Kultura
ČLANOVI FOTOKLUBA VALPOVO

Industrijska baština Belišća kao motiv izložbe u Zagrebu
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Fotografije nastale u krugu tadašnje tvrtke Belišće d.d. i pokazuju zaboravljenu industrijsku arhitekturu

Zaboravljena industrijska baština naziv je izložbe fotografija kojom se ovih dana publici u hrvatskoj metropoli u Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj ulici predstavljaju fotografi i članovi Fotokluba Valpovo, a koja će se moći pogledati sve do 30. travnja, izvijestio nas je Dragan Francuz iz Fotokluba Valpovo.

- Fotoklub Valpovo prijavio se na ovaj projekt s fotografijama iz 2008. godine kada je odrađena radionica "Industrijska arhitektura Belišća". Fotografije su nastale u krugu tadašnje tvrtke Belišće d.d. i pokazuju zaboravljenu industrijsku arhitekturu. Iste godine postavljena je i izložba fotografija u tadašnjoj zgradi gradskog poglavarstva grada Belišća, a u okviru projekta "65 plus" u suradnji s Udrugom za promicanje slobode, ljudskih prava i kvalitetnog života IDIA, organizirana je izložba o zaboravljenoj industrijskoj baštini - naglasio je Francuz.

Nakon prve izložbe održane u rujnu i listopadu 2020. godine, u kojoj je prikazana industrijska baština Grada Zagreba, na ovoj izložbi naglasak je stavljen na šire područje Hrvatske te je tako uz Grad Zagreb, prikazana industrijska baština Belišća, Siska, Labina, Pule… Autori fotografija su Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Ingrid Družeta, Gordana Đurić, Dragan Đurković, Ana Francuz, Dragan Francuz, Čedomil Gros, Vesna Ivezić, Goran Kovačić, Nada Luketić Miloš, Ankica Magačić, Dejan Štifanić, Manuela Vladić Maštruko, Ljilja Vrbešić i Josip Weissenberger.

Autorica izložbe Vesna Ivezić o njoj navodi da su "industrijska postrojenja i objekti doživjeli različitu sudbinu, od propasti i raspadanja, do različitih prenamjena".

- Najveći dio tvorničkih zgrada još uvijek je prepušten polaganom propadanju ili se već pretvara u suvremen i bezličan gradski poslovni i stambeni kompleks. Cilj ove izložbe je izvući takve primjere iz zaborava, primijetiti ih i zabilježiti, dokumentirati i pokazati. Jer društvena važnost industrije u razvoju jedne zemlje je velika. Izložba na temu zaboravljene industrijske baštine prikazuje tvornice značajne za industrijsko razdoblje u Hrvatskoj. Napušteni industrijski objekti i postrojenja danas se nalaze na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske.

Kada nastupa trenutak kad industrija, umjesto živog tkiva važnog za opstanak, postaje baština? Koja je njezina uloga u suvremenosti te kakve su njezine implementacije u suvremeni život i sadržaje? Pokazat ćemo kakva je njihova sudbina danas te prikazati njihovu važnost kroz povijest", naglašava autorica Ivezić o prikazu fotografa Valpovštine u Zagrebu.

Lidija Aničić
radovi
MOĆI ĆE SE

POGLEDATI

DO 30. TRAVNJA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike