TvObzor
OPSTANAK

Druga sezona dokumentarnog serijala Dubravka Merlića
Objavljeno 16. travnja, 2021.

U drugoj sezoni dokumentarne serije “Opstanak” autorska ekipa predvođena Dubravkom Merlićem istražuje i analizira poteškoće i zastoje u kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo te pokušava ponuditi rješenja koja bi pomogla Hrvatskoj da dostigne gospodarske standarde razvijenijih zemlja Europske unije.

Sadašnji trenutak hrvatskog gospodarstva obilježava ključno pitanje: zašto je Hrvatska - nekada treća najrazvijenija država istočne i jugoistočne Europe, odmah iza Češke i Slovenije - u međuvremenu relativno zaostala za svima te se zajedno s Bugarskom nalazi na dnu Europske unije. Jesu li uzroci svih gospodarskih poteškoća objašnjivi isključivo posljedicama rata i privatizacijom, ili ima i drugih razloga koje treba uzeti u obzir? U šest epizoda donosimo svjedočenja poduzetnika, djelatnika i analitičara koji pokušavaju objasniti stanje u poljoprivredi, energetici i turizmu. Uz to, Opstanak istražuje potencijale industrije u Hrvatskoj, kašnjenje u digitalizaciji te ulogu države u ekonomiji. U zaključnoj, šestoj epizodi, pokušava predložiti poteze koji bi Hrvatsku pokrenuli s mjesta.

U prvoj epizodi, koja je na rasporedu 19. travnja, u 20.10 sati, na HRT-u 2, odlazimo u prošlost. Naime, krajem 80-ih godina prošloga stoljeća Hrvatska je ekonomski bila među tri najrazvijenije socijalističke države - ispred nje bile su samo Češka i Slovenija. No, prelazak iz socijalizma u demokraciju i kapitalizam donio je nove okolnosti u kojima Hrvatska nije uspjela zadržati mjesto među vodećim ekonomijama. Kako se dogodilo da Hrvatska nakon trideset godina tavori na začelju Europske unije?

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata