Osijek
NEŠTO JE DIVLJE UZ DRAVU

Podivljale biljke bujaju iz žardinijera na promenadi
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Grad nije šuma gdje sve nesputano raste. Biljke u gradu nužno je orezati i oplijeviti

Dok breze, topole i drugo bilje širi svoje ljepljivo i mirisno lišće i napinje pupove, čineći grad na obali Drave u ovo doba godine posebno lijepim, neke pojave ipak remete proljetnu idilu.

Za buđenje prirode u Osijeku treba se pripremiti jer grad nije šuma gdje drveće i drugo bilje treba nesputano rasti. Biljke u gradu nužno je orezati i oplijeviti kako se ne bi događale situacije na koje nas je upozorila zabrinuta i ogorčena Osječanka S.M. Njoj je, naime, na promenadi zasmetala biljna anarhija u žardinijerama. Dok su neke lijepo uređene i pripremljene za proljeće, u drugima svaka biljka vodi svoju politiku, pri čemu, kako to biva i među ljudima, jače zatiru slabije, dok oni koji bi trebali uvesti red među zavađene strane, kako se čini, okreću glavu od tog sukoba. Osim što u njima vlada biljni nered, neke su žardinijere oštećene, beton od kojeg su sazidane odavno je popustio pod zubom vremena i/ili snagom korijenja nekih biljaka.

- Unikom kao da je odlučio zelenilo na promenadi pustiti da potpuno podivlja ili su to neki novi trendovi u hortikulturi? Imam osjećaj da već poprilično dugo sabotiraju održavanje žardinijera s drvećem, grmljem i cvijećem, neke su odavno prerasle sve standarde (beton se "rasturio"), a neke su potpuno zapuštene i zakorovljene, posebno na dijelu od pješačkog mosta prema Tvrđi. Biljke se bore za prostor, agresivnije gutaju manje i krhke, sve je izgubilo prvotnu formu - žali se ova Osječanka.

Posebno joj smeta što kada sjedne na klupu gotovo uopće ne može vidjeti Dravu zbog bujnog raslinja. S druge strane, prilikom instalacije novih LED svjetiljki dio je raslinja potpuno unakažen kako bi se svjetlost mogla probiti na šetnicu.

Iz Unikoma na sve to odgovaraju: "Grad Osijek je Programom održavanja javnih zelenih površina u 2021. godini osigurao plijevljenje i okopavanje ukrasnoga grmlja i trajnica u žardinijerama ukupne površine veće od 3597 m2, i to šest puta godišnje. Trenutno je u tijeku završetak prvoga kruga plijevljenja i okopavanja na dionici promenade od Gornjodravske obale do Neptuna. Ostale su dionice promenade okopane i oplijevljene te u njima nema korova. Nadomjesnu sadnju i/ili orezivanje i uklanjanje grmlja određuje Grad Osijek, a sanacija betonskih okvira žardinijera nije u domeni RJ Zelenilo, odnosno Unikoma."

Paralelno, kao ekvivalent ovom prirodnom neredu, u neposrednoj blizini nered stvaraju građani. Nakon što je početkom listopada 2019. godine otvorena biciklističko-trkačka staza koja se proteže uz promenadu u dužini od 1500 metara, osječka je šetnica trebala postati rezervirana samo za šetače, no to se nikada nije dogodilo.

- Biciklisti koji imaju svoju stazu i dalje kao mahniti jurcaju dijelom predviđenim za šetače. S druge strane, trkače živciraju šetači koji se šetaju po tartan-stazi - ističe naša sugovornica te upozorava na još jedan ozbiljan problem: "Kada želiš sa šetnice skrenuti u Perivoj kralja Tomislava, prema teniskom centru, od zelenog zida ne vidiš bicikliste koji, pak, ne obraćaju pozornost na pješačku stazu zbog čega svako malo dolazi do sudara."

Uza sve kontroverze nove staze, od kojih je najveća ta da je izgrađena tik do zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, odnosno Perivoja kralja Tomislava, poražavajuće je da nakon investicije Grada Osijeka od čak 4,7 milijuna kuna ona gotovo uopće ne služi svojoj svrsi. Uz izostanak prave reakcije institucija, velika odgovornost za ovakvo stanje jest i na samim građanima koji, iako je posve jasno koja je staza za što namijenjena, hodaju i bicikliraju po onoj koja im više odgovara.

Ivan Alilović
beton puca
HORTIKULTURNI KAOS UZ DRAVU
Iako je jasno koja je staza za što namijenjena, građani hodaju i bicikliraju po onoj koja im više odgovara
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu