Osijek
POVELJA “OSIJEK PO MJERI STARIJIH”

Od vlasti očekuju “Ured za starije”
Objavljeno 15. travnja, 2021.

Osijek po mjeri starijih - naziv je povelje iza koje stoji osječka udruga Spiritus posvećena skrbi za osobe treće dobi, a kojoj je cilj upravo sada uoči lokalnih izbora sve političare u kampanji za budućeg gradonačelnika Osijeka upoznati s problemima i potrebama osoba starije životne dobi.

- Naš cilj je ovom poveljom upozoriti da je starijim osobama potrebno omogućiti aktivno sukreiranja politika i bez pristupanja političkim strankama. Starije osobe su važne te bi Grad trebao imati tijelo posvećeno njima, točnije “Ured za starije”, ali i gradski “Centar za starije”, koji bi bio namijenjen različitim aktivnostima - neformalnim druženjima, edukacijama, umjetničkom izričaju i razvoju kreativnosti. Umirovljenici su često ugrožena skupina kada je u pitanju fizičko i mentalno zdravlje; stoga treba osigurati dodatnu zdravstvenu zaštitu, te savjetovalište koje bi se brinulo da dobiju potrebnu pomoć. Svim starijim osobama treba biti omogućena pomoć kako bi one i dalje mogle živjeti samostalno, bez odlaska u domove za starije i nemoćne. Mišljenja smo i da bi sve starije osobe trebale imati pristup besplatnim sportskim aktivnostima na otvorenom i u zatvorenom, a Grad je dužan osigurati infrastrukturu i sadržaj za takve aktivnosti. Starijim osobama trebao bi biti osiguran besplatan gradski prijevoz kako bi se smanjila socijalna isključenost i izoliranost osoba treće životne dobi - naglašava izvršna direktorica Spiritusa Ivana Dundović.

Prvi kandidat za gradonačelnika, koji je došao potpisati i prihvatiti ovu povelju, te jasno dati do znanja da je u svom izbornom programu opsežno uključio i skrb za građane Osijeka treće dobi je kandidat HDZ-a i saborski zastupnik Ivan Radić. “Velik dio promišljanja o boljem Osijeku upravo smo posvetili dijelu podrške i skrbi za osječke umirovljenike. Svjesni smo problema oko prekapacitiranosti domova i problema sa skrbi za osobe treće životne dobi i jedna od naših ideja je subvencioniranje smještaja u domovima za stare, i to ne samo onima pod ingerencijom lokalne samouprave, već svim domovima za starije i nemoćne, a kako bismo svim našim sugrađanima omogućili jednaka prava na skrb. Ono što radi udruga Spiritus uz pomoć gerontodomaćica u domaćinstvima starijih osoba je za svaku pohvalu i riječ je o projektima koji će uvijek imati podršku Grada Osijeka na čelu s HDZ-om”, poručio je Ivan Radić.

N. Z. Eberhard
Prvi kandidat koji je potpisao povelju “Osijek po mjeri starijih” je kandidat HDZ-a Ivan Radić
30.000

umirovljenika živi na području grada Osijeka i udruga Spiritus traži njihovo uključivanje u buduće odluke Grada
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike