Tehno
TEST: SONOS ROAM

Iako najmanji, zvučnik koji je spreman za svaku priliku
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Sonos je visokokvalitetni proizvođač audioopreme kojeg odabiru oni koji ne žele kompromis

Svi oni koji se koliko-toliko razumiju u audioopremu znaju za ime Sonos. Onima kojima možda nije poznat, svakako valja napomenuti kako je riječ o proizvođaču koji ulazi u viši razred po svim parametrima svojih proizvoda, a ponajprije po kvaliteti reprodukcije glazbe. Ipak, ono u čemu je Sonos neprijeporni kralj jesu mutiroom sustavi, među kojima Sonos nema premca.

Najmanji u ponudi

Sonos Roam je najmanji zvučnik ovog proizvođača. Međutim, iako je najmanji, Sonos Roam nije lišen kvaliteta koje nudi i ostatak game. Krenut ćemo od dimenzija, zvučnik mjeri samo 168 x 62 x 60 milimetara, a pravo ga je zadovoljstvo držati i ponijeti jer pod prstima ostavlja premium osjećaj. Kvalitetna plastika, gumirani dijelovi te metal materijali su koje nalazimo na malenom Sonos Roam. Valja dodati i kako je zvučnik otporan na vodu i prašinu po certifikatu IP67, tako da je spreman biti s vama u svakoj prilici. Pri prvom korištenju valja se odlučiti na koji način biste koristili Sonos Roam.

Naime, zvučnik omogućuje dva načina povezivanja – preko Bluetootha te preko lokalne Wi-Fi mreže. Situacija je ovakva - Sonos Roam definitivno kada ste doma želite koristiti preko Wi-Fija, a na Bluetooth računajte samo onda kada ste dalje od kuće. Ovaj zvučnik puno je više od klasičnih Bluetooth zvučnika i bila bi prava šteta koristiti ga „samo“ kao takvog. Prije povezivanja na pametni telefon potrebno je instalirati Sonos aplikaciju. Postavljanje zvučnika traje nekoliko minuta, a kroz aplikaciju je moguće ažurirati upravljački softver, ali i upravljati svom glazbom koju mislimo puštati kroz Roam. Uz sve slične izvedbe Sonos uvjerljivo pruža najbolje korisničko iskustvo kroz jednostavan i pouzdan rad - klik, i sve radi. Aplikacija će uredno prepoznati servise s kojim mislimo puštati glazbu te se povezati s njima. Primjerice s TuneIn Radio, YouTube Music, Tidal, Soptify, ali i iz Plex kućne zbirke, i drugih. Pomalo je nevjerojatno kako je sve dobro povezano i kako sve radi besprijekorno, usuđujemo se reći nekad čak i bolje nego i iz izvornih aplikacija. Ako koristite glazbene servise i želite pustiti neku stvar, Sonos aplikacija će pretražiti sve izvore i pustiti vam na izbor iz kojeg želite pustiti traženu pjesmu. Genijalno.

Vrhunski zvuk

Aplikacija Sonos centralno je mjesto uz pomoću kojeg ćemo koristiti naš Sonos Roam. Ako kojim slučajem imate i druge Sonos zvučnike, tada vam aplikacija nudi mogućnost kompletnog upravljanja vašim audiosustavom. Primjerice, možete glazbu seliti s jednog zvučnika na drugi, postaviti njihovu konfiguraciju, poigrati se equalizerom, itd. Jedna od mogućnosti koju Roam nudi je i Sound Swap, koju je Sonos premijerno predstavio upravo s ovim zvučnikom, a koja prebacuje zvuk s Roama na drugi najbliži Sonosov zvučnik u kući ili ga vraća na Roam, ako svira na drugom zvučniku. Koristi se tako da pritisnemo i držimo tipku Play/Pause na gornjoj strani Roama, nakon čega će okolni zvučnici emitirati nečujan ultrazvučni signal.

Kad ga Roamov mikrofon prepozna, on će znati kamo da "pošalje" glazbu. Ugrađeni mikrofon Sonos Roam koristi i za podešavanje zvuka, i to u stvarnom vremenu. Naime, tehnologija Automatic Trueplay koristi ugrađene mikrofone kako bi "skenirala" okolinu zvučnika i optimizirala njegovu frekvencijsku krivulju. Ako se pitate kakav je zvuk, uvjereni smo da ćete biti oduševljeni. U moru Bluetooth zvučnika Sonos Roam nudi jasno definirane tonove bez distorzije.

Posebno oduševljava jasnoća svakog tona kao i zavidni bas iz tako malenog kućišta. Pravo bogatstvo Sonos Roam osim glazbe ipak ima i sa svim ranije opisanim mogućnostima, a to je i pitanje za buduće kupce. Tražite li klasični Bluetooth zvučnik koji ćete upaliti tek nekada i koji će većinu vremena biti u ladici - Sonos Roam definitivno nije za vas. Međutim, tražite li zvučnik koji ćete povezati na vašu Wi-Fi mrežu te ga nositi svuda po kući ili oko kuće te uživati u streamingu glazbe s brojnih glazbenih servisa, ali i ostaviti potencijal za razvoj možda i najboljeg multiroom sustava u kući - onda je Sonos Roam itekako za vas. Dodajmo još i autonomiju od cca 10 sati te mogućnost bežičnog punjenja i priča oko Sonos Roam je zaokružena. Za kraj ostaje cijena od 179 eura koja se, s obzirom na sve mogućnosti koje Sonos Roam nudi, čini korektna.

Tanja Kvorka
Postavljanje zvučnika traje nekoliko minuta, a kroz aplikaciju je moguće ažurirati upravljački softver
Posebno oduševljava jasnoća svakog tona kao i zavidni bas iz tako malenog kućišta
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike