmetano (naravno, uz ograničenja epidemioloških mjera), pa je sunčano prijepodne nakon nekoliko kišnih dana već u prijepodnevnim satima izmamilo naše sugrađane na terase kafića koje pružaju prekrasan pogled na Trg i stablo ginka koje se već lijepo zazelenjelo. Ono će, podsjetimo, kao zaštitni znak Tvrđe imati poseban tretman jer su zabranjeni svi oblici radova u njegovoj neposrednoj blizini.

Mislilo se i na stabla javora mliječa i ponešto mlađih stabala lipe u Franjevačkoj ulici, stoga je Grad uoči radova na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja propisao mjere orezivanja krošnji kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju. Ograničeno i otežano kretanje po Tvrđi nešto je na što ćemo se morati naviknuti, jer se očekuje da će radovi, koji uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova, potrajati do 2023. godine.

Kako se na gradilištu odvijaju radovi dubokoga iskopa (više od pet metara dubine), iz Grada upozoravaju da postoji opasnost od pada u dubinu te radi zaštite sigurnosti ljudskih života apeliraju na građane da budu oprezniji i u cijelosti poštuju postavljenu privremenu prometnu signalizaciju, ne uklanjaju znakove privremene prometne regulacije i ne ulaze u zonu gradilišta, jer time ugrožavaju sebe i ostale sudionike u gradnji! "Nakon uspostave nove prometne regulacije policija će pojačano nadzirati prometovanje i poštovanje prometne signalizacije te sankcionirati nepoštovanje zabrane prolaska neovlaštenim osobama, odnosno nepoštovanje zabrane prometovanja motornih vozila. Pozivamo građane da zbog brojne gradilišne mehanizacije i sprječavanja stvaranja prometnih gužvi u Tvrđi, u razdoblju trajanja radova izbjegavaju dolazak motornim vozilima u Tvrđu", poručuju iz gradske uprave.

Regulacija prometa
Podsjetimo još jednom da je do daljnjega u Tvrđi onemogućeno prometovanje sljedećim ulicama: južni ulaz u Tvrđu (srednji), iz Europske avenije u Franjevačku ulicu; u istočnom dijelu Tvrđe: Fakultetska ulica, Franjevačka, Kuhačeva - od Franjevačke do Fakultetske, Boesendorfferova ulica, Jagićeva te Firingerova - od Franjevačke do Kuhačeve ulice; u sjevernom dijelu Tvrđe: Ulica Matije Petra Katančića - od Trga Sv. Trojstva do Trga Vatroslava Lisinskog, Ulica Vjekoslava Klaića i Ulica Tadije Smičiklasa - od spoja s Ulicom Matije Petra Katančića do spoja s Ulicom Vjekoslava Klaića.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana