Novosti
RASTE POTRAŽNJA ZA RADNICIMA

Tržište rada se oporavlja, više poslova i u Slavoniji
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Najviše slobodnih radnih mjesta prijavili prerađivačka industrija i građevinarstvo

Poslodavci u Osječko-baranjskoj županiji u siječnju su preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, njegova osječkog područnog ureda, prijavili 1116 slobodnih radnih mjesta, 501 radno mjesto više nego prethodnoga mjeseca. Takav trend nastavili su i u veljači - prijavili su 215 radnih mjesta više nego u siječnju (1331), istovremeno to je 150 radnih mjesta više nego u veljači 2020. U oba ovogodišnja mjeseca najviše slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz prerađivačke industrije, građevinarstva te javne uprave i obrane...

Investicije
Da se tržište rada budi iz zimskog sna, ali i polako oporavlja od krize izazvane epidemijom COVID-19, ne samo u najvećoj slavonskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj, pokazuju i netom objavljeni podatci zagrebačkog Ekonomskog instituta. O oporavku, naime, svjedoči i mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, ili OVI (Online Vacancy Index), koji je Ekonomski institut razvio u suradnji s portalom MojPosao. Svrha OVI-ja je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

"Tržište rada u ožujku pokazuje prve znatnije znakove oporavka od pandemije COVID-19. OVI za ožujak 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila gotovo 24 posto veća no u ožujku 2020., što je prvi rast u posljednjih godinu dana. Ipak, valja imati na umu da je u ožujku prošle godine već bio vidljiv utjecaj pandemije, jer je OVI u ožujku 2020. bio 23 posto manji no u ožujku 2019. Usporedba OVI-ja iz ožujka ove godine s onim iz ožujka 2019. pokazuje da je potražnja za radom na oko 95 posto pretpandemijske razine", navodi se u objavi Ekonomskog instituta.

OVI se izrađuje jednostavnim prebrojavanjem jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni na samo jednom portalu, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015., vrijednosti veće od 100 znače rast).

No jasno je, već i na primjeru oglasa koje objavljuju slavonsko-baranjski poslodavci, da raste potražnja za radnicima.

"Jasno je da su mjerama Vlade RH poslodavci tijekom pandemijskih mjeseci sačuvali dobar dio radnih mjesta, a sada se mnogi od njih okreću i investicijama, što sa sobom vuče i potražnju za raspoloživim radnicima. Vidimo to na primjeru lokalne industrije, čija ukupna ulaganja rastu više od 2,5 milijardi kuna", prokomentirao je za naš list Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek. On ističe kako je u Osječko-baranjskoj županiji 89 tisuća zaposlenih, što je na razini prijepandemijskih godina. Prošle godine broj nezaposlenih u najvećoj slavonskoj županiji bio je između 17 i 18 tisuća, što je otprilike 2000 više nego "normalnih" godina. No upravo je to broj onih koji nisu, zbog poznatih razloga, mogli otići na rad u ljetnu sezonu na Jadranu.

Više i osiguranika
U potrazi za zaposlenima nisu samo veliki poslodavci. U nedavnom razgovoru za naš list Sežan Sabo, vlasnik obrta za postavljanje instalacija, rekao je kako u posljednja četiri mjeseca ima otvorena radna mjesta, no kaže da mu se na njih, umjesto domaćih, javljaju zainteresirani radnici iz susjednih zemalja.

U objavljenim podatcima Ekonomskog instituta Zagreb navodi se i kako je, na kvartalnoj razini, OVI u prvom tromjesečju pao za 8,5 posto u odnosu prema prvom kvartalu prošle godine te za 18 posto u odnosu prema prvom kvartalu 2019., što je, ocjenjuju, i očekivano jer većina prvog kvartala 2020. godine nije bila pod utjecajem pandemije. OVI za cijelu 2020. godinu pokazuje da je potražnja za radom bila 28 posto manja no u 2019. godini, što jest izravna posljedica pandemije.

Naznake oporavka vidljive su i u broju osiguranih osoba pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Podatci pokazuju da je broj osiguranih osoba pri državnom mirovinskom zavodu u ožujku porastao na 1.546.937, što je 0,7 posto više nego u veljači, ali i 1,1 posto više nego u ožujku prošle godine, čime je prekinut negativan niz godišnjih stopa koji je bio od lanjskog travnja. Uz prekid spomenutog trenda, čime je na godišnjoj razini broj osiguranika porastao za 17.032 osobe, podatci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju i nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja broja osiguranika, kojih je u odnosu prema veljači bilo 10.690 više. Broj osiguranika najsnažnije je na godišnjoj razini porastao u građevinarstvu, za 6,5 posto, odnosno 7657 osoba.

Dario Kuštro
VIŠE IZLAZAKA IZ EVIDENCIJE NEZAPOSLENIH
U veljači je, prema podatcima Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Osijek, zabilježen veći broj izlazaka od ulazaka u nezaposlenost. U evidenciju nezaposlenih prijavilo se 1040 novih osoba, a otišlo je ukupno 1225 osoba. Zbog zapošljavanja evidenciju je napustilo 968 osoba, od kojih je 937 zaposleno prema ugovoru o radu. Promatrano prema djelatnostima, najviše osoba zaposleno je u prerađivačkoj industriji, trgovini, obrazovanju i građevinarstvu.
Zbog mjera Vlade RH poslodavci su sačuvali dobar dio radnih mjesta, a sada se okreću i investicijama