Regija
NA POVRŠINAMA OBITELJI HRUSTIĆ U RAJEVU SELU

Berba kreće početkom svibnja, očekuju oko pet tona jagoda
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Prekrili su nasade folijom i agrotekstilom, koji ih štite od niskih temperatura
RAJEVO SELO

Na površinama OPG-a Slatko, supružnika Sabine i Rame Hrustić, u Rajevu Selu za dvadesetak bi dana trebala početi berba jagoda. Na površini od 4000 četvornih metara imaju 10.000 sadnica. Ove godine očekuju pun urod i ako sve bude prema planu, trebali bi ubrati i na tržište plasirati oko pet tona jagoda.

Nadaju se da im vremenske oscilacije i temperature neuobičajeno niske za sredinu travnja neće uništiti nasade i prepoloviti prinose te su poduzeli sve kako bi ih sačuvali od nepovoljnih vanjskih utjecaja. Prekrili su ih folijom, a dodatno i agrotekstilom, sve popularnijim materijalom za prekrivanje biljaka koji ih štiti od mraza i niskih temperatura. Tkanina je napravljena od tankih polipropilenskih vlakana, koja sadržavaju velik broj mikropora.

Hrustići su lani prošli na Mjeri 6 Ruralnog razvoja i dobili nepovratnih 20.000 eura, koje su uložili u nove nasade, pa su voćarsku proizvodnju u svome OPG-u, uz maline i šipak, odlučili proširiti na jagode. Zahvaljujući dobivenom novcu odmah su nabavili potrebnu mehanizaciju za pravljenje redova među jagodama i postavljanje folija.

Lani su ubrali oko 1,5 tona jagoda, a nakon završetka berbe "ošišali" su lišće s nasada, što je, napominje Ramo, važno obaviti zbog nekoliko razloga, ponajprije zbog boljeg uroda i kvalitete plodova.

- Ovih dana radim niske tunele, vegetacija je počela i radim prihranu. U međuvremenu je lišće ponovno naraslo pa smo ga početkom ožujka opet ošišali do zemlje, ostalo je srce i sada ponovno raste, već je u fazi cvjetanja. Jagodu sam prekrio folijom da prije dozrije i da je zaštitim od mogućih bolesti i truljenja – objasnio je. Nasade otkrije kada zatopli, da dobiju zraka, a kada je hladno, prekriveni su.

- Godina je jako čudna i ove temperaturne oscilacije ni jagodi nikako ne odgovaraju, no ipak se nadam da će od 1. svibnja pomalo krenuti berba. Trajat će mjesec dana, možda malo duže, a otprilike 15. dana berba bude na vrhuncu, tada je najviše posla i onda se količina polako smanjuje. No sve će opet ovisiti o vremenu - zaključuje.

Nada se da će u ovoj godini uspjeti vratiti uloženi novac. Lani je u proizvodnju uložio 30.000 kuna, 20.000 kuna u sadnice, a ostalo u opremu. Od prodaje jagode uprihodio je 20.000 kuna, a očekuje da će ove godine taj iznos biti bar utrostručen.

S Poljoprivredno-poduzetničkim inkubatorom u Drenovcima potpisali su sporazum prema kojemu će zaposlenici Inkubatora u krugu od 100 kilometara odvoziti i prodavati njihove proizvode. I ove će godine, očekuje Ramo, biti nakupaca, a jagode će i sami prodavati na kućnome pragu.

Supruga Sabina lani je prvi put sudjelovala na Gospodarskom sajmu Cvelferije u Drenovcima, gdje se dokazala kvalitetom njihovih proizvoda. OPG Slatko osvojio je zlatne diplome za voćni namaz od malina i za voćni namaz od jagoda te brončanu diplomu za pekmez od šipka.

Nakon sezone jagoda Hrustići će se pozabaviti malinom, imaju 1000 sadnica na površini od približno tisuću kvadrata, a urod se očekuje sredinom srpnja. U bavljenje voćarstvom krenuli su s 500 sadnica malina koje su nakon poplave 2014. dobili s OPG-a Šafarić iz Varaždina, poznatog međimurskog proizvođača bobičastog voća.

Nakon berbe maline na red će doći divlji šipak, koji će u Inkubatoru preraditi u pekmez, a imaju nasad s 1000 grmova.

Marija Lešić Omerović
proizvodnja
UZ JAGODU

IMAJU MALINU

I DIVLJI ŠIPAK
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike