Novosti
RAZLIKE U CIJENAMA PCR TESTOVA U HRVATSKOJ

Najskuplje je u Slavonskom Brodu, najpovoljnije u Splitu
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Testiranje u Osijeku stoji od 590 do 700 kuna * Cijene određuju same ustanove

Najviša cijena testiranja na koronavirus testom službenoga naziva RT-PCR test 3 sekvence trenutačno je ona u ZJZ-u Brodsko-posavske županije, gdje se nalaz, koji je gotov u roku od pet sati, naplaćuje 990 kuna. Nešto je povoljniji onaj koji je gotov za jedan dan tijekom vikenda i blagdana, a cijena testa s nalazom u roku od 24 sata tijekom tjedna je 590 kuna.

Tržišna kategorija
U NZJZ-u Osječko-baranjske županije cijena testa koji je gotov istog dana iznosi 700 kuna, a ako imate vremena pričekati 48 sati, cijena se spušta na 400 kuna. U KBC-u Osijek cijena testa je jedinstvena, iznosi 698,21 kunu. U Općoj županijskoj bolnici Požega testiranje stoji 705,20 kuna, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji pri županijskom ZZJZ-u cijena je visokih 850 kuna.

Trenutačno je najjeftinije testiranje u Hrvatskoj ono u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Varaždinu, gdje je cijena testa samo 400 kuna, a u Zagrebu stoji 500 kuna.

Koji je razlog tolikim razlikama u cijenama, objašnjavaju u HZJZ-u, gdje kažu kako osnovnu cijenu utvrđuje HZZO. Cjenik HZZO-a kaže da je cijena testa 390 kuna. Sve ostalo je tržišna kategorija te, kako nam objašnjavaju u HZJZ-u, svaki zavod ili druga ustanova zasebna je pravna osoba i slobodno određuje cijene za usluge obavljene na osobni zahtjev. A tu tržišnu kategoriju i ostatak cijene određuje upravno vijeće ustanove koja obavlja testiranje.

Ipak, najčešća je cijena testiranja oko 700 kuna, što je 40-ak posto skuplje nego u Njemačkoj i 60-ak posto nego u Turskoj. Dobro upućeni tvrde kako dobavljači testova nisu ti koji su postavili astronomske cijene. Iz rijetkih članaka o javnim nabavama može se iščitati kako su pojedine zdravstvene institucije nabavljale PCR testove po cijeni nižoj od 70 kuna. Ako toj cijeni dodamo troškove zaštitne opreme, prostora i rada, vjerojatno možemo doći do realne cijene od 150 do 200 kuna po testiranju.

Zanimljivo je i vidjeti kolike su cijene testiranja u susjedstvu i okolnim zemljama. Tako je u privatnim klinikama u Crnoj Gori PCR test 80 eura, ili oko 600 kuna, a cijena je testiranja u Sloveniji između 80 i 120 eura. U Sjevernoj Makedoniji potrebno je od 40 do 89 eura za testiranje u privatnim laboratorijama, a Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH donio je odluku prema kojoj PCR test stoji 57,3 eura, ili oko 420 kuna.

Među najjeftinijim testovima na svijetu oni su u Indiji, koji stoje oko 17 eura. U Velikoj Britaniji PCR test na vlastiti zahtjev stoji približno 160 eura, u Njemačkoj se u zračnoj luci Frankfurt može testirati za 56 eura, a rezultat stiže za šest do osam sati. Oni koji žele rezultat u roku od tri sata moraju platiti 139 eura. U Austriji test s rezultatom u roku od 24 sata stoji 120 eura. Recimo i kako se cijena brzog antigenskog testa u cijeloj Hrvatskoj kreće između 110 i 150 kuna.

Usluga kao i svaka druga
Kada upitate one koji naplaćuju koji su razlozi za tako drastične razlike u cijeni, i to između zavoda udaljenih samo nekoliko desetaka kilometara, objašnjavaju kako je riječ o usluzi koja nema veze s pitanjem zdravlja, nego o dodatnoj usluzi. Naime, svi oni za koje se sumnja da su zaraženi i imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima te ih na testiranje pošalje njihov liječnik imaju pravo na besplatno testiranje. Svi oni koji testiranje obavljaju bez medicinske indikacije to moraju platiti, a riječ je o usluzi koja je trenutačno na tržištu dostupna prema cijenama koje svaka ustanova može sama postaviti, kao i za svaku drugu medicinsku uslugu koju tražite na vlastiti zahtjev.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude