Osijek
ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposlenih je u ovoj godini bilo najmanje u ožujku
Objavljeno 15. travnja, 2021.
U ožujku je zabilježen manji broj nezaposlenih s fakultetskom diplomom, ali i onih bez škole

Krajem ožujka u Područnoj službi Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je smanjenje broja nezaposlenih i na razini županije i grada Osijeka. U županiji je bilo 17.645 nezaposlenih osoba, odnosno 632 osobe manje nego prethodna dva mjeseca, a u Osijeku 5418, odnosno 92 nezaposlenih manje nego u veljači. Na mjesečnoj razini, ovo je najniža nezaposlenost ove godine i u županiji i u Osijeku.

Prošlog je mjeseca dominiralo smanjenje broja nezaposlenih sa završenim fakultetom - 81 takva osoba više, u odnosu na veljaču, pronašla je posao. Odmah poslije njih osobe su na drugom kraju obrazovne skale - bez škole/nezavršene osnovne škole. Njih se, u odnosu na prethodni mjesec, zaposlilo 56 više. Visokoobrazovani su do posla došli na temelju prijavljenih slobodnih radnih mjesta kod poslodavca iz građevinarstva i prerađivačke industrije, a niskoobrazovani u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Svi su ostali pokazatelji isti - raste udjel nezaposlenih žena i osoba starije dobi te se i dalje povećava udjel dugotrajno nezaposlenih osoba. Više od polovine nezaposlenih (51,7 posto) na kraju ožujka čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udjel u odnosu na prethodni mjesec povećao za 1,4 postotna boda, ali i u odnosu na prošlu godinu za 8,4 postotna boda. Osim što nezaposlene žene čine veći udjel u ukupnoj nezaposlenosti, one i duže čekaju na zaposlenje. Trajanje nezaposlenosti različito je i s obzirom na razinu završenog obrazovanja. Kratkotrajna je nezaposlenost najučestalija kod osoba sa završenim fakultetom - 43 posto visokoobrazovanih osoba čekalo je na posao do šest mjeseci, odnosno njih 60 do jedne godine. U najnepovoljnijem su položaju osobe bez škole i sa završenom osnovnom školom.

Dario Kuštro
5418

nezaposlenih Osječana u ožujku je bilo u evidenciji osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje
VEĆI BROJ IZLAZAKA IZ NEZAPOSLENOSTI
Ovo je ujedno i treći mjesec zaredom kako se bilježi veći broj evidentiranih izlazaka nego ulazaka iz nezaposlenosti. U ožujku su se u evidenciju nezaposlenih prijavile 1183 nove osobe, dok je otišlo ukupno 1815 osoba. Zbog dobivenog posla “biro” je napustilo 1505 osoba, od koji 1446 osoba prema ugovoru o radu. To je za 509 osoba više nego prethodnog mjeseca, ali i 517 osoba više nego u ožujku 2020. godine.
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike